ΑΣΟΕΕ: «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι όντως είναι πυροβολισμός» λέει φοιτήτρια – Τι υποστηρίζει ο αστυνομικός

Έρευνα για το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ εκεί όπου ένας αστυνομικός πυροβόλησε τέσσερις φορές στον αέρα έπειτα από επίθεση αγνώστων χθες το μεσημέρι, διεξάγει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Βίντεο που ανέβηκε στα social media δείχνει τη στιγμή της επίθεσης σε περιπολικό έξω από την ΑΣΟΕΕ. Σε αυτό καταγράφονται οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι επιτίθενται με πέτρες και αντικείμενα κατά του περιπολικού που περνάει από το σημείο.

ΑΣΟΕΕ: «Αναγκάστηκα να βγάλω το όπλο και να πυροβολήσω 4 φορές στον αέρα» – Η κατάθεση του αστυνομικού

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι τρεις αστυνομικοί επέβαιναν σε όχημα, που πέρασε μπροστά από την ΑΣΟΕΕ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώνονταν επί της Πατησίων, ενώ είχαν εντολή να μην περάσει κανένα αστυνομικό όχημα από το σημείο. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και μετά από λίγο αφέθηκε ελεύθερος.

ΑΣΟΕΕ: ΒΙΝΤΕΟ-ντοκουμέντο από την στιγμή που ο αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, περίπου στις 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

«Στην γωνία της βιβλιοδιανομής, εκεί που υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες καθημερινά για να πάρουν τα βιβλία τους έβγαλε αστυνομικός έξω από το παράθυρο όπλο και άρχισε να πυροβολεί τρεις φορές. Μάλιστα εμείς νομίζαμε ότι είναι κρότου λάμψης γιατί αρνούμασταν να πιστέψουμε ότι όντως είναι πυροβολισμός», δήλωσε χθες φοιτήτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος. «Ήταν ένα όχημα σε κίνηση. Δεν κατέβηκε κάποιος αστυνομικός. Εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Εμείς είδαμε ένα όχημα σε κίνηση και μετά είδαμε τους πυροβολισμούς», συνέχισε στη δήλωσή της η φοιτήτρια που ήταν παρούσα στο περιστατικό.

ΑΣΟΕΕ: Νέο ΒΙΝΤΕΟ από την στιγμή της επίθεσης στο περιπολικό – Τι υποστηρίζει ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα

«Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ.

«Φοβήθηκε ότι θα του επιτεθούν»

«Για δευτερόλεπτα απομακρύνθηκαν και μετά τους είδα να επιστρέφουν. Τότε πίστεψα ότι ήθελα να μου κάνουν κακό. Έβγαλα το υπηρεσιακό όπλο μου και πυροβόλησα τέσσερις φορές στον αέρα για να τους τρομάξω και να μπορέσω να φύγω» είπε στους συναδέλφους του ο αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός ανέφερε πως νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Πατήσια, που περνάει έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και θεώρησε σωστό να περάσει από το αντίθετο ρεύμα.

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι φοβήθηκε για τη σωματική του ακεραιότητα και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. Αρχικά ανέφερε πως οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και έσπασαν το παρμπρίζ και τον καθρέφτη του περιπολικού. Όπως είπε, προσπάθησε να κάνει ελιγμούς, ωστόσο είχε κίνηση και βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον.

Επίσης ανέφερε πως οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό τρομοκρατήθηκαν, είπαν: «Παιδιά πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν» και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το όχημα, αφήνοντας μόνο του τον αστυνομικό. Όπως κατέθεσε ο ίδιος, πριν πυροβολήσει -ως όφειλε να κάνει- ενημέρωσε ότι θα κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. «Αφήστε με να φύγω, θα κάνω χρήση του όπλου μου» φέρεται να είπε στους κουκουλοφόρους. Η επίθεση, όπως είπε, σε βάρος του συνεχίστηκε με πέτρες και καδρόνια και αναγκάστηκε να βγάλει το όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα τέσσερις φορές για εκφοβισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ