Προσφυγικό: “Κατεβάζουν ρολά” στα νησιά του Βορείου Αιγαίου – ΒΙΝΤΕΟ

Γενική απεργία έχει προγραμματιστεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για σήμερα και αύριο, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους να ζητούν την αποσυμφόρηση της Σάμου, της Λέσβου και της Χίου, με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Παρότι αφίξεις αιτούντων άσυλο έχουν εμφανίσει μείωση το τελευταίο διάστημα, από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είχαν φτάσει 1.464 άνθρωποι, οι 877 εκ των οποίων στη Λέσβο και οι 249 στη Σάμο.

Την απεργία έχει προκηρύξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ζητεί αφενός την αποσυμφόρηση, αφετέρου τη μη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής στα νησιά. Την Πέμπτη ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, θα μεταβεί στην Αθήνα, ώστε να επιδώσει ψήφισμα στους αρμόδιους υπουργούς.

“Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας και όχι άλλες αποθήκες για ταλαιπωρημένες ψυχές”, δήλωσε ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας ΑΝΤ1.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος ανέφερε: “Κατεβάζουμε ρολά διότι η κατάσταση όχι απλά παραμένει ίδια, αλλά γίνεται χειρότερη” και διερωτήθηκε “τι εξυπηρετεί να υπάρχει οικονομική και κοινωνική αστάθεια στα σύνορα της χώρας τη δεδομένη στιγμή”.

“Το θέμα είναι εθνικό και δεν διαμαρτυρόμαστε για να πάει το πρόβλημα στο δίπλα σπίτι”, σημείωσε ο κ. Στάντζος, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο, για τον οποίο ανέφερε πως “έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται ως έκφραση, όχι απλώς ως σχέδιο”.

Δείτε τα βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Πηγή ΦΩΤΟ:my-samos.blogspot.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ