Γιώργος Καραϊβάζ: Το χρονικό της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου στον Άλιμο

Δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έγιναν οι πρώτες συλλήψεις για το έγκλημα που συντάραξε το πανελλήνιο και τον δημοσιογραφικό κόσμο, εντός και εκτός συνόρων.

Δύο συλλήψεις για την δολοφονία Καραϊβάζ – Η ανάρτηση Θεοδωρικάκου

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσω των social media, το απόγευμα της Παρασκευής (28/4/2023) οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν δύο πρόσωπα, που εμπλέκονται στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί σχετικά εντάλματα σύλληψης από το 30ο ανακριτικό τμήμα Αθηνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι οι δύο συλληφθέντες είναι Έλληνες, ηλικίας 40 και 48 ετών και κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Πώς έγινε η δολοφονία του δημοσιογράφου

Η δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, ο οποίος κάλυπτε επί σειρά ετών το αστυνομικό ρεπορτάζ και ήταν υπεύθυνος ειδησεογραφικού site, έγινε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου 29, στον Άλιμο.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι του, από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου εργαζόταν, όταν δύο δράστες -ο ένας φορούσε κράνος και ο δεύτερος κουκούλα- τον πλησίασαν με μια μηχανή σκούτερ μάρκας Beverly. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στην καθαριότητα, ο συνεπιβάτης κατέβηκε και πυροβόλησε τον δημοσιογράφο χρησιμοποιώντας πιστόλι με σιγαστήρα.

Αμέσως μετά, οι δύο δράστες κατευθύνθηκαν με την μοτοσικλέτα τους προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος, ακολούθως, πριν από το ΣΕΦ, έστριψαν προς τον Κηφισό και τα ίχνη τους χάνονταν στη λεωφόρο Αθηνών.

Στο σημείο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ βρέθηκαν 17 κάλυκες. Περισσότερες από έξι σφαίρες έπληξαν τον δημοσιογράφο, οι τέσσερις στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η εφημερίδα «Τα Νέα», προέκυψε ένα σημαντικό στοιχείο για την υπόθεση. Στη δεύτερη φάση εξέτασης του υλικού από τις κάμερες που βρίσκονται στη λεωφόρο Ποσειδώνος, εντοπίστηκε ένα ύποπτο βαν, το οποίο φαίνεται να συνοδεύει τη μηχανή, όπου επέβαιναν οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το βαν εντοπίστηκε να κινείται στη λεωφόρο Ποσειδώνος κοντά και σε παράλληλη κίνηση με το δίτροχο των δραστών. Οι αστυνομικοί αρχικά παρατήρησαν ότι ενώ τα δύο οχήματα θα μπορούσαν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ταχύτητα και να απομακρυνθεί το ένα από το άλλο, κινούνταν μονίμως σε κοντινή απόσταση, σαν το βαν να «προστατεύει» το δίτροχο των δολοφόνων του δημοσιογράφου.

Η κοινή πορεία τους παρατηρήθηκε για αρκετά χιλιόμετρα, ενώ φαίνεται σε κάποιο «τυφλό» σημείο από κάμερες να υπάρχει μετεπιβίβαση ενός εκ των επιβατών της «Beverly» που συνέχισε μόνο με τον οδηγό της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εντοπίσουν από τις πινακίδες τους ιδιοκτήτες του εν λόγω «συνοδευτικού» οχήματος αρωγής και κάλυψης των δολοφόνων του δημοσιογράφου. Όπως επεσήμαναν ορισμένες πηγές, παρά τις δυσχέρειες, υπήρξαν ευρήματα για μία εταιρεία κι έναν ιδιώτη, που φαίνεται να σχετίζονται με το εν λόγω δεύτερο όχημα.

Το βίντεο ντοκουμέντο

Τον Απρίλιο του 2021 είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο ντοκουμέντο με τους δύο εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ.

Στο συγκεκριμένο βίντεο διακρίνονται οι δύο δράστες πάνω στο μαύρο σκούτερ να πλησιάζουν στο σπίτι του δημοσιογράφου το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου 2023. Είναι περίπου πέντε λεπτά πριν βάλουν σε εφαρμογή το δολοφονικό τους σχέδιο. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται ο οδηγός της μοτοσυκλέτας να φοράει ασημί κράνος και ακριβώς από πίσω βρίσκεται ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος έχει καλυμμένο το πρόσωπό του.

Το βίντεο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας περίπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του αστυνομικού συντάκτη, λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι του από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Το σκουτεράκι φαίνεται πως έχει έρθει από άλλο σημείο, και όχι από δρόμο από τον οποίο κατέληξε στο σπίτι του ο δημοσιογράφος. Το σπίτι του θύματος είναι σε παράλληλο δρόμο απ’ αυτόν που δείχνει το βίντεο και είναι πιθανό να είχε ακολουθήσει άλλο δρομολόγιο για να φτάσει στο σπίτι.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

 

Η απόρρητη αναφορά για τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Realnews τον Δεκέμβριο του 2022, πρόσφατα παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο μια άκρως απόρρητη αναφορά σχετικά με όλες τις εξελίξεις των ερευνών για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, η ομάδα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που ανέλαβε την υπόθεση κατόρθωσε να βρει οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας οικιών, καταστημάτων, αλλά και διαχείρισης της κυκλοφορίας, στο οποίο είχαν καταγραφεί οι δύο δολοφόνοι του.

Οι δύο μεγαλόσωμοι άνδρες κινήθηκαν με ένα σκούτερ και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, με κράνος ο οδηγός και κουκούλα ο συνοδηγός. Από το σύνολο του οπτικού υλικού, που συνελέγη από κάμερες σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από το σημείο της επίθεσης, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν τους δράστες σε ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής τους μέχρι το σημείο της δολοφονίας και στη συνέχεια στη διαδρομή τους μετά την επίθεση, μέχρι που μπήκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Μετά χάνονται τα ίχνη τους και δεν βρέθηκε ποτέ το παραμικρό στοιχείο για το προς τα πού κινήθηκαν ή για το σημείο όπου εγκατέλειψαν το σκούτερ που χρησιμοποίησαν.

Για πολλούς μήνες, η έρευνα για την ανακάλυψη στοιχείων και ιχνών που θα οδηγούσαν από το σημείο της δολοφονικής ενέδρας στον Άλιμο στους δύο δράστες είχε βαλτώσει. Μέχρι που τελικά, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες της «R», στα χέρια των αστυνομικών «έπεσε» ένα σοβαρότατο δεδομένο, από μια παράλληλη έρευνα. Η έρευνα αυτή βασίστηκε στην πεποίθηση των αναλυτών της Ασφάλειας πως στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ συμμετείχαν δύο ομάδες.

Η μία από τις ομάδες αφορά στο δίδυμο των αδίστακτων εκτελεστών. Η άλλη αφορά σε αυτήν που παρακολούθησε το θύμα από τη στιγμή που έφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star στην Κηφισιά, τον ακολούθησε σε όλη την πορεία του και ταυτόχρονα ενημέρωσε τους εκτελεστές για το πότε θα έμπαινε στην τελική ευθεία για το σπίτι του. Έτσι, οι αστυνομικοί επανεξέτασαν όλο το οπτικό υλικό που είχαν στη διάθεσή τους, έχοντας ως στόχο να βρουν έστω και το παραμικρό σημάδι που θα υποδείκνυε πως κάποιοι από όσους ήταν καταγεγραμμένοι μπορεί να παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Σε αυτόν τον κύκλο της έρευνας, ανακάλυψαν ένα πρόσωπο που κινείτο στην περιοχή και που είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις συμμοριών εκβιαστών, της λεγόμενης Greek Mafia.

Αυτό ήταν και η εκκίνηση εκτεταμένης ανάλυσης δεδομένων από τηλεφωνικές επαφές, στίγματα παρουσίας προσώπων σε συγκεκριμένα μέρη βάσει των κινητών τηλεφώνων τους, φυσικές παρακολουθήσεις προσώπων, αλλά και συλλογή πληροφοριών για συγκεκριμένα πλέον άτομα, που τελικά οδήγησε στο να φωτιστούν τα πρόσωπα των μελών της ομάδας που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Γιώργο Καραϊβάζ, αλλά και του εντολέα τους.

Γιώργος Καραϊβάζ

Ποιος ήταν ο Γιώργος Καραϊβάζ

Ο Γιώργος Καραϊβάζ πέρασε τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας στον ANT1, από όπου και ξεκίνησε την δεκαετία του 1990.

Το 2017 αποχώρησε από τον σταθμό και μετακόμισε στο Star, όπου εμφανιζόταν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια δημιουργώντας την ιστοσελίδα bloko.gr.

O Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας ρεπόρτερ με ήθος που είχε αφήσει το δικό του στίγμα στο αστυνομικό ρεπορτάζ, το οποίο υπηρετούσε επί σειρά ετών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ