Μαγιορκίνης: Αυξήθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων – Τι είπε για Αττική και Θεσσαλονίκη

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε σε μικρό σχετικά βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε ΜΕΘ επιβαρύνθηκε σε ποσοστό πάνω από 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο COVID έδειξε κάποιες ημέρες να φτάνει ακόμη και τις 600 ανά ημέρα. Συγχρόνως παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των θανάτων γύρω από τους 70 ανά ημέρα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Στην Αττική η πανδημία επιβαρύνθηκε σε ποσοστό 7%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιβάρυνση φαίνεται ότι κυμάνθηκε στο 8%” πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Τα δωρεάν self test είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο”

“Σε κάθε φάση της πανδημίας, σε κάθε βήμα, επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων στην τιτάνια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας. Η χρήση των μασκών, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τήρηση των ατομικών κανόνων προσωπικής υγιεινής, η παραμονή στο σπίτι, ο εμβολιασμός και το lockdown, τίποτε από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και συνέχισε: “Το δωρεάν self test που διανέμεται από το κράτος είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που δίνει τη δύναμη σε κάθε πολίτη να συμμετέχει σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια να επανεκκινήσουμε την κανονικότητα. Η εκπαίδευση σε κανόνες υγιεινής, η συμμετοχικότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος της μοντέρνας δημόσιας υγείας”.

“Να μη χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας”

“Για τη διαδικασία της αυτοδειγματοληψίας, από την εφαρμογή της σε άλλες χώρες γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Η ικανοποιητική ακρίβεια των self test, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν συγχρόνως, καθώς και με το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους, κάνουνε αυτά τα ατομικά τεστ ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε, ότι όπως και όλα τα τεστ δεν μπορούν να αποκλείσουν τη νόσο σε ποσοστό 100%. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τους κανόνες αποστασιοποίησης και τις μάσκες μέχρι να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός έλεγχος της πανδημίας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ