Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Πορεία στη μνήμη του στο κέντρο της Αθήνας – Έκλεισε η Πανεπιστημίου

Ξεκίνησε η απογευματινή πορεία από σωματεία, συλλογικότητες και φορείς για την συμπλήρωση των 15 ετών από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Προπύλαια.

Νωρίτερα, προηγήθηκε συγκέντρωση, ενώ αυτή την ώρα έχει κλείσει η Πανεπιστημίου. Ομάδα ατόμων έβαλε φωτιές σε κάδους, χωρίς να έχουν ξεσπάσει -μέχρι στιγμής- επεισόδια.

Μια καινοτομία είχαμε σήμερα στις κινητοποιήσεις για τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μη ένστολοι αστυνομικοί που βρέθηκαν σε αυτές για να κάνουν ελέγχους, φορούσαν κίτρινα φωσφοριζέ γιλέκα με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό έγινε για πρώτη φορά έτσι ώστε οι αστυνομικοί αυτοί της Ασφάλειας να μην υποχρεωθούν να φορέσουν στολή, να ξυριστούν κλπ και αφετέρου να μην υπάρχουν κατηγορίες για παρείσφρηση στις πορείες «ασφαλιτών με πολιτικά», «παρακράτος» κλπ.

Σημειώνεται πως σε 47 προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία μετά το τέλος της μαθητικής πορείας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι προσαγωγές έγιναν γύρω από την Ομόνοια, την Πλατεία Αττικής και κοντά στα προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Με δεδομένο ότι οι πορείες θα καταλήξουν στα Εξάρχεια αναμένονται να γίνουν παρεμβάσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων και σε δρόμους όπως η Ακαδημίας, η Ιπποκράτους, η Χαριλάου Τρικούπη, η Σόλωνος και τα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι» θα είναι κλειστοί από τις 18:00 έως ότου κριθεί ότι είναι δυνατή η επαναλειτουργία τους.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από την Αστυνομία έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα θα φορούν κάμερες στις στολές τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (κάμερες χειρός) και την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων/Δ.Α.Α. (κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – body worn cameras), κατά την υλοποίηση από στελέχη των Υπηρεσιών τους, του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και πορειών στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς/λεωφόρους: [Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Αμαλίας – Σουρή – Ναυάρχου Νικοδήμου – Αδριανού – Δεξίππου – Άρεως – πλατεία Μοναστηρακίου – Ερμού – πλατεία Αγίων Ασωμάτων – Π. Τσαλδάρη – Μενάνδρου – Μάρνης – Αριστοτέλους – Κοδριγκτώνος – Ευελπίδων – Ανδρέα Μουστοξύδη – Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας], από την 06:00 ώρα της Τετάρτης 06/12/2023 έως την 06:00 ώρα της Πέμπτης 0712/2023».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ