Βουλή: Αντιπαράθεση Αυγενάκη – αντιπολίτευσης για τον Πομάσκι

«Η συνεργασία μας με όλες τις ομοσπονδίες και με το ΣΕΓΑΣ είναι εξαιρετική», είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, αναφορικά με τον τρόπο ορισμού των εκπροσώπων των εν ενεργεία αθλητών και των εν ενεργεία προπονητών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Όταν η ομοσπονδία καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα ή κλάδους άθλησης και όταν υπάρχουν περισσότερα του ενός σωματεία αθλητών και προπονητών για το άθλημα ή τον κλάδο άθλησης, ρυθμίστηκε με την απόφαση αυτή, ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντιπροσωπευτικότερο σωματείο αθλητών ή προπονητών, αν στο καταστατικό του έχουν περιληφθεί τοπικοί περιορισμοί, ως προς την εγγραφή μελών ή και την εκλογή τους στα καταστατικά όργανα. Πολύ απλά, το σωματείο απ’ όπου θα προέρχεται ο εκπρόσωπος αθλητής ή προπονητής στο Δ.Σ., πρέπει να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και όχι τοπικό ή υπερτοπικό», είπε ο κ. Αυγενάκης.

«Ο κρίσιμος χρόνος εξέτασης του αντιπροσωπευτικότερου σωματείου είναι η 31η/12/2021 για τις ομοσπονδίες που οι εκλογές τους διεξήχθησαν εντός του 2021, καθώς λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 δεν διεξήχθησαν οι εκλογές το φθινόπωρο του 2020, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Στην ουσία, διευκρινίζουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο, το τοπίο όπου θα προκύπτουν εκπρόσωποι των προπονητών και των αθλητών για τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών».

«Η οικογένεια του στίβου είναι αφοσιωμένη στον αθλητισμό και στον στίβο, και είναι ενωμένη χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς», είχε δηλώσει νωρίτερα η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία κατήγγειλε τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για κομματικές πρακτικές της δεκαετίας του 1950, με στόχο τον έλεγχο του στον αθλητισμό.

Η Σοφία Σακοράφα είπε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού επιχειρεί τον «τον προσωπικό και κομματικό έλεγχο του οικοδομήματος του αθλητισμού», με μια σειρά νόμους και υπουργικές αποφάσεις.

Όπως ειδικότερα κατήγγειλε για τον κ. Αυγενάκη η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής:

– «Προκειμένου να απομακρύνει από τις ομοσπονδίες πρόσωπα μη αρεστά, κατέθεσε τη διάταξη με τα ηλικιακά όρια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».

– «Άλλαξε δύο φορές τουλάχιστον τον νόμο ανάδειξης διοικήσεων στις ομοσπονδίες, όπως και τις διατάξεις για την αναγνώριση και συμμετοχή των σωματείων».

– «Μετήλθε κάθε μέσο, χωρίς φραγμό, για να επηρεάσει τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και να αποτρέψει την εκλογή της στη θέση του προέδρου. Επειδή απέτυχε στον σχεδιασμό και τις προσπάθειες του, καθυστέρησε ένα εξάμηνο την τακτική επιχορήγηση».

– «Καθυστέρησε αδικαιολόγητα, αλλά σκόπιμα για μικροκομματικούς και μόνο λόγους, τη νομοθετική επικύρωση του καταστατικού της ΕΟΕ, μέχρι να γίνει γενική συνέλευση της ομοσπονδίας και το έφερε έναν μήνα μετά. Στόχος του ήταν να προωθήσει αρεστό προεπιλεγμένο πρόσωπο στη διοίκηση. Τελικά απέτυχε και εδώ στον σχεδιασμό, αλλά και στις προσπάθειές του. Ενωμένη λοιπόν η οικογένεια του στίβου ανέδειξε σε αυτή τη θέση την άξια ολυμπιονίκη και αθλήτρια Τασούλα Κελεσίδου».

– «Τελευταίος άθλος του κ. Αυγενάκη, είναι ότι θεσμοθέτησε με υπουργική απόφαση τον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Η απόφαση αυτή βγήκε μόλις στις 14/7/2022, σκοπίμως, για να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ».

– «Απέτυχε και πάλι στο σχεδιασμό και στις προσπάθειές του. Στον ΣΕΓΑΣ, με βάση ακριβώς αυτή την υπουργική απόφαση, προέκυψε εκπρόσωπος των προπονητών στην ομοσπονδία ο κ. Πομάσκι, ο μέγιστος αυτός προπονητής, μια προσωπικότητα του αθλητισμού με παγκόσμια αναγνώριση. Αυτά όμως δεν σημαίνουν τίποτα για τον κ. Αυγενάκη και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί ο κ. Πομάσκι ανήκει πολιτικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η νοοτροπία του κ. υφυπουργού. Δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του ΣΕΓΑΣ, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2022, με την οποία τροποποιεί φωτογραφικά την προηγούμενη δική του υπουργική απόφαση και προσθέτει και νέες προϋποθέσεις για την ανάδειξη εκπροσώπου των προπονητών, προκειμένου να αποβάλει τον κ. Πομάσκι από το διοικητικό συμβούλιο».

Απαντώντας στην βουλευτή του ΜέΡΑ25, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε: «Δηλώνω δημόσια απευθυνόμενος στην ελληνική Βουλή, ότι είμαστε εδώ, είμαστε στη διάθεση όλων των ομοσπονδιών για περισσότερες διευκρινήσεις και είμαι βέβαιος ότι δουλεύοντας μαζί, απαντάμε και καλύπτουμε κενά πολλών ετών. Δεν υπάρχει κανένας που να τα ξέρει όλα τέλεια και φυσικά δεν υπάρχει κανένας μάγος, γι’ αυτό έχουμε συνεργαστεί σε πολλά επίπεδα και όποτε συνεργαστήκαμε τα κάναμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αν ακούγαμε τις κραυγές ή τις εντάσεις, ή αν μέναμε σε πιέσεις ή σε εκβιασμούς».

«Έχει προκύψει μείζον θέμα με την εκλογή εκπροσώπου προπονητών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, και πρόσθεσε ότι η εκλογή του κ. Πομάσκι ως εκπροσώπου των προπονητών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, «έχει τσαλακώσει τον εγωισμό του υφυπουργού Αθλητισμού».

«Ξαφνιαστήκατε, κύριε Αυγενάκη. Δεν το περιμένατε να είναι ο Πομάσκι εκπρόσωπος των προπονητών, γιατί είχατε κατά νου να βάλετε τον δικό σας άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση δεν σας βγήκε», είπε ο κ. Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Ο αθλητικός κόσμος και ιδιαίτερα ο κόσμος του στίβου δεν πρόκειται να κάνει δεκτή, ανεχτή, αυτήν την πραξικοπηματική τακτική από την πλευρά του κ. Αυγενάκη. Πρόκειται για πράξη ανήθικη, καταδικαστέα και πρέπει να αποσύρετε τη νέα υπουργική απόφαση».

«Κύριε Αυγενάκη, κόβετε και ράβετε στο πλαίσιο των δικών σας πολιτικών συμφερόντων», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη.

«Αυτά όλα που περιγράφησαν εδώ για τον κ. Πομάσκι και γενικά για την κακομεταχείριση των αθλητικών θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι απλώς μία μικρογραφία του τι γίνεται σε όλο το εύρος, σε όλο το μήκος και σε όλο το πλάτος του κρατικού μηχανισμού από την κυβέρνησή σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Τον κ. Πομάσκι, τον σέβομαι και τον τιμώ. Δεν τον αναγνωρίζω μόνο εγώ, αλλά όλη η αθλητική κοινότητα και όχι μόνο», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού και υπογράμμισε ότι ο κ. Πομάσκι, σε παγκόσμιο επίπεδο ομολογουμένως, είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές, με πάρα πολύ πλούσιο βιογραφικό σε επιτυχίες. «Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά την οποία κάνει. Ωστόσο όμως ο κ. Πομάσκι είναι και αμειβόμενος ομοσπονδιακός προπονητής. Κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θα είχε κώλυμα να εκπροσωπεί ένας αμειβόμενος υπάλληλος της ομοσπονδίας τη διοίκηση της ομοσπονδίας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΕΓΑΣ. Είναι οριζόντιος περιορισμός και για τις 56 αθλητικές ομοσπονδίες. Παρακαλώ πάρα πολύ, μην κάνετε λάθη και κυρίως μην προσπαθήσετε να εξαπατήσετε όσους μας παρακολουθούν αυτή την ώρα», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε 31.12.2022, έχει να κάνει με την αντιπροσωπευτικότητα του εκπροσώπου. «Θέλουμε, με κάθε τρόπο οι προπονητές ή οι αθλητές οι οποίοι θα συμμετέχουν στις διοικήσεις των 56 ομοσπονδιών – δεν υπάρχει κάποια φωτογραφική για την τάδε και όχι για την δείνα ομοσπονδία – να έχουν μια αντιπροσωπευτικότητα. Γίνεται για πρώτη φορά. Χαιρόμαστε γι’ αυτή τη διάταξη. Είναι μια μεταρρύθμιση που καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε σε αυτή την διάταξη, πιστεύουμε σε αυτή τη συνεργασία μεταξύ των προπονητών και των αθλητών», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ