Qatar Gate: Η συμφωνία Παντσέρι ανησυχεί Καϊλή και Τζιόρτζι – Οι τρεις υποψήφιοι για την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Νέο αντιπρόεδρο θα εκλέξει το Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatar Gate.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D. Πρόκειται για τον Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο. «Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχουν προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ της πολιτικής ομάδας Renew την Τρίτη.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψηφίους, τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ και την Ιταλίδα Αναλίζα Ταρντίνο αντίστοιχα. Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα,  καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις, έπειτα από την συμφωνία που έκανε ο  φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι με τους Βέλγους εισαγγελείς. Σε αναμμένα κάθονται η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, με τον συνήγορο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να έχει ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, είναι η δεύτερη φορά στην νομική ιστορία του Βελγίου που υπογράφεται τέτοια συμφωνία. Σύμφωνα, λοιπόν με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας ο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται στα μαλακά. Πρόκειται για μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο κάποιος που έχει μετανοήσει προχωρά σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις με στοιχεία και πρόσωπα.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • τον τρόπο λειτουργίας
  •  τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη
  •  τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν
  • τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
  • τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Παντσέρι, η συμφωνία περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτίσει τουλάχιστον έναν χρόνο της ποινής είτε στην φυλακή είτε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ένα πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ με αναστολή για τα 4/5 αυτού του ποσού και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Η κατάσχεση αφορά στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ των οποίων οι 600.000 που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη σύζυγο και την κόρη του που είναι στην Ιταλία κι αν περιλαμβάνονται στην «συμφωνία», καθώς και τι σημαίνει αυτό για την Εύα Καϊλή και εάν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για να αφεθεί με βραχιολάκι μετά την ακρόαση της Πέμπτης.

Πάντως, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, σύμφωνα με πληροφορίες και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή είχε πιεστεί αρκετά τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να ομολογήσει. Ωστόσο δεν έγινε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας δεν είναι εύκολο υπογραφεί ακόμη ένα ανάλογο μνημόνιο όπως αυτό του Παντσέρι με τις βελγικές αρχές επομένως μάλλον «καίγονται» τόσο η ίδια, όσο και ο σύντροφός της και συνεργάτης του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Για την κα Καϊλή μένει να δούμε αν θα συνεχίσει στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, ότι δηλαδή είναι αθώα και πως για όλα έφταιγε ο σύντροφός της και ο Αντόνιο Παντσέρι.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ