Το ΓΕΕΘΑ θωρακίζεται για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Η κυβερνοάμυνα αποτελεί ακόμη μία προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων, την διαχείριση θεμάτων cyberwarfare και τις υβριδικές απειλές.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Διεύθυνση Γ5 του ΓΕΕΘΑ αποτελεί το αθόρυβο όπλο της ψηφιακής θωράκισης της χώρας. Είναι η Διεύθυνση που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς του Διαστήματος και της Κυβερνοάμυνας.

Η Διεύθυνση Διαστήματος (Γ5) του ΓΕΕΘΑ μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και ιδρύθηκε ως αρμόδιος επιτελικός φορέα στον τομέα του Διαστήματος, ως αναγνώριση της ανάγκης για την συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με παράλληλο εναρμονισμό τους με τα σχετικά Ευρωπαϊκά και Συμμαχικά πρότυπα.

Υπό τις οδηγίες του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προωθείται σειρά πρωτοβουλιών για τον συντονισμό όλων των κρατικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου που θα κληθούν να αναλάβουν δράση σε ενδεχόμενη συντονισμένη κυβερνοεπίθεση αλλά και η συνεργασία που πρέπει να διέπει την λειτουργία τους καθημερινά, ακόμη και σε φαινομενικά ήσσονος σημασίας θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 το ΓΕΕΘΑ οργάνωσε και διεξήγαγε την 18η Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου με τίτλο «Προκεχωρημένο Διακλαδικό Σχολείο Κυβερνοάμυνας», το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το Σχολείο παρακολούθησαν συνολικά 57 στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως παρακάτω:

  • Ένοπλες Δυνάμεις: 40 στελέχη (14 από το ΓΕΕΘΑ, 1 από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, 11 από το ΓΕΣ, 8 από το ΓΕΝ και 6 από το ΓΕΑ).
  • Σώματα Ασφαλείας: 7 στελέχη (5 από την Ελληνική Αστυνομία και 2 από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή).
  • Υπουργεία: 7 στελέχη (2 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 2 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και 3 από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
  • ΕΥΠ: 1 στέλεχος.
  • ΓΕΕΦ: 2 στελέχη.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, η εν λόγω Εκπαίδευση αποτελεί συνέχεια του «Βασικού Διακλαδικού Σχολείου Κυβερνοάμυνας» και συμβάλλει στην ενίσχυση του γνωστικού πεδίου των συμμετεχόντων με την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στον τομέα της Κυβερνοάμυνας, με σκοπό την ταχεία ανταπόκρισή τους στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα και στις σύγχρονες ψηφιακές απειλές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ