Θεοδωρικάκος στον Realfm 97,8: Μέσα σε 4 μήνες στη Θεσσαλονίκη είχαμε 1.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, δήλωσε ότι “το τελευταίο τετράμηνο- πεντάμηνο, αν συγκρίνουμε με το 2019 και το 2018, γιατί πέρσι είχαμε την καραντίνα και δεν είναι δόκιμο να κάνουμε συγκρίσεις, υπάρχει μείωση της τάξεως του 20% με 25% στην Ελλάδα της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας δηλαδή σε κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, αλλά στην οικογενειακή βία δυστυχώς έχουμε μια σημαντική αύξηση”.

“Ασφαλώς είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει για αυτόν τον λόγο  στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε ιδρύσει στην ΕΛΑΣ έξι γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, πέντε στο λεκανοπέδιο Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, χθες επισκέφθηκα το γραφείο της Θεσσαλονίκης και έχει πολύ δουλειά. Μόνο σε 4 μήνες ασχολήθηκε με 180 τέτοιες υποθέσεις, ενώ σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης, το ίδιο διάστημα είχαμε 1.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας” πρόσθεσε.

“Ο στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις γυναίκες, γιατί κυρίως εκείνες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, όχι αποκλειστικά όμως γιατί έχουμε περιπτώσεις με θύματα άνδρες. Να μιλάνε, να απευθύνονται στην αστυνομία, να μην ντρέπονται να καταγγείλουν περιστατικά. Η αστυνομία θα είναι εκεί και θα παρέμβει. Θα αυξήσουμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, θα πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα” υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

“Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο οι νόμοι ισχύουν για όλους τους ανθρώπους. Δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η θέση τους μέσα στον δημόσιο βίο ή ποια είναι η οικονομική κατάσταση κάθε πολίτη. Οι νόμοι είναι νόμοι, τηρούνται από όλους και εφαρμόζονται σε όλους” είπε αρχικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η 24χρονη έκανε την καταγγελία την Πρωτοχρονιά, και την επόμενη ημέρα έγινε η ιατροδικαστική εξέταση.

“Όσο σπουδαίο είναι να κάνουμε τα πάντα για να μην συγκαλύπτεται τίποτε από μια υπόθεση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να γινόμαστε δικαστές εμείς οι τρίτοι. Η υπόθεση με όλα τα στοιχεία, με όλα τα δεδομένα, με όλα τα αποτελέσματα των ερευνών δίδεται στη δικαιοσύνη, δίδεται στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές και εκείνες αποφασίζουν τη συνέχεια της υπόθεσης. Το λέω γιατί έχω υπόψιν μου κάτι που μου έκανε εντύπωση. Ήμουν χθες στη Θεσσαλονίκη και ρώτησα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στην κοπέλα, θέλω να σημειώσω ότι οι εξετάσεις αυτές γίνονται από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η απάντηση που έλαβα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι ότι δεν έχουν έρθει στην αστυνομία τα αποτελέσματα” διευκρίνισε.

Τάκης Θεοδωρικάκος

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να ενημερώνονται πρώτα τα ΜΜΕ για τις τοξικολογικές εξετάσεις απάντησε ότι “θα πρέπει να απευθυνθείτε στους υπευθύνους του εργαστηρίου και όχι στην ΕΛ.ΑΣ. Κάτι έχει γίνει εκεί όσον αφορά στα αποτελέσματα των εξετάσεων”. “Η αστυνομία δεν δέχεται πιέσεις και παρεμβάσεις από κανέναν” σημείωσε.

Τι είπε για τα Πανεπιστήμια

“Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Οι Έλληνες επενδύουν πολλά χρήματα στο να μπουν τα παιδιά τις πανεπιστημιακές σχολές και να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Δεν μπορεί λοιπόν τα Πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, γνώσης, επικοινωνίας και ελευθερίας να μετατρέπονται σε παράγκες βιαιότητας περιθωριακών ομάδων που προβαίνουν σε απαράδεκτες πράξεις” σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος.

“Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα. Υπάρχουν νόμοι και τους εφαρμόζουμε. Προσλάβαμε τα 400 νέα παιδιά για τις ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων. Η 4μηνη εκπαίδευσή τους θα τους κάνει έτοιμους και ικανούς να συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους 3 μήνες έχει μπει 5 φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους για να επαναφέρει τα πράγματα στη νομιμότητα” συμπλήρωσε.

“Ο νόμος λέει ότι οι Πρυτάνεις είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να έχουν σχέδιο ασφαλείας και θα πρέπει να διευκρινίσουν αν εντάσσουν μέσα και τις δυνάμεις της αστυνομίας” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.