Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια – Δέκα συλλήψεις – Επεισόδια και στην Πάτρα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις και πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 11 ετών από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν ο 15χρονος μαθητής έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα – Ένταση στα Εξάρχεια

Στην Αθήνα, η κινητοποίηση ξεκίνησε περίπου στις 19:00 από τα Προπύλαια, όπου απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και ολοκληρώθηκε μετά τις 20:00, χωρίς να σημειωθούν έκτροπα.

Ωστόσο, όταν η πορεία επέστρεφε προς τα Προπύλαια ορισμένα άτομα έσπασαν τις τζαμαρίες από υποκαταστήματα τραπεζών, που βρίσκονται στην Πανεπιστημίου και προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων.

Στη συνέχεια, ορισμένα άτομα κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια όπου και ξεκίνησε ένταση, πετροπόλεμος και κυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μία ομάδα επιτέθηκε με μολότοφ στους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην Χαριλάου Τρικούπη, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την κινητοποίηση από τα Προπύλαια και στη συνέχεια με πορεία κινήθηκαν μέσω της Πανεπιστημίου και της Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό σύνθημα «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία».

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν όταν ολοκληρώθηκε η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η αστυνομία προχώρησε σε 50 προσαγωγές και 10 συλλήψεις από την περιοχή των Εξαρχείων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές στην περιοχή, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ παρακολουθεί με προβολέα από αέρος την κατάσταση και έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο σημείο οι δύο μικροί «αίαντες» εκτόξευσης νερού.

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούν σήμερα «όλο το λαό να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας ‘στρατοπέδου’, δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Σημειώνεται πως νωρίς το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».

Ένταση και μολότοφ στην Πάτρα

Πορεία πραγματοποίησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και στην Πάτρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Λίγο μετά τις 20:00 και ενώ η πορεία έστριψε στην οδό Κορίνθου, διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ προς τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με το thebest.gr, έπεσε “βροχή” από μολότοφ και φωτοβολίδες, ενώ προκλήθηκε φωτιά και σε ένα μπαλκόνι. Ένας αστυνομικός κινδύνευσε, καθώς πήρε φωτιά το παντελόνι του, ενώ μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησαν σε 19 προσαγωγές και 7 συλλήψεις.

Η συγκέντρωση στην Πάτρα ξεκίνησε από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές κυρίως από τον ανειξουσιαστικό χώρο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Πριν από τις 21:00 ξεκίνησε ένταση και κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μέσα στα στενά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε 8 προσαγωγές και 2 συλλήψεις.

Νωρίτερα, και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε πορεία μαθητών και φοιτητών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μικρής έκτασης επεισόδια και στα Χανιά

Συγκέντρωση και πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά. Στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε φωτοβολίδες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ.

Ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν τους αντιεξουσιαστές στα στενά της Παλιάς Πόλης.

Δείτε το ρεπορτάζ από την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, grtimes.gr, tempo24.news, thebest.gr, thesstoday.gr

ΦΩΤΟ: ANT1, grtimes.gr, tempo24.news/ ΒΙΝΤΕΟ: grtimes.gr, tempo24.news

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ