Χίος: Πώς απετράπη η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά τη σύγκρουση των φορτηγών πλοίων

Η υπέροχη δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού απέτρεψαν μεγάλη ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη σύγκρουση δυο φορτηγών πλοίων 9 ναυτικά μίλια βόρειο δυτικά της Χίου.

Σύγκρουση στην Χίο: Η στιγμή που Έλληνας διασώστης κατεβαίνει από ελικόπτερο στο πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς

Του Μίλτου Σακελλάρη

Στο Λιμενικό Σώμα σήμανε συναγερμός που οδήγησε αρκετά πλοία, ένα super puma αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή. Όπως φαίνεται σε βίντεο που κατέγραψαν οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν να προσεγγίσουν γρήγορα τα δυο πλοία για παροχή βοήθειας.

Σύγκρουση στην Χίο: Ρήγμα στο φορτηγό πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντα

Στο ένα πλοίο ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, 10 εκ των οποίων Τούρκοιαρνήθηκαν τη βοήθεια. Την ίδια στιγμή στην περιοχή άρχισαν να φτάνουν δυο τουρκικές ακταιωροί για παροχή βοήθειας, όμως δεν μπορούσαν να επέμβουν γιατί ήταν σε περιοχή της ελληνικής ευθύνης για διάσωση.

Στο πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα συνεργάστηκαν κανονικά με τις ελληνικές Αρχές. Σημειώνεται πως τα αίτια της σύγκρουσης διερευνώνται και παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστα.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά της Χίου

Το χρονικό

Ένα πλοίο σημαίας Βανουάτου, με πλήρωμα 13 αλλοδαπούς ναυτικούς, και ένα πλοίο σημαίας Σιγκαπούρης, με 19 αλλοδαπούς ναυτικούς, συγκρούστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων βόρεια βορειοδυτικά της Χίου.

Το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία, ενώ το πλοίο «Potentia» σημαίας Σιγκαπούρης είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία είναι κενά φορτίου.

Άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση και στο σημείο έσπευσαν έξι πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, παραπλέοντα πλοία αλλά και ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο σημείο κατέπλευσε και σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, Έλληνας διασώστης κατέβηκε στο πλοίο «ΑΝΤ», με τη βοήθεια ελικοπτέρου, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Ο Έλληνας διασώστης έθεσε με σαφήνεια προς τον πλοίαρχο του πλοίου ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Το ίδιο είχε επισημάνει στον πλοίαρχο του «ΑΝΤ» και ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πλοίαρχος του πλοίου “ΑΝΤ”, στο οποίο επέβαιναν και 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια. Το «ΑΝΤ» συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, από τη σύγκρουση δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται πως το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου έχει ένα ρήγμα στη μέση του κύτους του στη δεξιά πλευρά, έπειτα από τη σύγκρουση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ