Κορονοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα και το “στοίχημα” των self test θα κρίνουν το “Πάσχα στο χωριό”

Μπροστά στον δύσκολο “γρίφο” της χαλάρωσης κάποιων επιπλέον περιορισμών χωρίς να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, με δεδομένη την ανάγκη των πολιτών να ανασάνουν έπειτα από ένα χρόνο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τη Δευτέρα, ενώ το επόμενο βήμα γίνεται στις 12 Απριλίου με το άνοιγμα των Λυκείων σε όλη τη χώρα. Βασικό εργαλείο για τη δεύτερη περίπτωση αποτελούν τα self test, που θα είναι υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μία “πρόβα” αξιοποίησης του συγκεκριμένου “όπλου” στη μάχη κατά του κορονοϊού, που μένει να φανεί εάν και κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει και στο άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων. Και καθώς οι μέρες περνούν, η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα. Με δεδομένη την πίεση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να “δραπετεύσουν” από τα αστικά κέντρα και να πάρουν μία ανάσα στην εξοχή. Εκτιμάται, εξάλλου, ότι θα είναι δύσκολο, φέτος, ο κόσμος να γιορτάσει στο σπίτι του, μακριά από συγγενείς και φίλους, όπως είχε γίνει πέρυσι λόγω του πρώτου lockdown, και ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί μία ελεγχόμενη “φυγή” προς την περιφέρεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να επιτραπεί σε όσους διαθέτουν εξοχικό να ταξιδέψουν, με αποκλειστικό όμως προορισμό το σπίτι τους. Δηλαδή να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε άλλη περιοχή, πέραν αυτής όπου βρίσκεται το εξοχικό τους. Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, υπάρχουν πληροφορίες, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις σε προορισμούς που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατάστασή τους. Τα self test θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σύμμαχο στο σχέδιο για “Πάσχα στο χωριό”, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν αρνητικό τεστ να ταξιδέψουν προς το εξοχικό τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να μην υπάρξουν “παραφωνίες”.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν πρόκειται να ληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι μετά τις 20 Απριλίου θα μπορούσε να εξεταστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πόσο έχει επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων. Εξάλλου, διαμηνύεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν περαιτέρω “ανάσες” στην κοινωνία, είναι να ανάψουν το πράσινο φως οι ειδικοί, οι οποίοι αναλύουν βασικούς δείκτες για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Μεταξύ αυτών, είναι τα κρούσματα αλλά κυρίως οι νοσηλείες, που αυξάνουν την πίεση στην ήδη οριακή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοσοκομεία. Την Πέμπτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, από την αρχή της πανδημίας, ενώ τόσο τα κρούσματα όσο και οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή 776 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 749 την Τετάρτη. Επίσης, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.228 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 73 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού πλήττουν σφοδρά και τη χώρα μας, επιτρέποντας τον ιό να μεταδοθεί πιο εύκολα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 670 εισαγωγές.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.228, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 288.230 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 102 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.844 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.680 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 776 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.825 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 595 (ημερήσια μεταβολή +13.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη)

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Αττική, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από 3.228 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν, 11 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και βάσει της γεωγραφικής κατανομής το λεκανοπέδιο συνεχίζει να δίνει πολλά, σχεδόν τα μισά.

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.578 νέες μολύνσεις, ενώ τριψήφιος ήταν ο αριθμός τόσο στη συμπρωτεύουσα (435) όσο και στην Αχαϊα (117). Ταυτόχρονα συνεχίζεται η πίεση στην Πέλλα, όπως είχε επισημάνει χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με 55 νέα κρούσματα.

“Έκρηξη” με 788 νέα κρούσματα μεταλλάξεων – “Σαρώνουν” την ΑττικήΟι μεταλλάξεις του κορονοϊού “σαρώνουν” και τη χώρα μας, κάνοντας πιο μεταδοτικό τον ιό και ευνοώντας τη διασπορά του στην κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης, επιβεβαιώθηκαν 788 νέα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, εκ των οποίων τα 711 της βρετανικής μετάλλαξης. Η συντριπτική πλειοψηφία εντοπίστηκε στην Αττική και μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 193 νέα κρούσματα.

Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 897 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene. Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ από τα 76 δείγματα με στελέχη VUI, τα 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ) (Πίνακας 3). Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 11 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου του 2020. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών δεν αναδείχθηκε κανένα δείγμα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (V0C) ή με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση (VUI). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Πίνακας 3: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ