Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην καρδιά των Αραβικών Κρατών και των ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Μεγάλη επιτυχία της Στρατιωτικής Διπλωματίας του ΓΕΕΘΑ, που κατάφερε να ανεβάσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο υψηλότερο επίπεδο αποδοχής κι εμπιστοσύνης στην ΕΕ, τις Αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το σχέδιο δράσεων, συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων που προωθεί το ΓΕΕΘΑ ως μέρος της αμυντικής διπλωματίας που ασκεί επισταμένα την τελευταία τριετία έχει αρχίσει και αποδίδει απτά αποτελέσματα με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης και αποδοχής.

Δεν αρκεί μόνο να διατείνεσαι στους Συμμάχους ότι είσαι «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να το αποδεικνύεις κιόλας κάθε στιγμή.

Και η αλήθεια είναι ότι από τον Φεβρουάριου του 2020 μέχρι σήμερα το ΓΕΕΘΑ και οι τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γεμίσει την φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας με πολλά εφόδια.

Όταν ο ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τον Ιανουάριο του 2020 και δεχόταν την πρώτη επίσημη επίσκεψη από τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κανείς δεν έδωσε την δέουσα σημασία. Ούτε όταν άρχισε να καλλιεργεί γέφυρες συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία, ακολουθώντας την κεντρική κυβερνητική πολιτική.

Ήρθε η κρίση του Έβρου σύντομα κι έπειτα του Oruc Reis και ένας μετά τον άλλον, οι «άγνωστοι» ως τότε παίχτες , ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, άρχισαν να τοποθετούνται στην Μεσόγειο στέλνοντας αεροπορικές ενισχύσεις στην Σούδα. Έπειτα ήρθε η αποστολή των ελληνικών Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα ήρθε η υπογραφή της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία και η αναβαθμισμένη αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ (ΗΠΑ).

Κι ενώ θα μπορούσε η στρατιωτική ηγεσία να επαναπαυθεί στις δάφνες της ξεκίνησε ένας νέος γύρος επισκέψεων και περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών.

Τους τελευταίους μήνες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, καθώς και τις περισσότερες Αραβικές χώρες. ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γάλλο ομόλογό του.

Η Ελλάδα πλέον κάθεται στο τραπέζι των «μεγάλων». Όχι ως η χώρα που μπορεί να συνθέσει διαφορετικές απόψεις και να φέρει λαούς με διαφορετική κουλτούρα πιο κοντά αλλά και ως μια πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη, που συνεχώς αναβαθμίζεται.

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Ως ακόμη ένα απτό αποτέλεσμα των παραπάνω έρχεται η συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων σε δύο εμβληματικές ασκήσεις.

Η πρώτη λαμβάνει χώρα στην Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την άσκηση “TUWAIQ 3” που λαμβάνει χώρα στην ομώνυμη περιοχή της κεντρικής Αραβίας. Σε αυτή συμμετέχουν τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Κουβέιτ, η Ιορδανία, το Μαρόκο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα C-130 καθώς και με πολυπληθές προσωπικό υποστήριξης.

Η άσκηση διεξάγεται από τις 5 ως τις 18 Δεκεμβρίου κι επικεντρώνει στην επίτευξη υψηλών επιπέδων επιχειρησιακής ετοιμότητας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών περιλαμβάνοντας εκπαίδευση για τακτικές αεροπορικές ρίψεις.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την άσκηση των Αραβικών Χωρών, με την Τουρκία βεβαίως να είναι και σε αυτή την διεθνή άσκηση απούσα.

Όπως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει μέρος και σε μία άλλη εξίσου εμβληματική άσκηση που διοργανώνεται στην Καρολίνα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την άσκηση Operation Toy Drop, που ξεκίνησε στις 4 και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Για πρώτη φορά στελέχη των Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα συμμετέχουν στην άσκηση που περιλαμβάνει κυρίως σενάρια ελεύθερης πτώσης και ρίψης στατικού ιμάντα από διάφορους τύπους ιπτάμενων μέσων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ