Σαρηγιάννης: Οι προϋποθέσεις για να μην αναζωπυρωθεί η Όμικρον

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, όλες οι περιοχές της χώρας έχουν περιέλθει σε πτωτική πορεία, με εξαίρεση τη Σαντορίνη, ακολουθούμενη σε πολύ μικρότερο βαθμό από τη Μύκονο στην οποία τώρα ξεκινάει η επιβράδυνση της ανοδικής πορείας, και που ήταν η περιφερειακή ενότητα με την πιο καθυστερημένη έναρξη του κύματος της Όμικρον.

Ανησυχία υπάρχει για τη Ροδόπη, όπου έχει αναστραφεί η πτωτική πορεία σε ανοδική, ενώ επίσης προσοχή χρειάζεται στη Χαλκιδική αλλά και στο Ηράκλειο και στα Χανιά όπου υπάρχει επιβράδυνση της πτωτικής πορείας.

“Για να μην διατρέξουμε ουσιαστικό κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Όμικρον, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

(α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας, και

(β) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Αν κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υλοποιηθεί θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης, με αντίστοιχη καθυστέρηση στην αποφόρτιση του συστήματος υγείας.

Στις περιοχές που εμφανίζουν είτε έντονη ανοδική πορεία, είτε σημαντική επιβράδυνση και σημαντική διασπορά ακόμα, συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά πέρα από την Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σημαντική διασπορά παρά τη διαμόρφωση πτωτικής πορείας (η οποία επίσης παρουσιάζει μικρή επιβράδυνση στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν παρατηρείται αντίστοιχα στην Αθήνα), και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης ανέρχεται στα 23.340 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 19.262. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 21.153 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 20.090 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Με βάση και τα σημερινά αποτελέσματα, συνεχίζει η αποκλιμάκωση της διασποράς. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 568.449 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,1 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (106) που καταγράφηκε είναι αυξημένος σε σχέση με τη Δευτέρα (101). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 87 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι πρακτικά αμετάβλητος σε σχέση με τη Δευτέρα (673 από 672). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31  Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

– 360.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον και περίπου 320.000 rapid και PCR test, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.

– Τα ισχύοντα ανοίγματα δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πρόσφατα μέτρα που ισχύουν από 24/12/2021, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που από τις 29/12/2021 (θεωρώντας ότι θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου), ενώ ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.

– Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 90.000 ημερησίως, και θα περιλαμβάνει τόσο νέους εμβολιασμούς, όσο και αναμνηστικές δόσεις. Αυτή τη στιγμή, η διατήρηση του τείχους ανοσίας, είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά από την πολύ έντονη άνοδο, η οποία πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλονταν στη διασπορά του στελέχους Ο στον πληθυσμό. Η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από το 95% των νέων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια αφορά πια το στέλεχος Ο.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, και παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 2179 κρούσματα (1685 κρούσματα τη Δευτέρα), όπως και στην Αττική, με 8661 κρούσματα (6851 κρούσματα τη Δευτέρα). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 37 % των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 4 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. H Αττική στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν η περιοχή με την πιο έντονη άνοδο, και η πτωτική πορεία που παρουσιάζει συντελεί καθοριστικά και στη διαφαινόμενη πτωτική πορεία στο σύνολο της Ελληνικής περιφέρειας (Σχήμα 5), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη επίσης η έντονα ανοδική πορεία έχει περιέλθει σε πτώση, αν και αξίζει να σημειωθεί μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αυτής (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 610 κρούσματα , και η έντονα ανοδική πορεία έχει περιέλθει σε πτώση (Σχήμα 9), όπως και στη Μαγνησία, όπου εντοπίστηκαν 290 κρούσματα  (Σχήμα 10). Πτωτικά συνεχίζει η πορεία στην Καρδίτσα όπου εντοπίζονται 132 κρούσματα  (Σχήμα 11), όπως και στα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 230 κρούσματα (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα με 748 κρούσματα , και συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 13), όπως και στη Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν 79 κρούσματα (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 228 κρούσματα  (Σχήμα 16) και που συνεχίζει σε πτωτική πορεία, όπως και στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 111 κρούσματα (Σχήμα 14). Στη Μεσσηνία στην οποία εντοπίστηκαν 245 κρούσματα , παρατηρείται επίσης πτωτική  πορεία με μικρή επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των κρουσμάτων (Σχήμα 17), ενώ συνεχίζουν έντονα πτωτικά η Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 271 κρούσματα (Σχήμα 18), αλλά και η Κορινθία, όπου εντοπίστηκαν 366 κρούσματα (Σχήμα 19).


Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 374 κρούσματα , παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα, αλλά η πορεία συνεχίζει να είναι πτωτική (Σχήμα 20), όπως και στην Εύβοια, με 370 κρούσματα , όπου και παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα (Σχήμα 21). Μεγαλύτερος αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 235 κρούσματα και όμοια με τις υπόλοιπες περιοχές, η πορεία είναι πτωτική (Σχήμα 22), όπως και στη Φωκίδα, όπου εντοπίστηκαν 35 νέα κρούσματα (Σχήμα 23). Μεγαλύτερος σε σχέση με τη Δευτέρα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 224 κρούσματα , και συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 24), ενώ η Ευρυτανία, όπου εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα, συνεχίζει επίσης σε πτωτική πορεία (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μεγαλύτερος σε σχέση με τη Δευτέρα  ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 325 κρούσματα (Σχήμα 26), όπου συνεχίζει η πτωτική πορεία, όπως και στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) όπου εντοπίστηκαν 72 κρούσματα, στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 122 νέα κρούσματα (Σχήμα 28), αλλά και στη Πρέβεζα, στην οποία εντοπίστηκαν 71 νέα κρούσματα (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στη Χαλκιδική με 261 κρούσματα (Σχήμα 41), στην Κοζάνη με 255 κρούσματα (Σχήμα 32), στη Δράμα με 193 κρούσματα  (Σχήμα 34), στην Καβάλα με 277 κρούσματα  (Σχήμα 36), στην Πέλλα με 225 κρούσματα (Σχήμα 31), στη Φλώρινα με 80 κρούσματα (Σχήμα 33), στην Πιερία με 300 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Ημαθία με 238 κρούσματα  (Σχήμα 30), στις Σέρρες με 211 κρούσματα (Σχήμα 39) και στο Κιλκίς με 76 κρούσματα (Σχήμα 35). Αντίθετα, μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Καστοριά με 152 κρούσματα  (Σχήμα 40) και στα Γρεβενά με 29 κρούσματα (Σχήμα 38). Όλες οι περιοχές στη Μακεδονία πλέον βρίσκονται σε πτωτική πορεία, με μόνη διαφορά ότι κάποιες είναι ήδη από μέρες με ορατά αποτελέσματα όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά και οι Σέρρες, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως η Χαλκιδική, βρίσκονται στην έναρξη αυτής.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 238 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα, και η πτωτική πορεία δείχνει να αναστρέφεται σε ανοδική. Αντίθετα, στην  Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 217 κρούσματα , παρατηρείται έντονη επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, (Σχήμα 33), όπως και στον Έβρο, όπου εντοπίσθηκαν 350 κρούσματα (Σχήμα 44).

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 908 κρούσματα , παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τη Δευτέρα, αλλά η ανοδική πορεία συνεχίζει πτωτικά αλλά με μικρή επιβράδυνση (Σχήμα 45), όπως και στα Χανιά με 620 κρούσματα (Σχήμα 46). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 326 κρούσματα, όπου επίσης παρατηρείται πτωτική πορεία (Σχήμα 47), όπως και στο Λασίθι όπου παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα καθώς εντοπίστηκαν 185 κρούσματα (Σχήμα 48). Συνολικά στην Κρήτη, όλες οι περιοχές έχουν περιέλθει σε πτωτική πορεία, αλλά αξίζει να σημειωθεί η επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο , εντοπίστηκαν 174 νέα κρούσματα, και συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 49), όπως και στην Κέρκυρα (αν και με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό), όπου εντοπίστηκαν 231 κρούσματα (Σχήμα 50). Όμοια στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν 70 νέα κρούσματα , συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 51), όπως και στη Θάσο, όπου  εντοπίστηκαν 12 νέα κρούσματα (Σχήμα 52), αλλά και στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 77 κρούσματα (Σχήμα 53). Στην Πάρο όπου εντοπίστηκαν 42 νέα κρούσματα (Σχήμα 54) παρατηρούνται διακυμάνσεις στην υπό διαμόρφωση πτωτική πορεία. Η Μύκονος, όπου εντοπίστηκαν 48 νέα κρούσματα, παρουσιάζει επιβράδυνση της έντονα ανοδικής πορείας (Σχήμα 55), ενώ στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 88 νέα κρούσματα , συνεχίζει η ανοδική τάση (Σχήμα 56). Στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκαν 337 κρούσματα , συνεχίζει η πτωτική πορεία (Σχήμα 57).

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

 

Συμπεράσματα: Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, σε σχέση με τη Δευτέρα, έχουμε πρακτικά ίδιο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,7% (η ημερήσια τιμή είναι 4,1%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε ελαφρά στο 0,66 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Στις 23/12/21 ξεκίνησε και επίσημα το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της ταχείας διασποράς του στελέχους Ο του SARS-CoV-2 η οποία εκτιμάται από τα σχετικά δεδομένα ότι πλέον έχει ξεπεράσει το 95% των νέων κρουσμάτων. Εντούτοις, την τελευταία εβδομάδα βρισκόμαστε σε σαφή φάση ύφεσης του 5ου κύματος της πανδημίας.

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Η ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί από τις 23/12 και που οφείλεται στην μετάλλαξη Ο, έχει περιέλθει σε πτωτική, και αντικατοπτρίζεται στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος βρίσκεται κάτω από τις 20.000 (19.262). Αυτή αποτυπώνεται πλέον σε όλες σχεδόν τις περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στις 24 και 29/12 συντέλεσαν στον περιορισμό του ρυθμού ανόδου, ενώ, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων, και από το ποσοστό εμβολιασμού (και μάλιστα με 3η δόση), έχει αυξηθεί πιο σημαντικά από το αναμενόμενο το ποσοστό φυσικής ανοσίας, λόγω του μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών που νόσησαν από το στέλεχος Ο. Πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο), η συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας (της οποίας η έναρξη όπως ήδη βλέπουμε να τοποθετείται σε διαφορετικό χρονικό σημείο ανά περιοχή) θα οφείλεται στο συνδυασμό των επιπέδων ανοσίας του πληθυσμού (επίκτητη και φυσική), αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι η επιτάχυνση των νέων εμβολιασμών είναι θετική εξέλιξη και πρέπει να διατηρηθεί. Μέχρι τη Δευτέρα φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 67,2% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με της δεύτερη δόση με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 41,1% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο.

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της σημερινής Τρίτης (18/01/2022) σε σχέση με τη προηγούμενη (11/01/2022)

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση.

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), όλες οι περιοχές της χώρας έχουν περιέλθει σε πτωτική πορεία, με εξαίρεση τη Σαντορίνη, ακολουθούμενη σε πολύ μικρότερο βαθμό από τη Μύκονο στην οποία τώρα ξεκινάει η επιβράδυνση της ανοδικής πορείας, και που ήταν η περιφερειακή ενότητα με την πιο καθυστερημένη έναρξη του κύματος της Ο. Ανησυχία υπάρχει για τη Ροδόπη, όπου έχει αναστραφεί η πτωτική πορεία σε ανοδική, ενώ επίσης προσοχή χρειάζεται στη Χαλκιδική αλλά και στο Ηράκλειο και στα Χανιά όπου υπάρχει επιβράδυνση της πτωτικής πορείας.

Για να μην διατρέξουμε ουσιαστικό κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Ο, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

(α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας, και

(β) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Αν κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υλοποιηθεί θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης, με αντίστοιχη καθυστέρηση στην αποφόρτιση του συστήματος υγείας.

Στις περιοχές που εμφανίζουν είτε έντονη ανοδική πορεία, είτε σημαντική επιβράδυνση και σημαντική διασπορά ακόμα, συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν  και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά πέρα από την Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σημαντική διασπορά παρά τη διαμόρφωση πτωτικής πορείας (η οποία επίσης παρουσιάζει μικρή επιβράδυνση στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν παρατηρείται αντίστοιχα στην Αθήνα), και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, την παρουσία των μεταλλάξεων (και ιδίως της Β.1.1.529) και τις μετακινήσεις πληθυσμού είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Η σημασία και η αποτελεσματικότητα του αυξημένου αριθμού test και του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί από τον Απρίλιο και έπειτα. Με δεδομένη την εμφάνιση και γρήγορη ανάπτυξη της διασποράς της B.1.1.529 (Ο), ο πλήρης εμβολιασμός (με τρεις δόσεις για διατήρηση της ανοσίας) του συνολικού πληθυσμού είναι σε συνδυασμό με τη μαζική και συχνή χρήση self-test από όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) οι δύο πιο αποτελεσματικές γραμμές άμυνας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΜΕΣΑ αυτό το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.