Ταρακουνούν την Μεσόγειο οι Αμερικανικοί «ράπτορες» στο αεροπλανοφόρο… Κρήτη

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Για πρώτη φορά, το «ιερό δισκοπότηρο» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας USAF, τα μαχητικά F-22 Raptor προσγειώνονται σε βάση της Μεσογείου, κι αυτή είναι το αεροπλανοφόρο… Κρήτη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα F-22 Raptor αποτελούν την κορωνίδα της USAF. Τα δικινητήρια stealth μαχητικά, που αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο της Global Strike Task Force. Έχει σχεδιαστεί για να προβάλλει αεροπορική κυριαρχία, γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις και να νικάει απειλές που προσπαθούν να αρνηθούν την πρόσβαση στην Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών της χώρας μας. Το F-22 δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα γνωστό ή προβαλλόμενο μαχητικό αεροσκάφος.

Το F-22 διαθέτει μια εξελιγμένη σουίτα αισθητήρων που επιτρέπει στον πιλότο να παρακολουθεί, να αναγνωρίζει, να προσβάλει και να εξολοθρεύει απειλές αέρος-αέρος πριν εντοπιστεί από τα αντίπαλα ραντάρ. Οι εξελιγμένες τεχνικές που υιοθετήθηκαν στον σχεδιασμό του πιλοτηρίου και τη σύντηξη αισθητήρων βελτιώνουν την επίγνωση της κατάστασης του πιλότου. Στη διαμόρφωση αέρος-αέρος, το Raptor φέρει έξι AIM-120 AMRAAM και δύο AIM-9 Sidewinder.

Οι Αμερικανοί διατηρούν ως επτασφράγιστο μυστικό την τεχνολογία που φέρουν γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία από το κοκ-πιτ του μαχητικού.

Είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι δεν αναπτύσσουν την κορωνίδα των μαχητικών τους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αφού η παρουσία τους συνιστά μείζον μήνυμα στήριξης της χώρας που τα φιλοξενεί.

Όπως, λοιπόν, γράφαμε στο enikos.gr από τις 30 Αυγούστου, το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με βάση τον σχεδιασμό που καταρτίζει με τους Αμερικάνους, εργαζόταν για να έρθουν F22 στην Σούδα.

Κι αυτό συνέβη, προκαλώντας σεισμό στην Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Σούδας 4 Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-22 RΑPTOR από την 90th Expeditionary Fighter Squadron και 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού KC-135, καθώς και το απαραίτητο προσωπικό υποστήριξής τους.

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά συμμετέχουν στην Άσκηση «Αgile Combat Employment» (ACE) της US AIR FORCE, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και αμερικανικά μαχητικά F-35 στην Σούδα τον Ιούλιο του 2022.

Η μεταστάθμευση διεξάγεται κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και συντονισμού του με τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ