Έβρος: Ο Ερντογάν εξαπολύει «επίθεση» – Όλες οι εξελίξεις στα σύνορα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Για δεύτερη σερί ημέρα συνεχίζονται οι εντάσεις στον Έβρο, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, με τις δυνάμεις της αστυνομίας, της συνοριοφυλακής και του στρατού να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.

Το πρωί του Σαββάτου, υπήρξαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και δυνάμεις της αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Ομάδες προσφύγων επιχείρησαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, ενώ πετούσαν πέτρες, ρόπαλα και ότι άλλο βρήκαν μπροστά τους, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη μεθόριο του Έβρου

Στον Έβρο καταφθάνουν από την Παρασκευή δυνάμεις της ΕΛΑΣ προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής ομάδες μεταναστών και προσφύγων προσπάθησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, αλλά αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Ερντογάν: 18.000 μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα με την Ευρώπη – Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες

Απασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η χώρα του “δεν μπορεί να αντιμετωπίσει” ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία, ενώ επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

“Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες”, υπογράμμισε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι ήδη 18.000 μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα με την Ευρώπη από χθες, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

«Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας», ανέφερε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είπε επίσης πως «κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια. Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».

Πέτσας: Απετράπησαν 4.000 παράνομες είσοδοι μεταναστών – Οι 66 που πέρασαν κρατούνται

“Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μια οργανωμένη, μαζική, παράνομη, απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας και άντεξε. Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δύσκολη νύχτα στα σύνορα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών, με τις ελληνικές αρχές να προσπαθούν να αναχαιτίσουν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό στις Καστανιές.

Από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από τα επεισόδια, φαίνεται οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρόκου-λάμψης, προκειμένου οι πρόσφυγες να απομακρυνθούν από τα κάγκελα. Στο βίντεο φαίνεται οι πρόσφυγες να «απαντούν» με πέτρες και φλεγόμενα ξύλα.

180 αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο

Στη διάσωση και περισυλλογή 58 μεταναστών και προσφύγων, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου, διασώθηκαν 32 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο και 26 στη Μεγίστη.

Επίσης το ίδιο διάστημα αποβιβάστηκαν με λέμβους 122 μετανάστες και πρόσφυγες σε τέσσερα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο και Σάμο. Συγκεκριμένα 69 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 53 στη Σάμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνθήκες θύελλας (στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ) έφτασε σήμερα το πρωί στη Σκάλα Συκαμινιάς στη Βόρεια Λέσβο, πλαστική βάρκα με 27 επιβαίνοντες, όλοι Αφρικανοί.

Από κάποια στιγμή και μετά η βάρκα έπλεε ακυβέρνητη και χρειάστηκε η επέμβαση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν στην περιοχή. Με τη βοήθεια σωστικής λέμβου η βάρκα οδηγήθηκε στη παραλία. Μεταξύ των 27 ατόμων που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Κονγκό, βρίσκεται και ένα παιδί.

Έβρος: Καραβάνια προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Δείτε φωτογραφίες από τα σύνορα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ