Ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση 50 από τους 65 κατηγορούμενους – Τα ελαφρυντικά που ζητούν – Όλο το χρονικό

Της Άννας Κανδύλη

Εγκληματική οργάνωση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με την απόφαση που ομόφωνα ελήφθη μετά από διαδικασία 5,5 ετών και ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη. Σύμφωνα με αυτή επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων ( πλην βουλευτών ΧΑ) που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη. Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου 2019 είχα αποφανθεί ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Πόσοι κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση

Συνολικά από τους 65 κατηγορούμενουςγια εγκληματική οργάνωση ένοχοι κρίθηκαν οι 50. Εξ αυτών οι επτά, πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τηςΧρυσής Αυγής, καταδικάστηκαν για διεύθυνση της Οργάνωσης. Πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Από τους υπόλοιπους 43 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη, αθώοι κρίθηκαν οι 15 και ένοχοι οι 30. Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» , ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο « Συνεργείο» και ένας από την επίθεση σε αλλοδαπούς στην Ιεράπετρα.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ετυμηγορία για τη δολοφονία Φύσσα

Νωρίτερα, οι δικαστές , επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον καθ´ ομολογία του δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και για συνέργεια σε αυτή 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την εν λόγω πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των 9 αρχικών παθόντων. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριό μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Τι ελαφρυντικά ζήτησε ο συνήγορος του Ρουπακιά

Την αναγνώριση του ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ζήτησε ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, σημειώνοντας ότι ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ» και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για « μία απλή ανθρωποκτονία» εννοώντας, κατά τον συνήγορο, πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Ελαφρυντικά ζήτησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής και άλλοι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους. Ενδεικτικά, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς θέμα για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγο ολιγόλεπτη διακοπή. Η δίκη θα συνεχιστεί μετά τη διακοπή με τη συνέχιση των αγορεύσεων των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών.

Νίκος Μιχαλολιάκος: Ποια ελαφρυντικά ζήτησε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο Νίκος Μιχαλολιάκος. «Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε….

Έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε…» είπε ο εκ των συνηγόρων του Δημήτρης Παπαδέλης σημειώνοντας ότι : «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Αναφορικά με τον σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου έκλεισε λέγοντας πως : «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι δικηγόροι των πρώην βουλευτών

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου ζήτησε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη. Όπως υποστήριξε πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης λόγω του ότι υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, καθώς και αυτό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής ζητεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο« και είχε άριστη διαγωγή.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κατά την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε από το δικαστήριο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλιας Κασιδιάρης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας άλλος. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, αν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τετοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Επίσης ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και καταδικασμένος πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορός του αναφέρθηκε στις δράσεις του εντολέα του υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Τι ελαφρυντικά ζήτησαν Μίχος – Μπαραμπαρούσης

Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενους ζήτησαν από το δικαστήριο και οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλούμενη την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας: “Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα…”.

Ανέφερε επίσης η υπεράσπιση ότι ο Νικ. Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα. Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Ανέφερε μάλιστα πως η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου “δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ’ έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες”. Τόνισε επίσης πως ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων.

Μάγδα Φύσσα: Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου

Βγαίνοντας από το Εφετείο η μητέρα του Παύλου Μάγδα Φύσσα χαρακτήρισε «ιστορική νίκη» την απόφαση του Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέκοψε στις 23.20 το βράδυ της Τετάρτης μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων των κατηγορουμένων σχετικά με τα ελαφρυντικά και θα συνεχίσει την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι.

«Σημασία έχει ότι σήμερα είναι μια ιστορική νίκη αυτή και αύριο περιμένουμε τις ποινές και όλα τα υπόλοιπα. Εύχομαι να είναι και η αυριανή ημέρα σαν τη σημερινή» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο. «Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε» κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.

Συγκλόνισε η αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα στο άκουσμα της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε σε δάκρυα και φώναξε “δικαιωθήκαμε”. Σήκωσε ψηλά τις γροθιές της και σχημάτισε το σήμα της νίκης. “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου” δήλωσε.

Μάγδα Φύσσα: Κερδίσαμε ένα κομμάτι – Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα

“Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος”, είπε η Μάγδα Φύσσα σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους που περίμεναν ακόμα έξω από το δικαστικό μέγαρο μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

“Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας” δήλωσε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: “Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι”.

Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μετά την απόφαση

Την ώρα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, έξω από το Εφετείο, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενώ κυριαρχούσαν αντιφασιστικά συνθήματα. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 15.000 – 20.000 άτομα βρίσκονταν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας η οποία παραμένει κλειστή.

Δίκη Χρυσής Αυγής – Συνήγοροι πολιτικής αγωγής: Οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους

Βγαίνοντας από το Εφετείο συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έκαναν δηλώσεις για τη δικαίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής αλλά και της κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Είναι μια απόφαση η οποία τερματίζει την ατιμωρησία της φασιστικής δράσης στην Ελλάδα και ακυρώνει την προσπάθεια της αναβίωσης της φασιστικής βίας. Στο κρίσιμο ζήτημα εάν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι εγκληματική οργάνωση το Δικαστήριο απαντάει ένα κεφαλαίο “Ναι”. Καταδικάζει εφτά στελέχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όλους του υπόλοιπους βουλευτές και κατηγορούμενους για αδίκημα ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, άρα δηλαδή δεν αθωώνει κανένα από τα στελέχη» υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατόπιν ο κ. Παπαδάκης ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το σύνολο των κατηγοριών και των υποθέσεων, τονίζοντας ότι «η υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων αντιμετωπίστηκε από το δικαστήριο, ορθά, ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η εισαγγελέας πρότεινε, και οι δράστες κρίθηκαν ένοχοι και για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση».

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, το Δικαστήριο συζητά τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά, διαδικασία στην οποία οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν έχουν δικονομικά λόγο, ούτε για τις ποινές, ούτε για τις αναστολές αλλά, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «θα έχει λόγο ο λαός και είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει κάθε απόπειρα οι δράστες να πέσουν στα μαλακά και ακόμα μια φορά το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Η σημερινή απόφαση είναι ένα μήνυμα τιμωρίας και όχι ατιμωρησίας, ένα μήνυμα απαγορευτικό για τις δυνάμεις του φασισμού στα νησιά, στα σύνορα, στα Καμένα Βούρλα, στο Τυμπάκι και όπου αλλού. Η κοινωνία αγωνίζεται επί εφτά χρόνια και πέτυχε μια ιστορική νίκη, μέσα και έξω από τα δικαστήρια» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Κατόπιν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος πολιτικής αγωγής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική». Όπως είπε «το Δικαστήριο δίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο του πολιτικού της συμβουλίου ως διευθύνουσα ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός του Μιχαλολιάκου δηλαδή καταδικάζει και τον Κασιδιάρη, τον Λαγό, τον Γερμενή, τον Παναγιώταρο, τον Παππά, τον Ματθαιόπουλο. Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας κρίθηκε κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης με την κατηγορία της ένταξης. Αυτό δηλαδή που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες στις προκηρύξεις του, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από το Δικαστήριο. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών εκπορεύονταν από τον Μιχαλολιάκο. Αυτή είναι η απόφαση του Δικαστηρίου και ελπίζουμε στη φάση των ποινών να μην επιτρέψει το Δικαστήριο παρερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι μιλάμε σήμερα για μια πρώτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Σήμερα κέρδισε ο κόσμος της αλληλεγγύης, κέρδισε ο κόσμος της ανθρωπιάς. Κέρδισαν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο. Μπορούμε να πούμε ότι αποδείξαμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την κοινωνία οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους» κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης. Την ώρα των δηλώσεων κάποιοι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και πάλι μπροστά στο Εφετείο όπου φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής.

Το χρονικό

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβηκε στην έδρα στις 11:20 και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων ήταν απόντες, με παρόντες μόνο 11 και ουδείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Απών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας είναι δρακόντεια με απόλυτη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οι δημοσιογράφοι ορίστηκε να παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, όπου εκφωνήθηκε η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Η συγκινητική στιγμή με τη Μάγδα Φύσσα

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στο Εφετείο Αθηνών, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Η οικογένεια Φύσσα περίμενε με αγωνία να μάθει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Η Μάγδα και η Ειρήνη Φύσσα αγκαλιάστηκαν με τα ανίψια της. Δίπλα τους και ο Παναγιώτης Φύσσας, ενώ μία κοπέλα από το κοινό προσέφερε στη Μάγδα Φύσσα κόκκινα τριαντάφυλλα.

Επεισόδια έξω από το Εφετείο: Μολότοφ και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Εφετείο, λίγο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κρίνονται ένοχα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση. Άγνωστοι ξεκίνησαν να πετούν βόμβες μολότοφ με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Επιπλέον τέσσερις υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. βγήκαν ταυτόχρονα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πραγματοποιώντας ρίψεις νερού. Ο μαζικός όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

«Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας» σημειώνεται.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

«Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές» καταλήγει, στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Δείτε εικόνα από το Εφετείο πριν από την απόφαση

Πορεία και συνθήματα έξω από το Εφετείο

Δείτε τις φωτογραφίες του enikos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ