Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ένταση και δεκάδες προσαγωγές στα Εξάρχεια – Επεισόδια στα Χανιά – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο μαθητής έπεσε νεκρός στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις σε όλη τη χώρα λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε “φρούριο” με περίπου 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Κλειστοί είναι από το πρωί σταθμοί του μετρό.

Ωστόσο, κάποιοι αψήφησαν τα μέτρα της Αστυνομίας και σε μικρές ομάδες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα Εξάρχεια και να πλησιάσουν το σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έπεσαν πάνω σε “μπλόκα” της Αστυνομίας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας από τις οποίες οι 60 έχουν γίνει από την περιοχή των Εξαρχείων.

Εξάρχεια

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στα Εξάρχεια με την αστυνομία να κάνει χρήση κρότου λάμψης, όταν ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να πλησιάσει το σημείο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια επιχείρηση της ομάδας “ΔΡΑΣΗ” με πληροφορίες να κάνουν λόγο για χρήση χειροβομβίδας κρότου – λάμψης. Οι αρχές προχώρησαν σε νέες προσαγωγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο σε πολυκατοικία.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, καταγράφονται αστυνομικοί να πετούν μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε κλειστό χώρο, μέσα στην είσοδο πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες το περιστατικό συνέβη στην οδό Τσαμαδού.

Το πρωί ομάδα περίπου 20 ατόμων επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία κρατώντας πανό με συνθήματα, ωστόσο εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Οι αστυνομικοί “μπλοκάραν” τους συγκεντρωμένους στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Γραβιάς.

Δείτε τις φωτογραφίες του enikos.gr

Σαρωτικοί έλεγχοι και προσαγωγές

Δείτε το βίντεο

Άνδρας των ΜΑΤ κατέστρεψε λουλούδια από το μνημείο – Διατάχθηκε ΕΔΕ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που φέρεται να έχει καταγραφεί σήμερα, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο σημείο όπου ο 15χρονος μαθητής έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Στις εικόνες διακρίνεται ένας άνδρας των ΜΑΤ να κρατάει λουλούδια, που καταγγέλλεται ότι πήρε από το μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και κοροϊδευτικά να “χτυπάει” με αυτά έναν συνάδελφό του.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στα Εξάρχεια είναι δρακόντεια και δεν επιτρέπεται στους πολίτες να πλησιάσουν το σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το βίντεο, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα social media.

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται πως “από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας διοικητικής έρευνας για επίμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικού στην περιοχή των Εξαρχείων, που απεικονίζεται σε βίντεο που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Διαμαρτυρία Βερβεσού για προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων, που, όπως επισημαίνεται, έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία “πρωτοφανή ενέργεια” των αστυνομικών αρχών, που “παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου”. Διαβάστε την ανακοίνωση: “Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές / συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια. H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους”.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δικηγόροι Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δικηγόροιΘανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για παραβίαση των μέτρων covid 19 (άρθρο 285 ΠΚ). Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα και στη συνέχεια θα κρίνει αν θα τους ασκηθεί δίωξη ή όχι.

Οι δύο δικηγόροι πάντως από την πλευρά τους ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου για την παράνομη, κατά τους ίδιους, σύλληψή τους και παραβίαση μέτρων κατά του κορονοιού. Όπως καταγγέλλουν «στον ίδιο χώρο κράτησης υπήρχαν 80 άτομα μαζί και οι αστυνομικοί με τα ίδια γάντια ερευνούσαν τα πράγματά τους».

ΚΝΕ: Η αστυνομία μας εμπόδισε να αφήσουμε ένα λουλούδι

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια».

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η φωνή μας δε φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

“Πρεμιέρα” για τις κάμερες των ΜΑΤ

“Πρεμιέρα” για τις φορητές κάμερες των αστυνομικών, σήμερα, στην επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι άνδρες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, είναι εφοδιασμένοι με φορητές κάμερες, όπως φαίνεται και στις εικόνες που παρουσιάζει το enikos.gr.

Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων σχετικά με την επέτειο για την δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Σε δήλωσή του, τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αναφέρει πως “πιστεύω τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή”, σημειώνοντας ότι αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε ένα σημείο όπου θα κρατιέται με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα. “Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για προανακριτικούς λόγους, είναι προφανές ότι με άδεια του εισαγγελέα θα χρησιμοποιείται” είχε σημειώσει.

Θεσσαλονίκη

Με αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιχείρησαν άτομα να “σπάσουν” την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. περί απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, ανήμερα της επετείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με το thesstoday.gr, αρχικά η συγκέντρωση είχε προαναγγελθεί για το άγαλμα Βενιζέλου, ωστόσο ομάδα ατόμων κινήθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου, αρχικά προς την πλατεία Άθωνος και μετέπειτα προς την παραλία Θεσσαλονίκης, αλλά και το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λεωφόρο Στρατού. Ως αποτέλεσμα, αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές επιδίδονται στο γνωστό παιχνίδι της “γάτας με το ποντίκι”. Ομάδα ατόμων εμφανίστηκε με πανό μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ενώ πέταξε τρικάκια. Δυνάμεις της Αστυνομίας τους απέτρεψε, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσαγωγές στο σημείο.

Πάτρα

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιληθηκε στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας.

Σύμφωνα με το tempo24.news, οι διαδηλωτές έχουν αναρτήσει πανό με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του. Η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει την έξοδό τους από τους χώρους του πάρκου προς το κέντρο της πόλης.

Δείτε εικόνες και βίντεο από το tempo42.news

Επεισόδια στα Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο των Χανίων, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν μπορούσαν να κρατήσουν αποστάσεις και ακολούθησε βίαια σύγκρουση. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για εννέα προσαγωγές διαδηλωτών στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Δείτε τα βίντεο

Δείτε το βίντεο του Flashnews.gr

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ποιοι σταθμοί του Μετρό είναι κλειστοί- Δείτε αναλυτικά

Kλειστοί είναι από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί “Ομόνοια”, “Πανεπιστήμιο”, “Σύνταγμα”, “Ακρόπολη”, “Μοναστηράκι”, “Βικτώρια” και “Σεπόλια” στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό “Αττική” , “Ευαγγελισμός” και “Μ. Μουσικής”. Στη συνέχεια, με νέα εντολή της ΕΛΑΣ έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό ” Πανόρμου”, “Αμπελόκηποι”, “Συγγρού_Φιξ”, “Ν. Κόσμος”, “Δάφνη”, “Αιγάλεω”, “Ελαιώνας”, “Κεραμεικός”, ” Μεταξουργείο” στις γραμμές 2 και 3. Επίσης, με την ίδια εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί ” Κ.Πατήσια”, ” Αγ. Νικόλαος”, “Θησείο”, “Πετράλωνα” και “Καλλιθέα” της γραμμής 1.

Μετά τη 1 το μεσημέρι διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση “Αιγαίο” στη Ν. Σμύρνη έως το “Σύνταγμα”. Η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη “Βούλα” έως τη στάση “Αιγαίο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ