Αταλάντη: Κατέβηκαν στην παραλία υπό τον φόβο νέου σεισμού – Μαρτυρίες για την στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Αναστάτωση επικράτησε στην Λοκρίδα μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/6).

Σεισμός στην Αταλάντη: Έλεγχοι για ζημιές στα χωριά της περιοχής – Στους δρόμους οι κάτοικοι

Φαίνεται ότι την στιγμή του σεισμού επικράτησε τρόμος και πανικός, καθώς οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους υπό τον φόβο μίας μεγαλύτερης δόνησης. Μάλιστα, κάποιοι επέλεξαν να κατέβουν στην παραλία φοβούμενοι ότι ίσως ο Εγκέλαδος χτυπήσει ξανά.

Ένα ζευγάρι περιέγραψε στο Lamianow.gr ότι πριν από τον σεισμό ακούστηκε ένα βουητό, ενώ ακούγονταν φωνές κατοίκων που είχαν βγει στον δρόμο.

Σεισμός στην Αταλάντη: Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας στο enikos.gr

«Εγώ κοιμόμουν και πετάχτηκα από ένα δυνατό κρότο, άκουσα ένα μπαμ. Ακούστηκε ένα βουητό 4-5 δευτερόλεπτα και μετά ήταν το ξαφνικό αυτό που ζήσαμε», λέει ο πατέρας της οικογένειας και συνεχίζει: «Άκουσα φωνές από τους γείτονες οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους και μιλούσαν για τον σεισμό. Δεν έχω ακούσει κάτι για ζημιές. Απλά ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στον δρόμο».

Για λόγους ασφαλείας, όπως εξηγεί, ο ίδιος, η σύζυγος και το παιδί τους πήγαν στην παραλία. «Γι’ αυτό ήρθαμε στην παραλία στην Σκάλα Αταλάντης γιατί φοβηθήκαμε για το ρήγμα της Αταλάντης και έχουμε μικρό παιδί και είπαμε να έρθουμε για ασφάλεια», ανέφερε.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη

Η σύζυγός του δήλωσε στην ιστοσελίδα: «ήταν έντονος και είχε διάρκεια… Εκείνη την στιγμή, ναι, υπήρξε πανικός. Έτρεξα να πάρω το παιδί για να βγούμε έξω».

Κατολίσθηση στην Τραγάνα λόγω του σεισμού

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ επηρέασε ολόκληρη την Λοκρίδα και κατ’ επέκταση την Φθιώτιδα και τους γύρω νομούς.

Όπως είπε ο πρόεδρος του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Αγρότη Τραγάνας, Παντελής Κάμος, είχε πάει στο γήπεδο για εργασίες και κατά την διάρκεια του σεισμού έγινε μία μικρής έκτασης κατολίσθηση, καθώς κομμάτια βράχου έφυγαν από την πλαγιά του βουνού.

Δείτε το βίντεο:

Ομάδα του ΟΑΣΠ απόψε στα χωριά της Αταλάντης

Επεκτείνεται ο έλεγχος από τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση σε διάφορα χωριά γύρω από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού του 4,8 Ρίχτερ, ανάμεσα στα χωριά Έξαρχος και Καλαπόδι της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο, όμως, καταγράφονται ρηγματώσεις σε διάφορες παλιές οικοδομές, πτώση σοβάδων και πλακιδίων, ενώ αναμένεται στην περιοχή ομάδα από τον ΟΑΣΠ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τους κατοίκους.

Το πρωί της Παρασκευής θα σπεύσει κλιμάκιο από την Διεύθυνση Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών για να εκτιμήσει πιθανές ζημιές σε υποδομές και κτήρια.

Ήδη αυτή την ώρα βρίσκονται στην περιοχή και συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μαζί με μηχανικούς, επιχειρώντας μία πρώτη καταγραφή.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ζημιές λόγω του σεισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια σχετική αναφορά.

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους. Ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει τους αρμόδιους στη Λαμία και την Αταλάντη ότι «αυτή η σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης» που είναι γνωστό ότι αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της περιοχής.

Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας στο enikos.gr

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο enikos.gr για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη, που έγινε αισθητός και στην Αττική.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, «το ρήγμα είναι πολύ γνωστό και εντοπίζεται 20 χλμ νότια της Αταλάντης. Στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ισχυρότερος σεισμός. Στο συγκεκριμένο ρήγμα χρειάζεται πολύς χρόνος, προκειμένου να σημειωθεί κάτι πολύ ανησυχητικό».

«Οι κάτοικοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις συμβουλές των αρχών και να απομακρυνθούν από υπό κατάρρευση κατασκευές και παλαιά κτίρια. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει κινδυνεύσει κάποιος, όμως, σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε με επιφυλακτικότητα την εξέλιξη του φαινομένου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ