Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου – Τσίπρα στο Στρασβούργο – Τα σενάρια συνεργασιών και τα σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη σκιά των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  οι διεργασίες στην κεντροαριστερά εντείνονται.  Το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» του Σαββατοκύριακου κάνει λόγο για «Μυστικό Δείπνο στο Στρασβούργο», με το ρεπορτάζ της εφημερίδας να μιλά για τετ α τετ Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ήπιαν μπύρες… για την κεντροαριστερά

Από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλούν για μια συζήτηση στο μπαρ του ξενοδοχείου όπου διέμενε όλη ελληνική αποστολή, με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς να συζητούν στο μπαρ πίνοντας μπύρες.

Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο σύμφωνα και με την εφημερίδα ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών, όπως όμως και το γεγονός ότι στην νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, ο πρώτος που έσπευσε να κάνει δηλώσεις για την ανατροπή που προέκυψε από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και με όραμα μπορεί να γίνει η ανατροπή», είχε δηλώσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εν μέσω πάντως  σεναρίων για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να κρατά αποστάσεις και να μιλά για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων από τη βάση και όχι μέσα από συμφωνίες κορυφής.

Σύμφωνα με το Mega, σε αυτό το τετ α τετ συζητήθηκαν μεν και διεθνή θέματα, αλλά δεν αποκλείεται να συζητήθηκαν και ζητήματα εθνικής πολιτικής και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο κ. Παπαναδρέου ήταν από εκείνους που ήρθαν  πρώτοι  στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα, για να μιλήσει για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Η Χαριλάου Τρικούπη βέβαια, κλείνει πόρτες και παράθυρα.

Αυτονομία λένε και στο ΣΥΡΙΖΑ όμως υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σχετικά με το αν μπορούν οι χώροι να συνεννοηθούν σε άλλα επίπεδα. Όπως αναφέρει το Μega, Τσίπρας και Παπανδρέου μπήκαν μαζί στο ταξί από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο που είναι μία μεγάλη απόσταση και συζήτησαν και εκεί.

Με σπασμένα φρένα

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως η διάσπαση δείχνει να πλησιάζει με σπασμένα φρένα.  Μετά την εισήγησή του για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει το μετασχηματισμό του κόμματος. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», την εφημερίδα όπου αρθρογραφούσε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης  επανέλαβε την προειδοποίηση ότι δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου Προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. Άρα τηρώ πλήρως την διακήρυξη του κόμματος. Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλα αυτά, καθώς χθες, στην αλά Ανδρέα Παπανδρέου υπερατλαντική διαγραφή του κ. Τζουμάκα αντιτάχθηκε ο Νίκος Φίλης, με πηγές όμως της Κουμουνδούρου να του δείχνουν την πόρτα της εξόδου.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση εντείνει την αμφισβήτηση στον πρόσωπο του κ. Κασσελάκη.  Η αναφορά σήμερα του Πάνου Σκουρλέτη σε αντιεπιστημονικές απόψεις του κ. Πολάκη προκάλεσε την έκρηξη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος παραθέτοντας τα τρία τελευταία χειρουργεία του χαρακτήρισε το στέλεχος της Ομπρέλας «ανεπάγγελτο».

Το επόμενο μεγάλο crash test για τον νέο πρόεδρο είναι η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 και 12 Νοεμβρίου, με την παραπομπή του κ. Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας να βαραίνει κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ