Το ΤΕΝΕΦ σε άσκηση με C-130 στην Σαουδική Αραβία – ΦΩΤΟ

Ακόμη μία άσκηση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας προάγει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν ισχυρούς στρατιωτικούς και διπλωματικούς δεσμούς, οι οποίοι ενισχύονται ακόμη περισσότερο.

Οι συνεκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων είναι συνεχείς, με την Ελλάδα βέβαια να έχει ανανεώσει την παραμονή μίας συστοιχίας αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT για επιπλέον έναν χρόνο, μετά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Σαουδική Αραβία.

Την περασμένη Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «TUWAIQ-03», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αεροπορικής Βάσης Prince Sultan της Σαουδικής Αραβίας, από τις 3 Δεκεμβρίου.

 

Η «TUWAIQ-03» είναι άσκηση τύπου LIVEX/INVITEX (Live Exercise/ Invitation Exercise), στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με Α/Φ C-130 και προσωπικό υποστήριξης από την Πολεμική Αεροπορία, όπως και με προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ), και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε ό,τι αφορά στην εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία.

Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν με 1 Α/Φ C-130H/G από κάθε Χώρα και αντίστοιχο προσωπικό, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, το Κουβέιτ και το Ομάν με Παρατηρητές.

ΤΕΝΕΦ σε άσκηση με C-130 στην Σαουδική Αραβία

Κατά την διάρκεια της «TUWAIQ-03» υλοποιήθηκαν τα παρακάτω επιχειρησιακά σενάρια:

  • Καταστολή εχθρικής αεράμυνας με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών από την Σαουδική Αραβία (Suppression of Enemy Air Defense – SEAD).
  •   Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
  •   Ρίψη όλων των κλάσεων εφοδίων (Air Drop).
  • Διαδικασίες απογείωσης και προσγείωσης Α/Φ C-130 σε επιχειρησιακό περιβάλλον (Max Effort Take off and Landing)

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ