ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει για δεύτερη μέρα η Κεντρική Επιτροπή – Οι «σκιές» στις σχέσεις Κασσελάκη-Πολάκη και τα «καρφιά» στην ομιλία

Συνεδριάζει σήμερα (14/01) για δεύτερη ημέρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των αναταράξεων της αναφοράς του Στέφανου Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης χθες (13/01) κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει εκφράσει αντιρρήσεις, λέγοντας πως δεν θα γίνει δεκτή καμία διαφοροποίηση βουλευτή του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (12/01) ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε ότι «δεν μπορεί να ανέβει κανείς πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο (σ.σ. τα χωριά) και να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα, χωρίς να σου πουν γι’ αυτό (σ.σ. το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια)».

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ότι αν μια γυναίκα υποστεί σεξισμό, διάκριση στον χώρο εργασίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταγγελία χωρίς αντίποινα; Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που διαφωνεί με αυτό; Να σηκωθεί. Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί μ’ ένα ζευγάρι ομόφυλο να έχει τη δυνατότητα στον πολιτικό γάμο; Υπάρχει κανείς; Να σηκωθεί. Και ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία; Αν υπάρχει κανείς, να σηκωθεί.

Ξέρετε, για μας δεν είναι αυτό το ζήτημα και όλα τα δικαιώματα ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας, είναι ζητήματα ταυτοτικά. Αν όχι η Αριστερά, ποιος; Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουμε. Διότι υπάρχει μια σωστή μεριά της ιστορίας. Κι εμείς με υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην κοινωνική πρόοδο. Και ας δούμε και τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει το ίδιο στο κόμμα του, το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ. Να το δούμε και εκεί».

«Για να μη σχολιάσω το περιτύλιγμα προοδευτισμού που προσπαθεί η εκσυγχρονιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας να επιβάλει στο ΛΑΟΣ που τη διοικεί εσωτερικά. Αυτά τα ξέρουν όλοι. Και έχει έρθει ο καιρός, εμείς με τις αξίες μας, ναι, να σταθούμε για τα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας. Αλλά και να δώσουμε τη λύση για ένα μεγάλο, παρεμβατικό, αποδοτικό κράτος που θα λύσει τις κοινωνικές ανισότητες, τη δεξιά πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Η πολιτική συγκυρία των τελευταίων ημερών δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης στηρίζεται σε μέτρα, ακόμα και απόπειρες μεταρρυθμίσεων, τουλάχιστον κατόπιν δικών μας στοχευμένων αντιπολιτευτικών παρεμβάσεων. Η δημόσια πίεση που ασκούμε γίνεται αισθητή, θέτει προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα που ανέφερα για την ισότητα στον γάμο είναι μια τέτοια πρόκληση που, μετά από πέντε κωλοτούμπες, τελικά είναι να φέρει κάποτε μια λέξη γι` αυτό το νομοσχέδιο το πολυδιαφημισμένο. Άντε να τη δούμε επιτέλους! Άντε να τη δούμε.», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Στροφή στην κεντροαριστερά

Την πρότασή του για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Κεντροαριστερά και την ένταξη του κόμματος στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών κατόπιν δημοψηφίσματος, ανέπτυξε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης. «Ουσιαστικά σημαίνει να ξανασυστηθούμε πολιτικά και προγραμματικά στις δυνάμεις της εργασίας, στη μεσαία τάξη, στους Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν, στην καινοτόμο κι εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, στη νέα γενιά».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Επίσης, στροφή προς Κεντροαριστερά σημαίνει εναρμόνιση του κόμματος με τα μέλη, αλλά κυρίως με την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, και οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις διπλές εκλογές 2023».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινή πρότασή του με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Ζαχαριάδη να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή ομάδα των σοσιαλιστών: «Η επιλογή για την ευρωομάδα που θα συμμετέχουμε, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή για το ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε. Δεν είναι ταυτοτική επιλογή. Είναι επιλογή για το, σε ποιο πεδίο θα δώσουμε τις μάχες για την Ευρώπη που θέλουμε. Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών μας – των δικών μας ιδεών – στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ευρωσοσιαλιστών ή όχι;

Και σε αυτό το σημείο να πω ότι πράγματι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν θέμα περιωπής δημοψηφίσματος. Ειδικά σε ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα μελών».

Αναφέρθηκε και στην «πρόσφατη, δυσάρεστη και άδικη για όλους μας, δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος», λέγοντας: «Με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση προς όλα τα κόμματα είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την επέκταση της «Δι@ύγειας», του Νόμου 3861 στα κόμματα, καθώς και στα δάνεια των πολιτικών προσώπων, ιδίως των μελών της κυβέρνησης. Προτείνω λοιπόν το κόμμα μας να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να εισηγηθεί την επέκταση της εφαρμογής της «Δι@ύγειας» στα κόμματα.

Και τότε να δούμε τα αντανακλαστικά της ΝΔ και του κάθε ‘Αδωνι Γεωργιάδη».

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα Θεοχαρόπουλου

Εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πρότεινε στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αναπτύσσοντας την πρόταση που κατέθεσε από κοινού με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Ραγκούση ανέφερε: «Δημοψήφισμα για να πάρουμε την μεγάλη απόφαση. Ο λόγος στα μέλη. Για μια μεγάλη Κεντροαριστερά. Και για να αποδείξουμε ότι είμαστε κόμμα των μελών».

Ακολούθως εξήγησε: «Στόχος μας είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Με στρατηγικό αντίπαλο τη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές. Χωρίς ανασφάλειες και φοβίες οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Γιατί τώρα; Γιατί αν δεν το συζητήσουμε τώρα με μια κυρίαρχη ΝΔ και με ποσοστά κάτω από 20% πότε; Γιατί αν όχι πριν από το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές πότε θα το αποφασίσουμε μετά;».
Απάντησε και στο ερώτημα «γιατί δημόσια η συζήτηση» λέγοντας: «Μα το καταθέσαμε στα όργανα και το συζητάμε και δημόσια. Γιατί μια τέτοια συζήτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να αφορά την κοινωνία».

Για την αντίδραση που υπήρξε στην πρόταση των τριών ανέφερε: «Οφείλουμε πλέον να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, εμείς τις σεβόμαστε και θα τις σεβαστούμε. Αλλά ένας ευρωβουλευτής μας είπε δημόσια ότι ο ίδιος αν αποφασισθεί κάτι άλλο δεν θα το σεβαστεί και θα φύγει. Και είπε όσοι πιστεύουν αυτά να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Μα είναι δυνατόν, με αυτόν τον τρόπο διώχνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο τον προοδευτικό κόσμο και του λέει να φύγει. Είναι δυνατόν; Εμείς καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να κάνουμε την μεγάλη Προοδευτική παράταξη υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».

Τέλος σημείωσε: «Η στάση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη σήμερα είναι θετική καθώς καλωσόρισε την πρόταση για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου. Αντίθετα σε όσους λέγανε ότι το θέμα έχει λήξει. Για αυτό προτείνουμε σήμερα και Δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και φίλων όπως προβλέπει και το καταστατικό μας και καθώς θέλουμε να γίνει στην πράξη και το κόμμα μελών και όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης. Να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Και στο Συνέδριο και με δημοψήφισμα λοιπόν. Τέλος εμείς που λέμε Κεντροαριστερά λέμε αυτό να γίνει στη βάση των αρχών και αξιών της Αριστεράς. Για αυτό υποστηρίζουμε την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και στεκόμαστε απέναντι στην εργαλειοποίηση που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ και όποιος άλλος.»

Η πρόταση Τεμπονέρα

Την πρότασή του για την διαμόρφωση του «Μετώπου Δημοκρατίας» ώστε «να πρωταγωνιστήσουμε για μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά προοδευτικού χώρου και όχι να κυνηγάμε προβληματικές επιλογές, που ανήκουν στο παρελθόν» υποστήριξε στη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης, ούτε μια επάνοδο στην προβληματική σοσιαλδημοκρατία. Να αξιοποιήσουμε τις καταβολές μας ως ευρύτερη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων», είπε ο πρώην ΓΓ Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλύοντας την σύγχρονη πραγματικότητα ανέφερε: «Η κοινωνία βιώνει μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε επίπεδο ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να λεηλατείται μέσω της ακρίβειας. Ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη. Οφείλουμε πρωτίστως ως πολίτες και μετά ως στελέχη των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, να αναλάβουμε κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες. Προφανώς σε συνθήκες προεκλογικού κομματικού ανταγωνισμού, δεν υπάρχει δυνατότητα για ‘συναντήσεις κορυφής».

Ακολούθως πρότεινε: «Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές. Το ‘Μέτωπο Δημοκρατίας’ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες αλλά και στους υφιστάμενους, πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία των υπολοίπων».

Αναφέρθηκε τέλος στις ευρωεκλογές λέγοντας: «Οι Ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να δώσουν την ευκαιρία πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τις Ευρωομάδες των αριστερών, των σοσιαλιστών και των οικολόγων για την εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης και την εμβάθυνση και τη συνοχή της».

Ζήτησε τέλος το κείμενο συμβολής για το Μέτωπο Δημοκρατίας να αποτελέσει τμήμα του προσυνεδριακού διαλόγου και να συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ