Βουλή: Κόντρα Πικραμμένου – Ραγκούση για τις παρακολουθήσεις

Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, προκάλεσαν στην Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση περί προσωπικών ευθυνών του, για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο κ. Ραγκούσης, κατηγόρησε τον κ. Πικραμμένο ότι απέφυγε, κατά την ομιλία του για τον νέο προϋπολογισμό να αναφερθεί στην υπόθεση των υποκλοπών, αν και διετέλεσε ανώτατος δικαστικός λειτουργός. «Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη, την υποχρέωση όταν είστε συνυπεύθυνος στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δημοκρατικών θεσμών να πείτε κάτι; Δεν είστε άμοιρος των ευθυνών σας γιατί βάλατε την υπογραφή σας στην επαίσχυντη τροπολογία του κ. Τσιάρα, με βάσει την οποία δεν μπορεί ο παρακολουθούμενος να ενημερωθεί. Έχετε εξευτελίσει την ιστορική παράταξη της ΝΔ. Αν σεβόσασταν τη διαδρομή σας, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνετε για να περισώσετε την τιμή τη δική σας και να διαφυλάξετε το κύρος της παράταξης σας ήταν εσείς προσωπικά, να παραιτηθείτε. Είναι η μόνη οδός ενός δικαστικού λειτουργού», είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Επειδή σωστά παρατηρήσατε ότι έκανα τη σταδιοδρομία μου ως δικαστικός λειτουργός, αυτό έμαθα και δεν θα ξεφύγω ποτέ από αυτό ότι, όταν διερευνάται μια υπόθεση, η εκτελεστική εξουσία δεν κάνει συζήτηση. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστα και μην προσπαθείτε, εμμέσως, κατηγορώντας εμένα να επηρεάσετε τη δικαιοσύνη. Γιατί αυτό κάνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμμένος.

Ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, παρενέβη λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Ραγκούση: «Αφήστε σε εμάς που είμαστε μέλη και ιστορικά μέλη της ιστορικής παράταξης της ΝΔ να διαφυλάξουμε το κύρος της και κοιτάξτε τη δική σας παράταξη. Αφήστε τη δική μας παράταξη στα δικά μας τα χέρια».  Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση για «μικροκομματική και μικροπρεπή προεκλογική αντιπολίτευση που δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους επιθέσεις». «Είναι τιμή μας που συμμετέχει στη κυβέρνησή μας ο Παναγιώτης Πικραμένος και η παρουσία του κοσμεί τα υπουργικά έδρανα», πρόσθεσε ο κ. Μπουκώρος.

Οι δηλώσεις για τον προϋπολογισμό

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι «διατηρεί λεπτές και δύσκολες ισορροπίες». «Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και αντίξοες συνθήκες, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε, είναι ακριβώς, γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια. Και αυτή η πολιτική σταθερότητα, είναι που μας επιτρέπει να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, να έχουμε εξασφαλίσει ισότιμη θέση στους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και να συζητούμε αυτές τις μέρες Προϋπολογισμό που επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε το 2019. Έχουμε γυρίσει σελίδα, θα έλεγα πολλές και δύσκολες, σελίδες, βαδίζοντας μπροστά και στοχεύοντας πολύ ψηλότερα. Εδώ και λίγους μήνες μπορούμε πλέον να χαράσσουμε μόνοι μας το μέλλον, εκτός οικονομικής εποπτείας».

Αναφερόμενος στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Πικραμμένος, έκανε λόγο για « βήματα εξυγίανσης πολλών πτυχών της δημόσιας διακυβέρνησης», δίνοντας έμφαση «στη σταδιακή συνένωση των Ανεξαρτήτων Αρχών», σημειώνοντας ότι «είναι εμφανή τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα και έπεται άμεση συνέχεια».

Ακόμα, στάθηκε ιδιαίτερα στην «επιτυχή απεμπλοκή από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και νομικά προβλήματα της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης». «Ελπίζω η πρώτη του εικόνα να είναι ορατή την άνοιξη. Το Μουσείο αυτό δεν είναι μόνον ένα οφειλόμενο έργο εθνικής μνήμης για εμάς τους Έλληνες για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που βασανίστηκαν και πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Είναι και ένα έργο εθνικής εμβέλειας, καθώς συνδέει την Ελλάδα με ισχυρούς συμμάχους και εμπεδώνει ένα κλίμα ασφάλειας σε εποχή γεωπολιτικών αναταραχών», υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ