Δημήτρης Λιγνάδης: Αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών – Τι υποστηρίζει η δικηγόρος δύο εκ των μηνυτών στο enikos.gr

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της πλευράς των μηνυτών και του Δημήτρη Λιγνάδη ξέσπασε πριν καλά-καλά ξεκινήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη του ηθοποιού -σκηνοθέτη για 4 βιασμούς. Αφορμή, η διακοπή της διαδικασίας που ζήτησε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας επικαλούμενος φόρτο εργασίας με τους δικηγόρους των θυμάτων να «βλέπουν» κωλυσιεργία προκειμένου να παρέλθει άκαρπο το 18μηνο της προσωρινής κράτησης και να βγει από τη φυλακή.

της Άννας Κανδύλη

«Εδώ μιλούμε για μία δίκη που έχει έναν άνθρωπο που κρατείται. Που έχει προφυλακιστεί από πέρυσι. Εδώ και ένα έτος ακριβώς. Όποιος και να ήταν στη θέση του θα ήθελε να δικαστεί» δηλώνει στο enikos.gr η Μαρία Κουρτέση, δικηγόρος δύο εκ των μηνυτών.

«Αυτοί που εκπροσωπεί το γραφείο μου είναι δύο άνθρωποι σήμερα 24 ετών. Όταν συνέβησαν τα περιστατικά τα οποία καταγγέλλουν, το 2015, ήταν 17 ετών. Έχουν παρέλθει έξι χρόνια και περίμεναν αυτή η ιστορία να φτάσει στο δικαστήριο. Όπερ και εγένετο. Το γεγονός ότι όλοι οι συνήγοροι έχουμε επαγγελματικές υποχρεώσεις και υπάρχει ανάγκη να παριστάμεθα σε διαφορετικά ακροατήρια είναι γνωστό τοις πάσι. Πρωτίστως ο σεβασμός μιας πρώτης δικής και των παραγόντων αυτής αφορά έναν κρατούμενο. Κι αυτό αφορά και τους συνηγόρους υπεράσπισης και τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας», σημειώνει η κ. Κουρτέση.

Από την πλευρά του ο κ. Κούγιας ενώπιον του Δικαστηρίου δήλωσε εμφατικά ότι «Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δε ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή».

Δημήτρης Λιγνάδης

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη να οδηγείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην δικαστική αίθουσα. Για πρώτη φορά αφότου κατέστη κατηγορούμενος ήρθε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους καταγγέλλοντες που προσήλθαν στο δικαστήριο.

Η κατηγορία που του αποδίδεται αφορά τον βιασμό τεσσάρων ανδρών με τους τρεις από αυτούς όταν ήταν ανήλικοι. Ο ίδιος αρνείται όσα του αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι τα φερόμενα θύματα ψεύδονται και ότι στοχοποιήθηκε λόγω της αντιπαράθεσής του με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Όπως ωστόσο λέει η κ. Κουρτέση: «Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία και αυτό το έχουν επαναλάβει εφτά διαφορετικά συμβούλια πρωτοδικών απαρτιζόμενα κάθε φορά από διαφορετικούς δικαστές. Είναι δυνατόν όλοι οι δικαστές να έχουν κάνει τόσο σοβαρά λάθη όσον αφορά στο βάσιμο της άσκησης ποινικής δίωξης; Προφανώς και υπάρχουν στοιχεία για να ασκηθεί αυτή η δίωξη πολλώ δε μάλλον για να προφυλακιστεί ένας άνθρωπος».

Απαντώντας η δικηγόρος στην κριτική που ασκείται περί καθυστέρησης των καταγγελλόντων να πάνε στη δικαιοσύνη σημειώνει ότι «Αλίμονο εάν το συγκεκριμένο αδίκημα διώκονταν κατ´ έγκληση δηλαδή εντός τριών μηνών ή εάν λαμβάναμε υπόψη μας μόνο το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης η οποία πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών, το πολύ.

Εάν ένας άνθρωπος δεν καταγγείλει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά εντός 48 ωρών τι σημαίνει; Ότι δεν έγινε; Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, αυτά αφορούν σε ηλικίες πάρα πολύ ιδιαίτερες, σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό γκρουπ ανθρώπων, εφήβων, που ήταν όλοι μετανάστες. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Εδώ δηλαδή όλα τα βουλεύματα έχουν μιλήσει για ένα συγκεκριμένο modus operandi σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο. Πώς δηλαδή είναι εύκολο να πάνε σε αυτές τις ηλικίες, με αυτό το οικογενειακό και κοινωνικό μπαγκράουντ, αυτά τα παιδιά να καταγγείλουν όσα υπέστησαν τότε; Και βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι και αυτό το οποίο ξεκίνησε ως κίνημα me too είναι κάτι το οποίο τους ενθάρρυνε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ