ΕΚΠΑ: Μηνύματα συμπαράστασης στην καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου που δέχθηκε bullying – Συνάντηση με Κεραμέως

Κύμα συμπαράστασης έχει εκδηλωθεί μετά τις καταγγελίες της Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας και καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, η οποία μίλησε στο enikos.gr το Σάββατο (24/3). «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα  από τα πανεπιστήμια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων εκφράζοντας  την «θλίψη και την απογοήτευσή» της. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΕΚΠΑ: Συνεχίζονται οι απειλές σε βάρος της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας- «Δεν με τρομάζουν φασιστικές συμπεριφορές» λέει στο enikos.gr

Όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Νικολαΐδου–Κυριανίδου έκανε μία ανάρτηση με την οποία καταδίκαζε τη βία.

ΕΚΠΑ: Η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας δέχεται απειλές για να παραιτηθεί – «Δεν θα υποχωρήσω»

«Να παραιτηθεί η Βάνα Νικολαΐδου από πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας» έγραφε πανό ομάδας φοιτητών που μπήκε στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

πανό ΕΚΠΑ

Τι έγραψε ο Αχιλλέας Γραβάνης

Ο Αχιλλέας Γραβάνης έγραψε χαρακτηριστικά: «ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ! Οι φασίζουσες δυνάμεις του παν/μίου προπηλακίζουν την Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου, πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Παν/μίου Αθηνών, επειδή διαφωνούν με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ελεύθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό παν/μιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι ή αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το παν/μιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το παν/μιο αλλά στη χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα παν/μια τα θρασύδειλα αυτά φασιστάκια θα ήταν ανίσχυρα. Το παν/μιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητό του. Αλλά, μούγκα στην στρούγκα … Με την θαρρετή και ελεύθερη κ. Νικολαΐδου!! ΥΓ# Η συνάδελφος πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Παν/μίου Αθηνών από τον νεοναζί Πούτιν».

Άννα Διαμαντοπούλου: Υπάρχουν καθηγηταί εις τας Αθήνας

Παρέμβαση υπέρ της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι η πολιτική του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης από τη μεριά των πανεπιστημιακών και της Πολιτείας «αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες» που είναι «βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό».

Η ανάρτηση από τον Ορέστη Καλογήρου

Η συνάδελφος Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου έχει τον απέραντο σεβασμό μου. Δίνει με μέγιστο θάρρος τον μοναχικό αγώνα της αξιοπρέπειας του πανεπιστημιακού δασκάλου. Φωτίζει τον σκοταδισμό των διωκτών της. Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση. Χωρίς να επιδιώκω την αυτοαναφορά, το έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι. Βιωματικά το περιγράφω σαν το αίσθημα του βιασμού. Ιστορικά οι ομάδες αυτές μιμούνται τους μαθητές και φοιτητές της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Που διαπόμπευαν στους δρόμους των κινεζικών πόλεων και χωριών τους δασκάλους τους εξευτελίζοντάς τους με τον χειρότερο τρόπο. Όμως δεν μπορούν να αγγίξουν την Κυρία Νικολαϊδου-Κυριανίδου. Γιατί έχει το ύψιστο ηθικό πλεονέκτημα: Υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με τεράστιο ψυχικό κόστος, βέβαια.
«Το ίδιο επαναλήφθηκε και στην αίθουσα διδασκαλίας όπου άπλωσαν πανό, φώναζαν και εξύβριζαν όσους προσπάθησαν να με υποστηρίξουν. Ελάχιστες φορές πήρα το μικρόφωνο για να ακουστώ, αλλά και πάλι ήταν αδύνατον, διότι με διέκοπταν λέγοντας ασυναρτησίες, ασύστολα ψεύδη. Όπως πχ ότι θέλω να είμαι υποψήφια στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ότι είμαι υποψήφια για το Συμβούλιο Ιδρύματος -που δεν είμαι- και ότι όλα αυτά τα κάνω γιατί είμαι φερέφωνο της Νέας Δημοκρατίας. Σκεφτείτε σε συνθήκες εργασιακού χώρου να ζει κανείς έτσι. Όταν απαιτείς να παραιτηθεί κάποιος επειδή σκέφτεται διαφορετικά από σένα, όταν αναγράφεις το όνομά μου στις προκηρύξεις σου και τις αναρτάς στο Διαδίκτυο, οποιοσδήποτε παράφρων μπορεί να με στοχοποιήσει. Ξαφνικά έγινα στόχος μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων. Κι εγώ σας λέω ότι υποστηρίζω τη Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα του δημοκρατικού τόξου -προσωπικά δεν ανήκα και δεν ανήκω σε κανένα κόμμα– είναι κακό αυτό; Έφτασαν να με κατηγορούν ότι είμαι λογογράφος της ΔΑΠ. Τρελά πράγματα».
«Στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ παρόμοια έχουν συμβεί κατά καιρούς εις βάρος κι άλλων συναδέλφων. Ωστόσο, υπάρχει γενικώς μια τάση να αντιπαρερχόμαστε τις απόπειρες εκφοβισμού, για να κατευνάζουμε τα πνεύματα. Εγώ απλώς δεν υιοθετώ αυτή την προσέγγιση. Στέκομαι απέναντι στους εκφοβιστές, επιμένοντας στις απόψεις μου. Με έχουν στοχοποιήσει διότι ανήκω στους πανεπιστημιακούς που δεν θέλουν καταλήψεις, που ήταν υπέρ του νόμου Διαμαντοπούλου, που είναι εναντίον των αιωνίων φοιτητών, εναντίον της κομματικοποίησης του πανεπιστημίου και, οπωσδήποτε, είμαι εναντίον αυτού του κλίματος εκφοβισμού. Δεν δέχομαι τους τραμπουκισμούς και τη συστηματική επιδίωξη φίμωσης της αντίθετης γνώμης. Δεν μπορεί κυρίως μέσα σ΄ ένα Πανεπιστήμιο, να φοβάσαι να μιλήσεις. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό είναι και θα είναι τόσο σθεναρή η εναντίωσή μου.»

 

Όσα είχε πει στο enikos.gr η κ. Νικολαΐδου–Κυριανίδου

Η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας, Βάνα Νικολαΐδου–Κυριανίδου καταγγέλλει στο enikos.gr ότι η ανάρτηση αυτή «δεν ήταν ο λόγος αλλά η αφορμή για να ξεκινήσουν οι απειλές, οι ύβρεις και ο εκφοβισμός».

Συγκεκριμένα, η κ. Νικολαΐδου αναφέρει ότι «η ανάρτηση ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν κάποιοι που από καιρό επιθυμούσαν να καταφύγουν εναντίον μου. Στην ανάρτησή μου δεν αναφέρθηκα ούτε στο πανεπιστήμιο ούτε σε φοιτητές εξέφρασα απλώς την άποψή μου, που αφορούσε την χυδαιολογία και την υβρεολογία που κυριαρχεί στα social media και την εποχή μας».

«Ήρθα αντιμέτωπη με έναν όχλο που ουρλιάζει. Οι συμπεριφορές αυτές προσιδιάζουν σε τάγματα εφόδου και όχι σε φοιτητές. Άλλωστε την ομάδα αυτή δεν αποτελούν φοιτητές του τμήματος και κάποιοι δεν είναι καν στην σχολή», επεσήμανε στο enikos.gr η κ. Νικολαΐδου.

Σχολιάζοντας τον προπηλακισμό έξω από το γραφείο της, η πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας υπογράμμισε στο enikos.gr ότι  «οι ύβρεις, τα ψέματα και οι συκοφαντίες συνεχίζονται εις βάρος μου με σχόλια και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Με κατηγορούν για πολιτική προπαγάνδα κι ότι εξυπηρετώ κομματικά συμφέροντα. Μέχρι τώρα αντιστάθηκα και θα συνεχίσω να αντιστέκομαι γιατί θεωρώ πολύ σοβαρό το ζήτημα να προπηλακίζεται καθηγητής στον χώρο της εργασίας του πολύ απλά, επειδή ως φυσικό πρόσωπο εξέφρασε την άποψη του, που τυχαίνει να είναι  αντίθετη με τις  αντιλήψεις κάποιων».

«Πρόκειται για συμπεριφορές τουλάχιστον φασιστικές για τις οποίες νιώθω θλίψη και απογοήτευση. Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι μέχρι τέλους για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», υποστήριξε στο enikos.gr η πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας. «Οι απειλές συνεχίζονται, δε με τρομάζουν και  με όποιο κόστος θα συνεχίσω», είπε καταληκτικά η κ. Νικολαΐδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ