Υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή ITRE οι προτάσεις Κουντουρά για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών

'Ελενα Κουντουρά

Σημαντικές θέσεις και προτάσεις της εισηγήτριας της LEFT Έλενας Κουντουρά για το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας των πολιτών, υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE,  κατά την ψηφοφορία για τον νέο νομοθετικό Kανονισμό της ΕΕ, που διαμορφώνει το νέο κοινό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, γνωστή ως eID.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βελτιώνει κατά πολύ την αρχική πρόταση της Κομισιόν για τον επικείμενο Kανονισμό, έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την καθολική πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων σε ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση και επαλήθευση ταυτότητας, μέσω προσωπικού ασφαλούς και διαλειτουργικού ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού στο κινητό τηλέφωνο του κάθε χρήστη.

Το βασικό καινοτόμο στοιχείο που προσφέρουν οι νέοι κανόνες είναι ότι όλοι θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη. Δηλαδή, οι πολίτες θα μπορούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ να αποδείξουν την ταυτότητά τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο για να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, να ανταλλάξουν ψηφιακά έγγραφα (άδεια οδήγησης, τίτλους εκπαίδευσης κ.α..) ή απλώς να αποδείξουν ένα συγκεκριμένο προσωπικό χαρακτηριστικό, όπως η ηλικία, χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους ή άλλα προσωπικά τους στοιχεία, χωρίς επιπλέον κόστος και με λιγότερα εμπόδια.

Επίσης, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακά χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα χωρίς λόγο. Ως μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης («eID means») που εκδίδεται στο πλαίσιο εθνικών συστημάτων με «υψηλό» επίπεδο διασφάλισης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι θα αποτελεί από μόνο του μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Οι βασικές θέσεις της Έλενας Κουντουρά, για τις οποίες ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας, πίεσε και υπερψηφίστηκαν στον αναθεωρημένο Κανονισμό, με στόχο την πλήρη εξασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των πολιτών αφορούν συγκεκριμένα:

Exit mobile version