Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποια είναι η ποινή για εγκληματική οργάνωση – Η διαδικασία που ακολουθεί

Εγκληματική οργάνωση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με την ιστορική απόφαση που ομόφωνα ελήφθη έπειτα από διαδικασία 5,5 ετών και ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη.

Οι ποινές που προβλέπονται

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα, αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη βρίσκονται πλέον οι ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Η διαδικασία για τις ποινές

Από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάσισαν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης η όλη διαδικασία όσον αφορά τις ποινές αναμένεται να διαρκέσει ημέρες καθώς θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει.

Ακολούθως, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν αν υπάρξει ενοχή πάντα, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. Ερωτηματικό υπάρχει και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Με πληροφορίες από dikastiko.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ