Παπαευαγγέλου: Εργαλείο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών τα self test – Τι είπε για τα κρούσματα στους εφήβους

Αφού αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα κατά την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε ότι “το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμμένο και υπάρχει μεγάλη διασπορά κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Η μετάδοση συνεχίζεται”.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση με τους παθολόγους/λοιμωξιολόγους να σημειώνουν ότι πλέον νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες. Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο πως αν ο ιός τρυπώσει σε ένα σπίτι είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι” είπε σημειώνοντας ότι είναι συχνή η έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. “Όταν γίνεται ιχνηλάτηση σε νέα κρούσματα που αφορά σε νεαρά άτομα αναφέρεται ότι ήταν προσεκτικοί αλλά βρέθηκαν με φίλους σε υπαίθριο χώρο και έβγαλαν τη μάσκα” είπε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια που τόνισε ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί χωρίς υπερβολές και απομόνωση, αλλά να τηρούμε τα μέτρα όπως τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, προτιμάμε εξωτερικούς χώρους χωρίς να ξεχνάμε και εκεί τη μάσκα μας.

Αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των τεστ με τη Δευτέρα να καταγράφεται ρεκόρ με τη διενέργεια 75.000 τεστ.

“Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες από τα μέσα Μαρτίου και έχει παρουσιάσει και μια μικρή ύφεση από τα 6,3-6,4 στο 6,1 που βρίσκεται σήμερα. Την επόμενη εβδομάδα με τα self test είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη απομόνωσή τους και στη διασπορά του ιού. Κύριο μέλημά μας είναι η μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και η μείωση στις απώλειες συνανθρώπων μας” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ακολούθως έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας: “Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κρήτη, στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αν και η αυξητική τάση παρουσιάζει μια ήπια πτώση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται μια καθολική αύξηση κρουσμάτων. Αύξηση νέων κρουσμάτων εμφανίζεται και σε πολλές νησιωτικές περιοχές όπως η Κως, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Ρόδος, η Λέσβος, και η Σάμος”.

Σημείωσε ότι “σήμερα νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια 5.500 ασθενείς με μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 530 νέες εισαγωγές την ημέρα. Φάνηκε πρώτη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και γενικότερα στη νότια Ελλάδα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία”.

“Μέσα στην τελευταία εβδομάδα παρά την αύξηση των νέων διαθέσιμων κλινών για COVID 19, η κάλυψη των απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά και έφθασε στο 62%. Με βάση τις νέες νοσηλείες, συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης αναπαραγωγής είναι περίπου ίσος με τη μονάδα, με χαμηλότερο αριθμό στη νότια Ελλάδα αλλά και αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και στη Β Ελλάδα που ο δείκτης είναι στο 1,1” σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

“Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει σε όλη την επικράτεια και έχουμε συνολικά 85% κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19” είπε και αναφέρθηκε στην καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων. “Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ακόμη την επόμενη εβδομάδα”.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια επιστροφής σε μια κανονικότητα με άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους και για βήματα ανοίγματος λιανεμπορίου όπου δεν παρατηρήθηκε σημαντικός συγχρωτισμός με εργαζομένους και καταναλωτές να συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας. “Εξαιρετικά είναι αυτά τα πρώτα μηνύματα” τόνισε η καθηγήτρια που πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα μελετά τα στοιχεία και θα επανεξετάζει τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε τακτά διαστήματα.

Σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα υπογράμμισε: “Τονίστηκε ότι η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας πρέπει να γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα με μέγιστους όρους ασφαλείας” και επεσήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19 ετών, παρά τα κλειστά σχολεία. “Ενδεικτικά σημαντική αύξηση σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα καταγράφηκε σε Αχαΐα, Γιάννενα, Δυτική Αττική, Ηράκλειο, Λάρισα, Καρδίτσα, Κοζάνη, αλλά και στην Αρκαδία. Είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με φίλους σε σπίτια αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Αναφερόμενη σε σχετική μελέτη, είπε πως οι μαθητές φορούσαν τη μάσκα τους στα σχολεία σε ποσοστό κατά 98% αλλά λιγότερο συχνά, σε ένα ποσοστό 76%, στον ελεύθερο χρόνο τους, στις κοινωνικές τους επαφές εκτός σχολείου. “Συζητήσαμε με λεπτομέρεια τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Ο καλός καιρός μας επιτρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Η καθολική χρήση του ατομικού τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας. Πρόσφατα δεδομένα από τη χρήση του σε σχολεία δύο φορές της εβδομάδα στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διασποράς, ακόμη και σε περιβάλλον κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών. Με βάση αυτά η επιτροπή εισηγήθηκε την καθολική εφαρμογή εργαστηριακού ελέγχου με τα ατομικά τεστ αντιγόνου δύο φορές την εβδομάδα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Αν αναλογιστούμε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους εφήβους σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά οι έφηβοι είναι ασυμπτωματικοί, η καθολική χρήση του τεστ θα συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση των κρουσμάτων έγκαιρα και πριν μεταδώσουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Συνεπώς θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα” είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου. Ακολούθως επεσήμανε ότι για την ασφαλή λειτουργία του λυκείου είναι απαραίτητη η σχολαστική χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας. “Το ατομικό τεστ αποτελεί σημαντικό εργαλείο προς όφελος της δημόσιας υγείας και στόχος είναι η επέκταση του σε όλους τους εργασιακούς χώρους το συντομότερο δυνατόν ιδιαίτερα τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα και πολλούς αδιάγνωστους φορελί του ιού να κυκλοφορούν ανάμεσά μας σήμερα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ