Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους New York Times

Αναλυτικό δημοσίευμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δημοσιεύουν οι «New York Times» με τίτλο «Έπειτα από 220 χρόνια η τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα εξαρτάται από μυστικές διαπραγματεύσεις».

Γλυπτά του Παρθενώνα-Σταμπολίδης: Παγκόσμιο και όχι εθνικό το αίτημα επιστροφής τους

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές σε «σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη».

«Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ίσως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή, καθώς αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες. Αλλά ακόμη και καθώς αυτές οι αποκαλύψεις έχουν ανθίσει σε αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι καμία συμφωνία δεν είναι ακόμη επικείμενη. Πράγματι, παραμένουν μακριά μεταξύ τους σε ορισμένα βασικά ζητήματα», αναφέρουν το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων και συνεχίζει:

Νομικός LSE για Γλυπτά Παρθενώνα: Το βρετανικό μουσείο αποφασίζει αλλά η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το νόμο

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Στην απομόνωση πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρεσβευτή, τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των Γλυπτών, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων, στα οποία παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν τις εμπιστευτικές συνομιλίες. Ο ένας από αυτούς τους ανθρώπους γνώριζε τη θέση της Ελλάδας- ο άλλος γνώριζε τη θέση του Βρετανικού Μουσείου.

«Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη, σύμφωνα και με τα δύο άτομα», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» λέει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Παράλληλα οι NYT τονίζουν πως το πως πήγαν οι διαπραγματεύσεις αποτέλεσε αντικείμενο πολλών εικασιών και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ένα άρθρο τον περασμένο μήνα στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα, που έφερε την είδηση των συνομιλιών, ανέφερε ότι αυτές είχαν ολοκληρωθεί κατά “90%”, επικαλούμενο “καλά τοποθετημένες” ελληνικές πηγές. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα μέρη “πλησιάζουν” σε μια συμφωνία, και άλλες αισιόδοξες αναφορές ακολούθησαν αλλού. Σύμφωνα με τη συζητούμενη πρόταση, ανέφερε το άρθρο του Bloomberg, ορισμένα από τα μνημεία θα επιστρέψουν προσωρινά στην Αθήνα, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.

«Αλλά μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι δείχνουν αυτές οι αναφορές, σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησαν στους New York Times. Και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημοσίως για να βάλουν φρένο στις αυξημένες προσδοκίες ότι οποιαδήποτε συμφωνία ήταν επικείμενη», αναφέρει η εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ «από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο που βρίσκεται στη συλλογή του, περίπου 250 πόδια σκαλισμένης πέτρας που κάποτε περιέβαλλε τον Παρθενώνα, είπε το άτομο με γνώση της ελληνικής θέσης. Ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι εκθέματα θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, πρόσθεσε το άτομο. Εκεί, θα επανενώνονταν με άλλα τμήματα της ζωφόρου που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το εν λόγω πρόσωπο είπε ότι ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παρατεινόταν τα Γλυπτά να παραμείνουν στην Αθήνα».

Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε το πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του. Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν το Βρετανικό Μουσείο με μια εναλλασσόμενη επιλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, πρόσθεσε το άτομο», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και Κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, είπε το πρόσωπο. Το μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα που βρίσκονται στη συλλογή του, πρόσθεσε το άτομο», σημειώνουν οι ΝΥΤ και στη συνέχεια τονίζουν: «Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε το άτομο. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που θα στέλνονταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε το άτομο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το Βρετανικό Μουσείο θεωρεί πως δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ακόμη και αν το ήθελε καθώς σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του, εκτός εάν είναι «ακατάλληλα για να διατηρηθούν», ενώ είναι ελεύθερο να δανείσει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα. Το μουσείο υποστηρίζει ότι ο λόρδος Έλγιν απέκτησε τα αντικείμενα νόμιμα, αφού οι διαχειριστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κυβερνούσε την Αθήνα εκείνη την εποχή, του έδωσαν άδεια.

Ακόμη θεωρεί πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρουσιάζονται καλύτερα ανάμεσα στις παγκόσμιες συλλογές του μουσείου, ώστε να αφηγούνται μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

«Εάν οποιαδήποτε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλάμβανε διάταξη ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στο Λονδίνο, θα μπορούσε να προσβληθεί στα βρετανικά δικαστήρια. Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα συνταχθεί με τρόπο που δεν θα απαιτεί από την Ελλάδα να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της κυριότητας των αντικειμένων» σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του μουσείου».

Πάντως επίσημα το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις, αν και εκπρόσωπος του μουσείου αναγνώρισε πως διεξάγονται.

«Επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Με μια ανεπίσημη προσφορά και μια αντιπροσφορά στο τραπέζι, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα στάδιο που «δεν είχε ξαναγίνει», δήλωσε το άτομο της ελληνικής πλευράς. Και τα δύο μέρη «διαπραγματεύονται με καλή πίστη», πρόσθεσε το άτομο, αλλά δεν αναμένουν περισσότερη πρόοδο μέχρι να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αργότερα φέτος.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι νομικοί κύκλοι και διοικήσεις μουσείων σε όλον τον κόσμο παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ