Δίκτυο τρομοκρατών στην Αθήνα: Συνεχίζεται η αποκωδικοποίηση των συνομιλιών των Πακιστανών – Τι λέει ο δικηγόρος τους στο enikos.gr

Συνεχίζεται η αποκωδικοποίηση όλων των συνομιλιών, των επαφών και των επικοινωνιών των δύο Πακιστανών που κατηγορούνται πως ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, αλλά συνελήφθησαν έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Η υπόθεση δεν έχει αυτές τις διαστάσεις που έχει λάβει έως τώρα», δήλωσε στο enikos.gr, ο δικηγόρος των δύο συλληφθέντων, Ηρακλής Σταβάρης.

«Οι διαστάσεις που έχει λάβει η συγκεκριμένη υπόθεση όσον αφορά στη δράση των δυο συλληφθέντων με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση ακόμα. Αναμένεται η αποκωδικοποίηση όλων των συνδιαλέξεων, επαφών και επικοινωνιών και αυτό θα πάρει χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά για την υπόθεση.

«Με απείλησε πως θα σκοτώσει την οικογένεια μου, αυτός ήταν και ο λόγος που έκανα ότι έκανα και συνομιλούσα με το συγκεκριμένο άτομο», υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ο ένας από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν μετά από μεγάλη επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων και κατηγορούνται πως ετοίμαζαν επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν πως θα προχωρούσαν στην τρομοκρατική επίθεση καθώς δεν είχαν ούτε τα μέσα ούτε τους ανθρώπους για να προχωρήσουν σε κάποιο χτύπημα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της συμμετοχής μου, πως πήγα στο σημείο και τράβηξα φωτογραφίες. Προσπάθησα να στρατολογήσω άτομα. Είδα ότι υπήρχε ένα αδιέξοδο και προσπάθησα να υποχωρήσω. Ό,τι έκανα το έκανα γιατί ο άνδρας στο Ιράν ήξερε πού μένει η οικογένειά μου και απειλούσε πως θα σκοτώσει τους συγγενείς μου. Για αυτό τα έκανα όλα», φέρεται να είπε ενώπιον του ανακριτή κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο κατηγορούμενος δεχόταν πιέσεις από τον άνδρα στο Ιράν να προχωρήσει στην επίθεση. Όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να του πει «βρες εσύ τρόπο για να κάνεις την επίθεση».

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να “στρατολογήθηκαν” με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των “Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης”. Οι άνδρες της ΕΥΠ συμπεριέλαβαν στη δικογραφία της υπόθεσης και την κατηγορία σε βάρος αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Πλέον οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τις διασυνδέσεις των δύο ανδρών, για τα άτομα τα οποία προσπάθησαν να στρατολογήσουν και για το εάν υπάρχει και άλλη ομάδα η οποία σχεδιάζει κάποια τέτοια επίθεση. Στην ογκωδέστατη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και τα μηνύματα των δύο ανδρών με τον επικεφαλής της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκαν μέσω των εφαρμογών viber και what’s up.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ