Αλλάζει όψη η πλατεία Θησείου – ΦΩΤΟ

H πλατεία Θησείου στην αρχαιολογική «καρδιά» της πόλης, αλλάζει όψη, μετά την ανακατασκευή της. Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του δημόσιου χώρου στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας, προχώρησε στην ανάπλαση της πλατείας, υλοποιώντας σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, σε μία έκταση δύο στρεμμάτων.

Η πλατεία Θησείου είναι μια από τις πλέον πολυσύχναστες και σημαντικές πλατείες της Αθήνας. “Ακουμπά” στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς και οριοθετείται από την οδό Αδριανού και την προέκταση της οδού Αγίων Ασωμάτων, αποτελεί μία ξεχωριστή αθηναϊκή διαδρομή, καθώς, χάρη στην έντονη κλίση του χώρου, προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει: «Με μικρά έργα μεγάλης αξίας βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Η πλατεία Θησείου, σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της πρωτεύουσας, μετά τις παρεμβάσεις στις υποδομές και το πράσινο, εναρμονίζεται -πλέον- με τον ευρύτερο ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που, όμως, χάρη στην απλότητα του σχεδιασμού του αντιπροσωπεύει την αυθεντική Αθήνα, αυτήν που για πολλά χρόνια παρέμενε κρυμμένη».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών, Βασίλης Αξιώτης, επισημαίνει: «Η πλατεία Θησείου είναι ένα ακόμη έργο που υλοποιήθηκε με σεβασμό στο περιβάλλον, στον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεχίζουμε να αναμορφώνουμε πάρκα και πλατείες, προσθέτοντας κάθε μέρα περισσότερα τετραγωνικά αναβαθμισμένου ελεύθερου χώρου στο κέντρο και τις γειτονιές».

Τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, οι βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν στο σχεδιασμό της πλατείας και είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη και εναρμόνιση του χώρου με το περιβάλλον, συνοψίζονται ως εξής:

-Σε απλά σχήματα, λίγα υλικά και επανάχρηση παλαιών, ωστόσο, πολύτιμων υλικών, όπως τα μαρμάρινα κράσπεδα. Όλα αυτά συντελούν σε μία λιτή διαμόρφωση του χώρου.

-Στα φυσικά υλικά και στοιχεία που κυριαρχούν στον χώρο.

-Στη δημιουργία κήπου με μεσογειακά φυτά.

-Στην εγκατάσταση νέου φωτισμού.

Ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ο οποίος είχε προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στον σχεδιασμό της μελέτης για την αναβάθμιση της πλατείας Θησείου, σε δήλωσή του αναφέρει: «Όταν πριν από πολλά χρόνια μού ζητήθηκε να υποβάλω πρόταση για την αναβάθμιση αυτής της μικρής, αλλά πολύ σημαντικής πλατείας, θεώρησα χρέος και τιμή μου να το κάνω αφιλοκερδώς. Μάλιστα, με προθυμία θα το ξανακάνω και μελλοντικά εφόσον μού ζητηθεί να παραθέσω τη συμβουλή μου σε οτιδήποτε αφορά το συνολικό έργο της περιοχής, που μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε μελετήσει στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Το σημερινό αποτέλεσμα εναρμονίζεται με τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου, μοιάζοντας να είναι η φυσική του κατάληξη. Ωστόσο, είναι σημαντικά αυτά που μένουν ακόμη να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής και κυρίως για την ανάδειξη του πνεύματος του ιστορικού αρχαιολογικού τοπίου, η οποία κρίνεται επιτακτική».

Σε τρία επίπεδα

Ο χώρος οργανώθηκε σε τρία επίπεδα, τα οποία αξιοποιούν τη φυσική κλίση του εδάφους:

Στο υψηλότερο επίπεδο, το κεντρικό στοιχείο είναι το γλυπτό του βασιλιά Θησέα, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βιτάλη το 1868 και επανατοποθετήθηκε στον χώρο το 2008. Στη βάση του διαμορφώνεται κυκλικός χώρος χαμηλής φύτευσης, ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται με πατημένο χώμα και λειτουργεί ως χώρος στάσης και περιπάτου. Εκτός από τα χαμηλά πέτρινα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καθιστικά, τοποθετήθηκαν και μεμονωμένοι κύβοι από σκυρόδεμα.

Το επίπεδο αυτό, επικοινωνεί με την οδό Αγίων Ασωμάτων, μέσω μιας πλατιάς ραμπόσκαλας, η οποία είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα  και παλαιά μαρμάρινα κράσπεδα. Για την πρόσβαση των ΑμΕΑ διαμορφώθηκε ράμπα, η οποία συνδέεται με την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.

Στο μεσαίο επίπεδο δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα παρτέρια με μεσογειακά φυτά. Στο κέντρο του επιπέδου διαμορφώθηκε μία ακόμη ραμπόσκαλα, η κλίση της οποίας είναι κατάλληλη για την εύκολη πρόσβαση από το πιο ψηλό προς το πιο χαμηλό σημείο του χώρου.

Το χαμηλότερο επίπεδο, καλύπτεται με πατημένο χώμα, αποτελώντας και αυτό έναν χώρο περιπάτου και στάσης, αφού στο σημείο τοποθετήθηκαν μεμονωμένα καθιστικά σε κύβους.

Φωτισμός – καθαριότητα

Ο νέος φωτισμός όχι μόνο αναδεικνύει την πλατεία, αλλά ενισχύει και την αίσθηση της ασφάλειας στους διερχόμενους από αυτό το κομβικό σημείο μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα, τα νέα φωτιστικά που επιλέχθηκαν (led), εξασφαλίζουν την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και την οικονομία.

Τέλος, στον χώρο τοποθετήθηκαν οκτώ νέα καλαθάκια, δαπέδου και επιστύλια, με στόχο τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ