«Φουντώνει» η βία στα σχολεία: Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying – «Oυρές από μαθητές και γονείς έξω από γραφεία ψυχολόγων»

Ανησυχητικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας με θύτες ή θύματα ανήλικους, με μικρά παιδιά να γίνονται πρωταγωνιστές σε ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, απειλές, ακόμη και προς τους καθηγητές τους. «Έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες που άνοιξαν τα σχολεία και έχουμε ήδη αρκετά περιστατικά άγριας βίας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όλη την χρονιά» τόνισε χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου.

Θεσσαλονίκη: «Μαμά τρέξε εδώ, με έκαψε με το τσιγάρο, θα με σκοτώσει» – Τι αποκαλύπτει η μητέρα της 13χρονης στο enikos.gr

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Η χώρα άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες περιπτώσεις και να γνωρίζει τι σημαίνει bullying από την υπόθεση του Άλεξ στη Βέροια το 2006. Από τότε, τα περιστατικά αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, καθώς ακολούθησαν οι θάνατοι παιδιών που σόκαραν την ελληνική κοινωνία, αλλά δεν την αφύπνισαν έγκαιρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

Πειραιάς: «Να φοβόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο;» – Ξέσπασε στο enikos.gr η μητέρα του 12χρονου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

Πλέον, μικρά παιδιά είναι εκτεθειμένα καθημερινά στην βία, ενώ βίντεο με ξυλοδαρμούς κάνουν σχεδόν καθημερινά τον γύρο του διαδικτύου. Φαίνεται σαν να παρακολουθούμε σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, σαν να πρωταγωνιστούμε σε σειρά του Netflix, εν τέλει όμως, δεν θεωρούνται και τόσο “ξένα” και “ακραία” για την χώρα μας αυτά τα περιστατικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές περιπτώσεις εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς ανηλίκων, είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τις περιγραφές των θυμάτων να είναι ανατριχιαστικές.

«Η περσινή χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες σχετικά με τα φαινόμενα βίας στα σχολεία»

«Η περσινή χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες όσον αφορά τα φαινόμενα βίας μεταξύ μαθητών εντός των σχολικών μονάδων. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια περιστατικά. Αυτό που παρατηρήθηκε όμως, είναι και η βία των μαθητών προς τους εκπαιδευτικούς. Πέρσι, είχαμε έντονες καταγγελίες από καθηγητές, οι οποίοι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από τους ίδιους τους μαθητές. Για παράδειγμα, ένας συνάδελφος είπε σε κάποια παιδιά να κάνουν ησυχία, για να μπορέσει να κάνει μάθημα, και τον έδειραν 15 άτομα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και φανερώνουν πως είμαστε εκτός ελέγχου» αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Κωνσταντίνου.

Ρέθυμνο: Βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 13χρονου από συμμαθητές του στο σχολείο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, από πέρσι έως σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά την πρόληψη του φαινομένου, με τον ίδιο να επισημαίνει πως οι συζητήσεις με κάθε σχολείο, κάθε τάξη και τμήμα, με όλους τους μαθητές όπως και με τους γονείς αντίστοιχα τις απογευματινές ώρες, θα βοηθούσε στο να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και κατ’ επέκταση την ένταση των ανηλίκων.

«Παρατηρούνται ουρές έξω από τα γραφεία των ψυχολόγων στα σχολεία. Είναι γεμάτα από μαθητές και γονείς κάθε φορά, και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει μόνο ένας ψυχολόγος ανά 4-5 σχολεία, δηλαδή υπάρχει στις σχολικές μονάδες μία φορά την εβδομάδα. Θα έπρεπε ήδη, από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, να αρχίσουμε τις συζητήσεις με ειδικούς πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Πρέπει να παιδιά να ανοίγονται, και να αρχίσουν να μιλάνε. Πρέπει να γίνονται συνεδριάσεις με τους Συλλόγους Γονέων, αν όχι σε καθημερινή βάση, έστω σε εβδομαδιαία».

Όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου, μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η διαπίστωση των βίαιων περιστατικών στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να έχει συζητηθεί-αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, ξεκινά από την κοινωνία και από τις οικογένειες των παραβατικών παιδιών. «Πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά στην πρόληψη του φαινομένου, να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα στις οικογένειες, για να μην περνάνε οι βίαιες συμπεριφορές στα παιδιά. Το φωνάζουμε εδώ και έναν χρόνο. Τα περιστατικά είναι εκατοντάδες, η ουσία όμως είναι μία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτέλους σοβαρά το πρόβλημα που υπάρχει. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν έρθει 5 νόμοι για τον εκφοβισμό στα σχολεία, και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Προχθές, συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, και ακούσαμε πάλι για νέο νόμο. Αυτά είναι γελοιότητες. Σχετικά με την πλατφόρμα καταγγελιών που θα ετοιμαζόταν, δεν έχει καμία σχέση με την πρόληψη. Οι διευθυντές των σχολικών συγκροτημάτων δέχονται ήδη πολλά email ανώνυμα και επώνυμα για βίαια περιστατικά, δεν χρειάζεται μία συγκεκριμένη πλατφόρμα για να γίνει αυτό».

Έρευνα από το Χαμόγελο του Παιδιού: Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying και σχολικό εκφοβισμό

Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της πανελλαδικής σχολικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του «Μίλα Τώρα», τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη ζωή παιδιών, σε όλη την Ελλάδα. Περιστατικά συνεχή και εκθετικά βίαια που απειλούν ακόμη και τη ζωή τους. Κάθε επεισόδιο είναι πιο σοβαρό και πιο ανησυχητικό από το προηγούμενο:

  • 15χρονη βασανίζει 13χρονο και το βιντεοσκοπούν έξω από σχολείο
  • Συμμορίες 15χρονων επιτίθενται σε συνομηλίκους που οδηγούνται στο νοσοκομείο
  • Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από συμμαθητές του που φώναζαν «Σκοτώστε τον»
  • Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο

Η έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Συμπερασματικά, τονίζεται πως:

  • 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό.
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
  • 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
  • Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.
  • Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρεςκορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ