Δημήτρης Λιγνάδης: Διεκόπη η δίκη για τις 25 Φεβρουαρίου

Για τις 25 Φεβρουαρίου διεκόπη η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό της Αθήνας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του για ολιγοήμερη διακοπή λόγω φόρτου εργασίας.

Της Άννας Κανδύλη

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι προς υποστήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλλοντες, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διακοπή κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά του κατηγορουμένου :«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής , προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωσή του…».

Επεσήμανε επίσης πως καταγγέλλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ανέφερε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα» επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι γι’ αυτό».

Δίπλα στον κατηγορούμενο ήταν ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης, ενώ στο δικαστήριο παρέστη και η βουλευτής -τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου.

Τι δήλωσε για τη διακοπή της δίκης ο Αλέξης Κούγιας

Μετά την απόφαση για διακοπή της δίκης για τον Δημήτρη Λιγνάδη ο ΑΛέξης Κούγιας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αναφέροντας πως έκανε το αίτημα γιατί ήταν απαραίτητη η παρουσία του σε διάφορες δίκες αυτό το διάστημα.

“Βρέθηκαν οι ημερομηνίες για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα καλυφθεί η δίκη με αυτές τις ημερομηνίες, έχουμε 30 μάρτυρες συνολικά, 21 μάρτυρες κατηγορίας και 4 παθόντες και έχουμε και 9 μάρτυρες υπερασπίσεως. Πιθανολογώ δεν θα τελειώσει η δίκη μέχρι τότε, αλλά το 18μηνο για να μην ανησυχούν κάποιοι, τελειώνει τον Αύγουστο, στις 25 Αυγούστου. Μάλιστα για να μην υπάρχουν αμφιβολίες προσωπικά υπέβαλα και το αίτημα, γιατί ο κ. Λιγνάδης θέλει να τελειώσει γρήγορα η δίκη, να δικάζουμε και κατά τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα. Το δικαστήριο δεν το έκανε δεκτό αυτό το αίτημά μου, που τελικώς θα έδινε μεγάλη λύση” ανέφερε.
“Για πρώτη φορά είδαμε σήμερα και ο κ. Λιγνάδης και εγώ τους φερόμενους παθόντες και δεν θέλω να κάνω καμία κρίση. Ό,τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε ενώπιον της δικαιοσύνης” τόνισε ο δικηγόρος.
“Ο κ. Λιγνάδης από την πρώτη ημέρα με αυτή την παράνομη διαδικασία συνελήφθη. Είναι πρωτοφανές. Θα συμπληρώσω 50 χρόνια δικηγορίας, δεν υπάρχει κατηγορούμενος που να μην εξεταστεί προδικαστικά, να τον καλέσουν πριν του ασκήσουν δίωξη για να πει την άποψή του” συμπλήρωσε.
Σ

Ένταση στα δικαστήρια – Επιτέθηκαν στον Αλέξη Κούγια

Νωρίτερα, κατά την έξοδο του από το κτίριο του Πρωτοδικείου, ο κ. Κούγιας δέχθηκε φραστική επίθεση από ομάδα νεαρών που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στους καταγγέλλοντες. Ένας μάλιστα εξ αυτών φέρεται να άδειασε πάνω στον δικηγόρο ένα μπουκάλι νερό. Το περιστατικό έληξε με τον Αλέξη Κούγια να απομακρύνεται με ψυχραιμία από το σημείο.

Σχετικά με το περιστατικό, ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε μετά τη διακοπής της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη: “Κάποιοι «γνωστοί οπαδοί» διέδωσαν την ψευδή είδηση ότι δήθεν συγκεντρωμένοι νεαροί και νεαρές έξω από το ακροατήριο με αποδοκίμασαν και μάλιστα κάποιος με έλουσε και με νερό.

Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία κάποιων γιατί πέρασα και από την από την είσοδο του πρωτοδικείου αλλά και την είσοδο του πταισματοδικείου για να παραστώ στη δίκη Λιγνάδη χωρίς συνοδεία, αλλά έφτασαν ακόμα και στο σημείο να διαδίδουν ότι δήθεν αποδοκιμάστηκα και ότι δήθεν μου πέταξαν κι ένα μπουκάλι με νερό, χωρίς να αντιλαμβάνομαι τι σημασία έχει αυτό, αφού ακόμη και εάν ήταν αλήθεια, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η γνώμη αυτού του είδους οπαδών δεν επηρεάζει την έκβαση καμιάς δίκης” αναφέρει ο γνωστός ποινικολόγος.

“Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και είναι η εξής: Πράγματι σ’ έναν υπερυψωμένο χώρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου δέκα νεαροί και νεαρές, οι οποίοι έβριζαν χυδαία κατά την άφιξή μου και επίσης κατά την έξοδό μου τα ίδια πρόσωπα συνέχισαν αυτήν την αντιαισθητκή συμπεριφορά, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς που διαδίδουν την ψευδή είδηση, δεν αντελήφθην καν ότι κάποιος εκσφενδόνισε εναντίον μου ένα μπουκάλι με νερό” τόνισε ο κ. Κούγιας, ο οποίος είναι συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μουσική συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα

Το πρωί, έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα, ενώ κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα “γιατί τώρα δεν φοβάμαι”. Παράλληλα, στήθηκε μουσική συγκέντρωση, όπου έπαιζαν μουσική εκφράζοντας τη δική τους στήριξη και αλληλεγγύη.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα, φιλικό του πρόσωπο του έπιασε το χέρι με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και να οδηγούν τον κατηγορούμενο στο εδώλιο.

 

Το δικαστήριο προχώρησε στην κλήρωση των ενόρκων. Ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας εξαίρεσε τρεις γυναίκες και ακόμη δύο εξαίρεσε ο εισαγγελέας. Η τελική σύνθεση του δικαστηρίου περιλαμβάνει 3 γυναίκες τακτικές δικαστές, ένα άνδρα και τρεις γυναίκες ενόρκους, ενώ ο εισαγγελέας είναι άνδρας. Το δικαστήριο κλήρωσε και δυο αναπληρωματικά μέλη.

«Έχω κάποιες σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα και ο κατηγορούμενος έχει ακόμη ένα εξάμηνο, ζητούμε μια διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δε ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή» είπε ο Αλέξης Κούγιας ζητώντας διακοπή της δίκης, με το αίτημά του να γίνεται δεκτό τελικά, καθώς η δίκη διεκόπη για τις 25 Φεβρουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ