Γερμανικές οφειλές: Ηχηρό μήνυμα του Εθνικού Συμβουλίου 81 χρόνια από την επίθεση του Χίτλερ στην Ελλάδα

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να επιμείνουν στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να χαράξουν εθνική στρατηγική για τις γερμανικές οφειλές και τη διεκδίκησή τους κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ζητεί δε να καταργηθούν πρώτα τα «απαράδεκτα» νομικά εμπόδια που στερούν τα θύματα από το δικαίωμα της προσφυγής τους στον φυσικό δικαστή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Εν μέσω της φονικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των χιλιάδων νεκρών του πολέμου και της ανθρωπιστικής καταστροφής, συμπληρώνονται 81 χρόνια από την επίθεση του Αδόλφου Χίτλερ εναντίον της Ελλάδας.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Επιμένουν οι Έλληνες βουλευτές - Ανένδοτοι οι Γερμανοί

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 η πατρίδα μας, που πολεμούσε ηρωικά εναντίον της Ιταλίας του Μουσολίνι, έχοντας σημειώσει την πρώτη νίκη των Συμμάχων εναντίον του Άξονα, δέχθηκε την απρόκλητη γερμανική εισβολή και υποχρεώθηκε να πολεμά σε ένα άνισο διπλό μέτωπο, ταυτόχρονα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Και πολέμησε με απαράμιλλη γενναιότητα, αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια, για υπερασπισθεί την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία αλλά και για να αποκρούσει τη ναζιστική «νέα τάξη πραγμάτων», που είχε ήδη επιβληθεί σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα πολέμησε επί 217 ημέρες εναντίον και των δύο κύριων δυνάμεων του Άξονα, που μέχρι τότε έμοιαζε ανίκητος. Το νικηφόρο αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, την ηρωική Μάχη των Οχυρών και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης ακολούθησε το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, που ήταν από τα μαζικότερα και ισχυρότερα λαϊκά κινήματα Αντίστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα επιτεύγματα της Εθνικής μας Αντίστασης, ένοπλης και μη, είναι μνημειώδη: η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο. Μόνο στην Ελλάδα ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση και σώθηκε η νεολαία μας από τα κάτεργα του Χίτλερ. Η Αντίσταση του λαού μας απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία.

Και, τέλος, μόνο στη χώρα μας υπήρξε το φαινόμενο της Ελεύθερης Ελλάδας, σε μια έκταση ανάλογη της Ελβετίας, με πρωτοποριακούς θεσμούς λαϊκής εξουσίας, λαϊκής αυτοδιοίκησης, συνεταιριστικής οργάνωσης της οικονομίας, λαϊκής δικαιοσύνης. Όχι, τυχαία, η Εθνική μας Αντίσταση, με την μαζική συμμετοχή και την πολύμορφη και αποτελεσματική δράση της υποχρέωσε τους κατακτητές να κρατούν σημαντικές δυνάμεις τους στην Ελλάδα και να τις στερούνται από κρίσιμα για την έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέτωπα. Όπως έχει αναγνωριστεί κατ’ επανάληψη από τους Συμμάχους, η Ελλάδα, με την Αντίσταση και τη θυσία της, συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

Δικαίωμα κατάθεσης αγωγών στα Ελληνικά Δικαστήρια για τις Γερμανικές αποζημιώσεις | tempo24.news

Η βάρβαρη φασιστική Κατοχή της χώρας μας κράτησε 3,5 ολόκληρα χρόνια κι επέφερε τρομερά δεινά: ο πληθυσμός της Ελλάδας αποδεκατίστηκε από τον λιμό και τις ασθένειες, τις εκτελέσεις, τα Ολοκαυτώματα, τα βασανιστήρια, τα κτηνώδη μαρτύρια του λαού μας. Η εβραϊκή κοινότητα εξολοθρεύθηκε.

Ο εθνικός μας πλούτος λεηλατήθηκε, σπάνιοι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας καταστράφηκε ολοσχερώς και το μέλλον της υπονομεύθηκε βίαια.

Κι όμως, 81 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, κωφεύει στις εύλογες αξιώσεις της Ελλάδας και αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της.

Επιπροσθέτως, καταργεί μονομερώς, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, τις διεθνείς συνθήκες που επέβαλαν τον αφοπλισμό της ανακοινώνοντας ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στρατιωτικών δαπανών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Όμως η κίνηση αυτή της Ο.Δ.Γ., που πιθανότατα είχε προετοιμαστεί πολύ καιρό πριν, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και η απόδοση των γερμανικών οφειλών. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που, τάχα, «εμπόδιζαν» τη Γερμανία να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα.

Απευθύνουμε δραματική έκκληση να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και να τερματιστεί ο όλεθρος. Και υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, διατρέχουμε τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, έναν αγώνα που αποτελεί γέφυρα ειρήνης και πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, όλων των λαών. Αγώνας που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρος σε μία περίοδο επανεμφάνισης ακροδεξιών, εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να επιμείνουν στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να χαράξουν εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, καταργώντας πρώτα-πρώτα τα απαράδεκτα νομικά εμπόδια που στερούν τα θύματα από το δικαίωμά της προσφυγής τους στο φυσικό τους δικαστή!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για Μνήμη, Ειρήνη και Δικαιοσύνη ανυποχώρητα!».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ