Αντώνης Συκάρης: Η συνέντευξη του κορυφαίου ορειβάτη στο “Ενώπιος Ενωπίω”

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν ανάμεσα στους πέντε ορειβάτες που είχαν δώσει συνέντευξη στο “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου το 1998.

Οι πέντε ορειβάτες, Γ. Κατριβάνος, Α. Συκάρης, Α. Μπουγιουκλού, Π. Τσιαντός, Ν. Χατζής είχαν εμφανιστεί στο “Ενώπιος Ενωπίω” για να μιλήσουν για το άθλημά τους, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, με αφορμή τον θάνατο δύο σπουδαίων αθλητών, του Νίκου Παπανδρέου και του Μπάμπη Τσουπρά σε αντίστοιχες αποστολές στα Ιμαλάια, το 1998. Στην πρώτη αποστολή όπου σκοτώθηκε ο Νίκος Παπανδρέου, αρχηγός ήταν ο Αντώνης Συκάρης.

Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, απαντώντας στο ερώτημα για την πίεση, που ενδεχομένως υπάρχει απέναντι στους ορειβάτες για το γεγονός ότι λείπουν για περισσότερους από δύο μήνες σε κάθε αποστολή, είχε σημειώσει στο “Ενώπιος Ενωπίω”: “Όσον αφορά στην πίεση από την οικογένεια, σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν σπίτια όπου οι σύζυγοι, οι γυναίκες μας, είναι και αυτές ορειβάτισσες, ξέρουν πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εκεί, ζουν μαζί μας και πιστεύω απόλυτα ότι όταν μας βλέπουν να προετοιμαζόμαστε για τέτοια εγχειρήματα πόσο όμορφα νιώθουμε που περιμένουμε τη στιγμή να ξεκινήσουμε για να πάρουμε μέρος και να δράσουμε πάνω σ’ εκείνα τα βουνά κι εκείνοι ευχαριστιούνται πάρα πολύ”.

Όσο για το τι τον μαγεύει σ’ αυτή τη διαδικασία, είχε πει: “Για μένα η ορειβασία αποτελεί έναν άλλον τρόπο ζωής. Η ορειβασία δεν είναι μόνο ο ιμαλαϊσμός. Ορειβασία μπορεί να γίνει και στα βουνά της Ελλάδας και της Ευρώπης, στις Άλπεις. Ο απώτερος σκοπός και το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών, των Ελλήνων αλλά και ξένων ορειβατών είναι οι κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα. Θα έλεγα ότι μια πετυχημένη αποστολή πάνω από τα 8.000 μέτρα ισοδυναμεί με μια τεράστια επιτυχία, και ακόμη περισσότερο, και η ψηλότερη κορυφή του κόσμου είναι το Έβερεστ. Σαφώς υπάρχει το στοίχημα με τον εαυτό σου”.

“Όσον αφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν σ’ αυτά τα υψόμετρα και σ’ αυτές τις αποστολές, θα έλεγα ότι πολλές φορές είναι και ανυπέρβλητες. Εκείνο, όμως, που χρειαζόμαστε εμείς για να μπορέσουμε να φθάσουμε στην κορυφή είναι ψυχικό σθένος που πρέπει να αντλήσουμε από μέσα μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα και πάρα πολύ μεγάλη σύνεση γιατί το βουνό δεν είναι αντίπαλος, είναι χώρος στον οποίο μαθητεύουμε, είναι χώρος όπου περνάμε ένα μέρος της ζωής μας. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω απόλυτα ότι εμείς οι αθλητές ορειβάτες έχουμε έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής που μας συναρπάζει κυριολεκτικά” είχε πει μεταξύ άλλων ο Αντώνης Συκάρης.

Η συνέντευξη προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. Ο έμπειρος ορειβάτης πέθανε κατά την κατάβαση από την κορυφή ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Γεννημένος το 1962, ο Αντώνης Συκάρης θεωρείτο ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου. Συγκεκριμένα: Everest 8.848μ., Kangchenjunga 8.586μ., Manaslu 8.163μ., Lhotse 8.516μ., Annapurna 8.091μ.

Συμμετείχε ως μοναδικός Έλληνας, στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2, 8.611m (7.450μ). Ο στόχος του Αντώνη Συκάρη ήταν να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8.000 μέτρων), και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές σε ηλικία πάνω από 55 ετών ολοκληρώνοντας το κορυφαίο ορειβατικό project Grand Slam.

Αντώνης Συκάρης

Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και πραγματοποίησε 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

Είχε δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του, Καλλιόπη Κονή και είχε μία εγγονή, την Ίριδα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ