Κορονοϊός: Η πανδημία “σφυροκοπά” τη Βόρεια Ελλάδα – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Στη Βόρεια Ελλάδα είναι στραμμένη η ματιά των επιστημόνων, καθώς τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή είναι ανησυχητικά, τη στιγμή που στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μπορεί το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σημαντικά επιβαρυμένο, ωστόσο, παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει θορυβήσει τους ειδικούς, που επισημαίνουν ότι καταγράφεται καθολική αύξηση κρουσμάτων, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρά την αύξηση των νέων διαθέσιμων κλινών για COVID 19, η κάλυψη των απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά και έφθασε στο 62%. Με βάση τις νέες νοσηλείες, αυξητική τάση παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και στη Β Ελλάδα, με τον δείκτη αναπαραγωγής να βρίσκεται στο 1,1.

Λόγω των επιβαρυμένων αυτών δεικτών, εξάλλου, οι ειδικοί είπαν μεν το “ναι” στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη στις 12 Απριλίου, ωστόσο, μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ έβγαλαν “απαγορευτικό” για την επαναλειτουργία των καταστημάτων στην Κοζάνη. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής. Όπως είπε, στην ΠΕ Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων του 7ημερου ανά 100.000 κατοίκους είναι 36,3 στη Θεσσαλονίκη και 59,3 στην Κοζάνη, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων 14ημερου, είναι 459 στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη 714. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάνουμε ξανά έκκληση στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σημειώνεται πως το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στην Αχαΐα στις 12 Απριλίου και με click away και με click inside, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή παρουσίασε σημάδια βελτίωσης.

Μεγάλη η διασπορά στα αστικά κέντρα – Οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση

Την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, περιέγραψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής, τονίζοντας ότι “το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμμένο και υπάρχει μεγάλη διασπορά κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Η μετάδοση συνεχίζεται”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση με τους παθολόγους/λοιμωξιολόγους να σημειώνουν ότι πλέον νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες. Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο πως αν ο ιός τρυπώσει σε ένα σπίτι είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι” είπε σημειώνοντας ότι είναι συχνή η έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. “Όταν γίνεται ιχνηλάτηση σε νέα κρούσματα που αφορά σε νεαρά άτομα αναφέρεται ότι ήταν προσεκτικοί αλλά βρέθηκαν με φίλους σε υπαίθριο χώρο και έβγαλαν τη μάσκα” είπε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια που τόνισε ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί χωρίς υπερβολές και απομόνωση, αλλά να τηρούμε τα μέτρα όπως τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, προτιμάμε εξωτερικούς χώρους χωρίς να ξεχνάμε και εκεί τη μάσκα μας.

Αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των τεστ με τη Δευτέρα να καταγράφεται ρεκόρ με τη διενέργεια 75.000 τεστ. “Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες από τα μέσα Μαρτίου και έχει παρουσιάσει και μια μικρή ύφεση από τα 6,3-6,4 στο 6,1 που βρίσκεται σήμερα. Την επόμενη εβδομάδα με τα self test είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη απομόνωσή τους και στη διασπορά του ιού. Κύριο μέλημά μας είναι η μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και η μείωση στις απώλειες συνανθρώπων μας” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Για ποιες περιοχές έκρουσε η Παπαευαγγέλου κώδωνα κινδύνου

Στη συνέχεια, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας: “Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κρήτη, στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αν και η αυξητική τάση παρουσιάζει μια ήπια πτώση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται μια καθολική αύξηση κρουσμάτων. Αύξηση νέων κρουσμάτων εμφανίζεται και σε πολλές νησιωτικές περιοχές όπως η Κως, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Ρόδος, η Λέσβος, και η Σάμος”.

Η ίδια σημείωσε ότι “σήμερα νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια 5.500 ασθενείς με μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 530 νέες εισαγωγές την ημέρα. Φάνηκε πρώτη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και γενικότερα στη νότια Ελλάδα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία”. Εξήγησε ότι “μέσα στην τελευταία εβδομάδα παρά την αύξηση των νέων διαθέσιμων κλινών για COVID 19, η κάλυψη των απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά και έφθασε στο 62%. Με βάση τις νέες νοσηλείες, συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης αναπαραγωγής είναι περίπου ίσος με τη μονάδα, με χαμηλότερο αριθμό στη νότια Ελλάδα αλλά και αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και στη Β Ελλάδα που ο δείκτης είναι στο 1,1”.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

“Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει σε όλη την επικράτεια και έχουμε συνολικά 85% κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19” είπε και αναφέρθηκε στην καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων. “Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ακόμη την επόμενη εβδομάδα”. Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια επιστροφής σε μια κανονικότητα με άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους και για βήματα ανοίγματος λιανεμπορίου όπου δεν παρατηρήθηκε σημαντικός συγχρωτισμός με εργαζομένους και καταναλωτές να συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας. “Εξαιρετικά είναι αυτά τα πρώτα μηνύματα” τόνισε η καθηγήτρια που πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα μελετά τα στοιχεία και θα επανεξετάζει τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε τακτά διαστήματα.

Γιατί η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα

Στον λόγο που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν εισηγήθηκε το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων (mall) αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Για τα mall, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, συζητήσαμε στην επιτροπή και εισηγηθήκαμε να περιμένουμε λιγάκι ακόμη και να το επανεξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση” ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Και συνέχισε: “Ο λόγος είναι ότι σε αυτούς του χώρους ο κόσμος τείνει να συναθροίζεται στους διαδρόμους.Δεν είναι όπως είναι να περιμένεις στην Ερμού έξω από ένα μαγαζί”. “Είναι κλειστοί χώροι και παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι είναι ψηλοτάβανοι και ότι είναι αρκετά ευάεροι και μεγάλοι χώροι, υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού και είπαμε σε αυτή τη φάση να το επανεξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση” κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Αυξήθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. “Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε σε μικρό σχετικά βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε ΜΕΘ επιβαρύνθηκε σε ποσοστό πάνω από 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο COVID έδειξε κάποιες ημέρες να φτάνει ακόμη και τις 600 ανά ημέρα. Συγχρόνως παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των θανάτων γύρω από τους 70 ανά ημέρα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Στην Αττική η πανδημία επιβαρύνθηκε σε ποσοστό 7%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιβάρυνση φαίνεται ότι κυμάνθηκε στο 8%” πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Σε κάθε φάση της πανδημίας, σε κάθε βήμα, επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων στην τιτάνια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας. Η χρήση των μασκών, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τήρηση των ατομικών κανόνων προσωπικής υγιεινής, η παραμονή στο σπίτι, ο εμβολιασμός και το lockdown, τίποτε από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Και συνέχισε: “Το δωρεάν self test που διανέμεται από το κράτος είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που δίνει τη δύναμη σε κάθε πολίτη να συμμετέχει σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια να επανεκκινήσουμε την κανονικότητα. Η εκπαίδευση σε κανόνες υγιεινής, η συμμετοχικότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος της μοντέρνας δημόσιας υγείας”.

“Να μη χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας”

“Για τη διαδικασία της αυτοδειγματοληψίας, από την εφαρμογή της σε άλλες χώρες γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Η ικανοποιητική ακρίβεια των self test, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν συγχρόνως, καθώς και με το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους, κάνουνε αυτά τα ατομικά τεστ ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε, ότι όπως και όλα τα τεστ δεν μπορούν να αποκλείσουν τη νόσο σε ποσοστό 100%. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τους κανόνες αποστασιοποίησης και τις μάσκες μέχρι να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός έλεγχος της πανδημίας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνη

Για τα κρούσματα σε εφήβους και το άνοιγμα των σχολείων – Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή – Όπλο τα self test

Σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή και λήφθηκε η απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα, αξιοποιώντας το εργαλείο των self test.

“Τονίστηκε ότι η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας πρέπει να γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα με μέγιστους όρους ασφαλείας” είπε και επεσήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19 ετών, παρά τα κλειστά σχολεία. “Ενδεικτικά σημαντική αύξηση σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα καταγράφηκε σε Αχαΐα, Γιάννενα, Δυτική Αττική, Ηράκλειο, Λάρισα, Καρδίτσα, Κοζάνη, αλλά και στην Αρκαδία. Είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με φίλους σε σπίτια αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Αναφερόμενη σε σχετική μελέτη, είπε πως οι μαθητές φορούσαν τη μάσκα τους στα σχολεία σε ποσοστό κατά 98% αλλά λιγότερο συχνά, σε ένα ποσοστό 76%, στον ελεύθερο χρόνο τους, στις κοινωνικές τους επαφές εκτός σχολείου. “Συζητήσαμε με λεπτομέρεια τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Ο καλός καιρός μας επιτρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Η καθολική χρήση του ατομικού τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας. Πρόσφατα δεδομένα από τη χρήση του σε σχολεία δύο φορές της εβδομάδα στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διασποράς, ακόμη και σε περιβάλλον κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών. Με βάση αυτά η επιτροπή εισηγήθηκε την καθολική εφαρμογή εργαστηριακού ελέγχου με τα ατομικά τεσταντιγόνου δύο φορές την εβδομάδα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Αν αναλογιστούμε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους εφήβους σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά οι έφηβοι είναι ασυμπτωματικοί, η καθολική χρήση του τεστ θα συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση των κρουσμάτων έγκαιρα και πριν μεταδώσουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Συνεπώς θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα” είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου. Ακολούθως επεσήμανε ότι για την ασφαλή λειτουργία του λυκείου είναι απαραίτητη η σχολαστική χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας. “Το ατομικό τεστ αποτελεί σημαντικό εργαλείο προς όφελος της δημόσιας υγείας και στόχος είναι η επέκταση του σε όλους τους εργασιακούς χώρους το συντομότερο δυνατόν ιδιαίτερα τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα και πολλούς αδιάγνωστους φορελί του ιού να κυκλοφορούν ανάμεσά μας σήμερα”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι “η διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα θα είναι τώρα στην αρχή, προκειμένου με ασφάλεια να ανοίξουν τα σχολεία”. Όπως ανέφερε, “μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς”. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι υποχρεωτική θα είναι η καταχώριση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, του αποτελέσματος (θετικό ή αρνητικό), προκειμένου αν υπάρχει ανάγκη να γίνει το επαναληπτικό test από επαγγελματία υγείας, αλλά και να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, για παράδειγμα απουσία από τη δουλειά του ή από το σχολείο. Στην σπάνια περίπτωση μη έγκυρου test ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέλθει σε δημόσια δομή όπου γίνεται επαναληπτικό test για covid-19.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, στην περίπτωση που είναι ανοιχτή. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η χορήγησή τους στο γενικό πληθυσμό.

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απάντησαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης

Δεν μπορούσε να απουσιάζουν οι ερωτήσεις για το Πάσχααπό τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, τέθηκε η ερώτηση εάν έχει συζητηθεί στην επιτροπή υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν οι πολίτες να μεταβούν στις εξοχικές κατοικίες και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το Πάσχα, εάν τα τα self test θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο και εάν ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις αποτελεί μια παράμετρο.

“Απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα, ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή” απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμικό φαινόμενο. “Και μείς θα θέλαμε να ήταν ανοιχτά τα πάντα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένοι στρατηγική. Κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί , κάποιες κλειστοί διότι αυτό επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Μεγάλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το κομμάτι που αφορά στο τρίτο κύμα” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το θέμα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή

Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Χαρδαλιά όταν ρωτήθηκε εάν θα ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες μέχρι τις 14 Μαϊου, λόγω τουρισμού, ακόμη κι αν έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίου. “Απέχουμε αρκετές εβδομάδες και για εμάς το πρωτεύον είναι να παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και να παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις” είπε.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε: “Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας στην επιτροπή απλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση. Μην ξεχνάμε την επιδημία από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει. Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει, όχι όμως σε επίπεδο επίσημης συζήτησης, για ψηφοφορία ή κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που το συζητάμε μεταξύ μας. Θα θέλαμε, αλλά προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία οπότε αυτό που αντανακλάται αυτή τη στιγμή είναι μια αβεβαιότητα στο πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες. Και θα πρέπει να το δούμε πιο κοντά στο Πάσχα”.

Δείτε το βίντεο:

Τα στοιχεία για την πανδημία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή – Αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς

Νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ υψηλός -παρότι μειωμένος σε σύγκριση με χθες- παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή 790 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, δηλαδή 14 περισσότεροι σε σχέση με την Πέμπτη. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.747 νέα κρούσματα (3.228 χθες) και ακόμη 78 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Διενεργήθηκαν 57.370 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.390 ήταν μοριακά και τα 39.980 rapid.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Ανακοινώθηκαν 2.747 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Επικράτεια και από το σύνολό τους 10 είναι εισαγόμενα εκ των 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 2.737 νέων εγχώριων κρουσμάτων, τα 1.248 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, ενώ τα 379 καταγράφηκαν στη συμπρωτεύουσα. Ταυτόχρονα τριψήφιος ήταν εκ νέου ο αριθμός στην Αχαΐα (111), ενώ υψηλά νούμερα παρουσίασε εκ νέου η Κοζάνη (62). Προβληματική, επίσης, παραμένει η κατάσταση στην Πέλλα (45), αλλά και στη Λάρισα (77).

Δείτε την κατανομή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ