Σύγκρουση στην Χίο: Ρήγμα στο φορτηγό πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντα

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Ιουνίου ανοιχτά της Χίου.

Ένα πλοίο σημαίας Βανουάτου, με πλήρωμα 13 αλλοδαπούς ναυτικούς, και ένα πλοίο σημαίας Σιγκαπούρης, με 19 αλλοδαπούς ναυτικούς, συγκρούστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων βόρεια βορειοδυτικά της Χίου. Το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία, ενώ το πλοίο «Potentia» σημαίας Σιγκαπούρης είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία είναι κενά φορτίου.

Άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση και στο σημείο έσπευσαν έξι πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, παραπλέοντα πλοία αλλά και ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο σημείο κατέπλευσε και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, Έλληνας διασώστης κατέβηκε στο πλοίο “ΑΝΤ”, με τη βοήθεια ελικοπτέρου, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Ο Έλληνας διασώστης έθεσε με σαφήνεια προς τον πλοίαρχο του πλοίου ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές. Το ίδιο είχε επισημάνει στον πλοίαρχο του «ΑΝΤ» και ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πλοίαρχος του πλοίου “ΑΝΤ”, στο οποίο επιβαίνουν και 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια. Αυτή τη στιγμή το «ΑΝΤ» συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, από τη σύγκρουση δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται πως το πλοίο «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου έχει ένα ρήγμα στη μέση του κύτους του στη δεξιά πλευρά, έπειτα από τη σύγκρουση.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Χίος Σύγκρουση φορτηγών πλοίων Χίος Σύγκρουση φορτηγών πλοίων Χίος Σύγκρουση φορτηγών πλοίων Χίος Σύγκρουση φορτηγών πλοίων

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ