Βομβαρδισμένο τοπίο η Πηνεία – Κινδυνεύουν σπίτια εξαιτίας των κατολισθήσεων – ΦΩΤΟ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η περιοχή της Πηνείας του δήμου Ήλιδας, όπου έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας της ισχυρής και πολύωρης βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή από το απόγευμα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και το ακριβές μέγεθος δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, αφού μέχρι χθες το βράδυ γινόταν αυτοψία και καταγραφή στα επίμαχα σημεία, ενώ ήδη ο δήμος Ήλιδας ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χάος στην περιοχή

Βουνά υπέστησαν κατολισθήσεις και έφθασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ενώ σε πολλά σημεία έχουν υποστεί καθιζήσεις, ποτάμια ξεχείλισαν και έχουν πλημμυρίσει χωράφια, γεφύρια κατέρρευσαν, δένδρα έπεσαν και απέκλεισαν δρόμους και η Πηνεία ζει εφιαλτικές στιγμές και ο φόβος έχει φωλιάσει στους κατοίκους, αφού εάν ισχύσουν οι προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνέχιση των βροχοπτώσεων και τις επόμενες ημέρες, τρέμουν μήπως βρεθούν κάποια στιγμή καταπλακωμένοι από τα βουνά…

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις τοπικές κοινότητες Ανθώνας και Βουλιαγμένης και στο συνοικισμό Καλό Παιδί, καθώς επίσης και στις κοινότητες Σιμοπούλου, Ροδιάς, Λουκά, Ανγάντων, Μαζαρακίου, Αγραπιδοχωρίου, Λαγανά και Σκλίβα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους η βροχόπτωση ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα της Κυριακής και συνεχιζόταν αδιάκοπα μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ανήμποροι έβλεπαν τα πάντα γύρω τους να καταστρέφονται και με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε και το μέγεθος της ζημιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί δεν κατέστη εφικτή η διέλευση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, καθώς ο δρόμος από Σιμόπουλο προς Καλό Παιδί έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, ενώ είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία και ανάμεσα σε Καλό Παιδί και Ανθώνα, καθώς κατέρρευσε τμήμα του βουνού και αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε με μηχανήματα η διάνοιξη του συγκεκριμένου τμήματος.

Απελπισία…

«Όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται σε πανικό. Είναι τεράστιες οι ζημιές κα συνεχίζουμε την καταγραφή για να δούμε μέσω της Περιφέρειας τι μπορούμε να κάνουμε. Εκτός από τις καθιζήσεις στους δρόμους και τις κατολισθήσεις στα βουνά της περιοχής, ξεχείλισε και ο παραπόταμος του Πηνειού που καταλήγει στο Λαγανά και έχει πλημμυρίσει όλα τα παρακείμενα χωράφια, ενώ η αγροτική οδοποιία έχει καταστραφεί ολοσχερώς» ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανθώνας- Καλό Παιδί Νίκος Χρυσανθόπουλος.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για κατοικίες στην Τοπική Κοινότητα Βουλιαγμένης, καθώς έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις σε βουνά και τα χώματα έχουν φθάσει στις αυλές των σπιτιών, με τους κατοίκους να μην ξέρουν τι να κάνουν αφού ο κίνδυνος να καταπλακωθούν τα σπίτια τους είναι πλέον ορατός.

Από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκαν στην περιοχή της Πηνείας κλιμάκια του δήμου Ήλιδας από υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία των αντιδημάρχων τεχνικών έργων Κώστα Τσεριώνη και υδάτινων πόρων Γιώργου Ζάρρα.

Τα κλιμάκια διαπίστωσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία σε διάφορα σημεία των τοπικών διαμερισμάτων, ενώ τους καταγγέλθηκαν από κατοίκους χωριών μικροζημιές σε μάντρες, αποθήκες, οικίες και αγροτική παραγωγή.

«Δυστυχώς έχουμε κατολισθήσεις δίπλα στις οικίες. Εμείς από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην περιοχή και κάναμε αυτοψία σε όλα τα επίμαχα σημεία, ενώ ήδη έχουν γίνει ενέργειες από τον δήμο Ήλιδας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο και έχουμε ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ζάρρας.

Παράλληλα, ο δήμος προχώρησε με μηχανήματα σε παρεμβάσεις, όπου αυτό ήταν εφικτό, για να αποκατασταθούν ζημιές σε διάφορα σημεία ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα χωριά, ενώ οι καταγραφές θα συνεχιστούν και σήμερα.

ΠΗΓΗ: patrisnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ