Φονική η “Μήδεια”: Άνοιξε η Εθνική Αθηνών-Λαμίας – Χωρίς ρεύμα 250.000 νοικοκυριά – Στη “μάχη” και ο στρατός – Πού υπάρχουν προβλήματα

Στο έλεος της κακοκαιρίας “Μήδεια” παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες, που προκαλούν πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις και την ηλεκτροδότηση, ενώ τρεις συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους, σε Εύβοια και Κρήτη. Πρόκειται για έναν 73χρονο που έχασε τη ζωή του στο χωριό Μουρτιάς Ελυμνίων της Εύβοιας, έναν 80χρονο που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο χωριό Τρούπι στην Εύβοια και έναν 56χρονο κτηνοτρόφο που εντοπίστηκε νεκρός έξω από το ποιμνιοστάσιό του, στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη.

Είναι ενδεικτικό, ότι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί και ο στρατός προκειμένου να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της κακοκαιρίας, κυρίως στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η “Μήδεια” έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αφήνοντας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης, ο 86ος μετασχηματιστής μέσης τάσης βραχυκύκλωσε στην Κάτω Κηφισιά με αποτέλεσμα, να τεθεί εκτός συστήματος και να βυθιστούν στο σκοτάδι ακόμη περισσότερες γειτονιές στην περιοχή. Από το βραχυκύκλωμα προκλήθηκε πυρκαγιά που ετέθη υπό έλεγχο λίγα λεπτά μετά, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την κήρυξη του δήμου Διονύσου, στην Αττική, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκληθεί εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων. Σε σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, αναφέρονται τα εξής: Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-02-2021 στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα (1) μήνα, ήτοι έως και 15 Μαρτίου 2021″. Το ΓΕΕΘΑ, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες διαθέτει άμεσα έναν ισοπεδωτή, έναν φορτωτή και 10 ομάδες των 4-5 ατόμων με αλυσοπρίονα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) βρίσκεται σε ετοιμότητα προσωπικού και μέσων για να συνδράμει όπου παραστεί ανάγκη.

Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας μέχρι τα όρια της Βοιωτίας

Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, έως τα όρια με τον Νομό Βοιωτίας για όλα τα οχήματα λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων από ώρα 04:00’ της 17/02/2021 δίνεται στην κυκλοφορία το τμήμα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας από Γέφυρα Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τα όρια με το Νομό Βοιωτίας».

Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική

Δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Αττικής. Έχει χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, ενώ στα βόρεια του νομού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους δευτερεύοντες δρόμους. Μπορεί οι χιονοπτώσεις να μην είναι πλέον τόσο έντονες την τελευταία ώρα, ωστόσο, το κρύο παραμένει τσουχτερό και η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς έχει πέσει το σκοτάδι και θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Από την Κυριακή και μέχρι αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ειδικότερα για την Αττική, από χθες, Δευτέρα, και μέχρι αυτή τη στιγμή το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 1.490 κλήσεις, και συγκεκριμένα:

1.118 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

  • 123 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
  • 101 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)
  • 25 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο στην Αττική, τα προβλήματα είναι πολλά.

Αναλυτικά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

-Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

– Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

– Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

– Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

– Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

– Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

– Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

– Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

– Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

– Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/δ 20,060) έως την χ/θ 58,520 – όρια Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (από 19:00 ώρα για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων και από 19:50 ώρα για παντός είδους οχημάτων).

– Επί της οδού Νάσου ( λίγο πριν την Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) από το ύψος της Προτομής Μιχάλη Κρητικόπουλου έως το ύψος του Πυροφυλακίου Καισαριανής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμητττό, στην περιοχή της Καισαριανής .(από ώρα 22:35 ώρα της 15.02.2021).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα και πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική – Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Η κακοκαιρία “Μήδεια” έχει προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Αττικής και κυρίως στα βόρεια προάστια, ενώ ενισχύεται το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπισή τους. Νωρίτερα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπιζαν οι εξής περιοχές της Αττικής: Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Σε νέα ανακοίνωση, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει: “Με αφορμή τις πρωτοφανείς ζημιές που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης πολλών περιοχών της Αττικής και κυρίως στα Βόρεια Προάστια, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι αυτή την ώρα το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο. Συντονισμένες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ με τις δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ). Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις 35 γραμμές ΜΤ. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης”.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Ηκακοκαιρία “Μήδεια”έχει επηρεάσει και τις θαλάσσιες μετακινήσεις και μεταφορές. Έτσι, παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Έκλεισε η Β. Σοφίας λόγω πτώσης δέντρου

Το μεσημέρι της Τρίτης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Β. Σοφίας, , λόγω πτώσης δέντρου. Στο σημείο έσπευσε συνεργείο της Πυροσβεστικής και έπειτα από σχετική επιχείρηση, τελικά το δέντρο απομακρύνθηκε και ο δρόμος άνοιξε.

Δείτε φωτογραφία από το μεγάλο δέντρο που έπεσε σχεδόν μπροστά από τη Βουλή.

Έπεσαν δέντρα σε Αγία Παρασκευή. Αμπελόκηπους, Μαρούσι και Ηράκλειο

Πάρα πολλά δέντραέχουν πέσει στην Αττική λόγω χιονιού προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στην Αγία Παρασκευή, όπως αναφέρει αναγνώστης του enikos.gr έχει πέσει ένα δέντρο στην οδό Προφήτου Ηλία, ενώ ένα κλαδί είναι έτοιμο να κόψει το καλώδιο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον αναγνώστη, έχουν ειδοποιήσει Δήμο-Πυροσβεστική-ΔΕΗ όμως δεν έχει φτάσει κανείς ακόμα στο σημείο.

Πτώση δέντρου και στους Αμπελόκηπους (πρώτη φωτό) αλλά και στην Πανόρμου (δεύτερη φωτό)

Αναγνώστρια του enikos.gr μας έστειλε φωτογραφία από δέντρο που έχει πέσει στην οδό Αγγέλου Σημηριώτη στο Παλαιό Ηράκλειο Αττικής, ενώ άλλος αναγνώστης μας ενημερώνει για δέντρο που έχει πέσει στην οδό Πεντέλης στο Μαρούσι.

Αθήνα: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη

Νεότερες πληροφορίες για το πώς θα κινηθούν αύριο, Τετάρτη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δίνει ο ΟΑΣΑ με σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη αύριο την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

“Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τις θυγατρικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, ώστε να αποκατασταθεί, εκεί που το επιτρέψουν οι συνθήκες, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τα ΜΜΜ. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε και αύριο 17/2 να λειτουργήσει το τμήμα της γραμμής 1 του μετρό Πειραιάς – Ν. Ιωνία και ταυτόχρονα να τεθεί σε λειτουργία και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Κηφισιά., εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Οι γραμμές 2 και 3 του μετρό θα λειτουργούν κανονικά, όπως και σήμερα, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Δρομολόγια θα διεξάγονται επίσης σε ολόκληρο το δίκτυο του Τραμ. Λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που επικράτησαν και σήμερα σε όλη την Αττική καθώς και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού αύριο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όσα δρομολόγια επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν, θα ξεκινήσουν μετά τις 07.00. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων σε όλο το δίκτυο. Προτεραιότητα θα δοθεί αύριο στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες, ενώ παράλληλα θα καταβάλλονται προσπάθειες για να κυκλοφορήσουν οχήματα στους κεντρικούς άξονες των βορείων, νοτίων και δυτικών προαστίων. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη αύριο την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Στη διάρκεια της ημέρας θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων στις συγκεκριμένες γραμμές”.

Πώς θα εξελιχθεί το κύμα κακοκαιρίας – Ισχυρός παγετός από τη νύχτα

Από το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνονται πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη κατά τη δεύτερη φάση της «Μήδειας». Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 με μειούμενη όμως ένταση από αργά το βράδυ της Τρίτης.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Κυκλάδων, ενώ χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται κατά τόπους στις Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης.

Από το βράδυ της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κεντρική Εύβοια, στα βόρεια της Αττικής και στη Δυτική Κρήτη και έως το πρωί της Τετάρτης θα σταματήσουν. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης 16/2 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 17/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται να επικρατήσει ισχυρός παγετός σε μεγάλο μέρος της χώρας, από τη νύχτα έως αύριο το πρωί, λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σημειώνεται ότι στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας την Τετάρτη θα επικρατήσει ολικός παγετός.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία που αναμένεται αύριο το πρωί θα πέσει κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου καθώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες για επιλεγμένες πόλεις της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Πηγή: meteo.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ