Φωτιά στο Euroferry Olympia: Στους 11 οι αγνοούμενοι, τρεις Έλληνες ανάμεσά τους – Στο πλοίο διασώστες της ΕΜΑΚ

Διευκρινίσεις σχετικά με τον αριθμό των διασωθέντων και των αγνοούμενων λόγω της φωτιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στο πλοίο “Euroferry Olympia”, έδωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, οι αγνοούμενοι είναι 11, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες. Τουλάχιστον 278 άτομα έχουν διασωθεί, κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας επιχείρησης απεγκλωβισμού και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ώρες, κοντά στην Ερεικούσσα, ανοιχτά της Κέρκυρας.

φωτιά Κέρκυρα

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 11 αγνοουμένων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λαγκαδιανός, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη λίστα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνεται και ένα ακόμα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των δύο επιβαινόντων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς οδηγούς, οι οποίοι βρίσκονται εντός του φλεγόμενου πλοίου και έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οδηγοί, ο ένας Βούλγαρος και ο δεύτερος Τούρκος, είναι εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου.

Νωρίτερα, στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσαν το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, που αποβίβασαν με ασφάλεια όλους τους διασωθέντες του ”Euroferry Olympia”.

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και επιβατηγό οχηματαγωγό Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου, το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται επίσης ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών στην περιοχή

Στο σημείο μεταβαίνει εξάλλου Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Διασώστες της ΕΜΑΚ στο πλοίο

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr, διασώστες της ΕΜΑΚ έχουν σπεύσει στην Κέρκυρα προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων, στο πλοίο “Euroferry Olympia”.

Ήδη, πάνω στο πλοίο βρίσκονται δύο εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ της Αθήνας, που μετέβησαν στο νησί με ελικόπτερο.

Οι συγκεκριμένοι δύο διασώστες αναμένεται να ψάξουν στα σημεία που θα τους υποδείξουν από το Λιμενικό, προκειμένου να εντοπίσουν τα εγκλωβισμένα άτομα σε σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες στη διάθεση των Αρχών

πλοίο- φωτιά- Euroferry Olympia

Συγκεκριμένα, την επόμενη 1-1,5 ώρα αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή οκτώ διασώστες της ΕΜΑΚ. Οι έξι είναι διασώστες από την ΕΜΑΚ Ιωαννίνων που αναμένεται να μεταβούν στην Ηγουμενίτσα και από εκεί με σκάφος του Λιμενικού να μεταφερθούν στην Κέρκυρα, ώστε να πάρουν μέρος στη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

φωτιά Κέρκυρα

Δέκα επιβάτες στο νοσοκομείο της Κέρκυρας

Οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου Euroferry Olympia, έζησαν στιγμές τρόμου έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα.

Οι διασωθέντες επιβάτες μεταφέρθηκαν με σκάφη στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου οι Αρχές τους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, 10 ελαφρά τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού με ασθενοφόρα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επτά άτομα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ελαφριά και ακόμη δύο ορθοπεδικά προβλήματα, δηλ. φέρουν κάποια κατάγματα.

Ένα άτομο έχει μεταφερθεί με καρδιολογικά προβλήματα, καθώς έχει πόνους στο στήθος και εξετάζεται από τους γιατρούς.

Η κατάσταση της υγείας τους χαρακτηρίζεται καλή από τους γιατρούς και δεν εμπνέει ανησυχία. Κάποιοι εξ αυτών αναμένεται να πάρουν εξιτήριο εντός της ημέρας.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από την ΕΡΤ1:

Euroferry Olympia: Νέα ανακοίνωση της Grimaldi για τη φωτιά στο πλοίο της

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία Grimaldi Group, το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφέρει ότι χθες βράδυ ξέσπασε φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia τύπου ro-pax ενώ βρισκόταν 10 μίλια από τα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. Στις 4.12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιβαίνοντες σώθηκαν από ένα πλοίο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήταν στην περιοχή. Και τα δύο κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου η εταιρία παρείχε βοήθεια στους διασωθέντες.

φωτιά - πλοίο

Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως 51 Έλληνες και Ιταλοί μέλη του πληρώματος. Επιπροσθέτως, το πλοίο μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) όπως και 32 οδηγούς.

Δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται. Ρυμουλκά κατευθύνθηκαν προς Euroferry Olympia για να προσφέρουν βοήθεια και να συντονίσουν την επείγουσα κατάσταση.

Το πλοίο (κατασκευής 1995) έχει ιταλική σημαία και αναπτύσσεται από την εταιρία Grimaldi Group Grimaldi Euromed S.p.A. στη γραμμή Πρίντιζι – Ηγουμενίτσα. Έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01.20 π.μ (τοπική ώρα) χθες το βράδυ και είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Πρίντιζι σήμερα το πρωί στις 9.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το SOS από τα παραπλέοντα σκάφη για τη διάσωση των επιβατών

Ενώ το πλοίο Euroferry Olympia έχει τυλιχτεί στις φλόγες στα ανοικτά της Ερεικούσας, παραπλέοντα σκάφη εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη διάσωση των επιβατών.

Στο βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ ακούγονται τα “mayday” από τον ασύρματο των πλοίων που βρίσκονται κοντά.

Σημειώνεται ότι στο Λιμενικό σήμανε συναγερμός λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα για την πυρκαγιά στο Euroferry Olympia. Το πλοίο γρήγορα τυλίχθηκε στις φλόγες από άκρη σε άκρη και ο καπετάνιος έδωσε εντολή να το εγκαταλείψουν όλοι.

Εικόνες του φλεγόμενου πλοίου από τη Χειμάρρα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

Συναγερμός έχει σημάνει από τα ξημερώματα της Παρασκευής στις Λιμενικές Αρχές εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στο “Euroferry Olympia”, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι.

Το πλοίο καίγεται ολοσχερώς με τον μαύρο καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό, τη στιγμή που οι Αρχές έδιναν μάχη προκειμένου οι επιβάτες να μεταφερθούν σώοι στην Κέρκυρα.

Στα παρακάτω βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, φαίνεται το φλεγόμενο πλοίο από το χωριό Πάλασσα Χειμάρρας

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ