Ενδοοικογενειακή βία: Το πρωτόκολλο της ΕΛ.ΑΣ. και οι ενέργειες που ακολουθούνται – ΒΙΝΤΕΟ

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας της 28χρονης από τον σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και τους χειρισμούς από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, επανήλθε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της ύπαρξης ή μη των κατάλληλων πρωτοκόλλων για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Άγιοι Ανάργυροι: Η κατάθεση του φρουρού του αστυνομικού τμήματος – «Έτρεξα αλλά η κοπέλα είχε πέσει ήδη κάτω»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ήδη από το καλοκαίρι του 2021, όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν παραλάβει ένα έγγραφο, με τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να ακολουθούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. 

Στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτυπώνονται με σαφήνεια τόσο η νομοθεσία, όσο και οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούν οι αξιωματικοί υπηρεσίας, τα στελέχη που υπηρετούν ως πληρώματα στα περιπολικά, αλλά και οι τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης.

Άγιοι Ανάργυροι: «Την ήθελα μόνο δική μου» είπε στους γιατρούς ο γυναικοκτόνος – Η επιστολή που είχε στείλει στην 28χρονη

Στο ίδιο κείμενο, η ενδοοικογενειακή βία ορίζεται ως αδίκημα, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αρκεί μια απλή αναφορά για να σχηματιστεί δικογραφία, ακόμη κι αν δεν γίνει μήνυση από το θύμα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης 28χρονης, η οποία μίλησε για μια απειλή.

Μάλιστα, για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, η απειλή εμπίπτει στο άρθρο περί ψυχολογικής βίας. Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση της 28χρονης, η αστυφύλακας που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας θα έπρεπε να σχηματίσει δικογραφία, ακόμη και χωρίς τη μήνυση του θύματος.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε για τη μεταφορά ή όχι του θύματος με περιπολικό, στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο δεν γίνεται καμιά αναφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται αρκετές φορές και κρίνεται κατά συνείδηση από τα στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, το τραγικό περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους αναδεικνύει την αναγκαιότητα της επανεξέτασης και επικαιροποίησης του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ