Τα πυρηνικά όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει τους τελευταίους μήνες ένα πιο διαλλακτικό και πιο προσιτό πρόσωπο, όμως σε ό,τι αφορά τα όνειρά του και τις βλέψεις του, όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο αλλά φαίνεται ότι μεθοδικά και σταθερά προσπαθεί να τα υλοποιήσει.

του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις στο enikos.gr, η Τουρκία βαδίζει στον δρόμο της ιρανοποίησης, τη στιγμή που ο Ερντογάν δεν βάζει φρένο αύξηση των αμυντικών δαπανών, την μαζική παραγωγή πυραύλων και τις φήμες για απόκτηση πυρηνικών να φουντώνουν.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει πυρηνικά όνειρα. Δεν το κρύβει και κινείται μεθοδικά για την υλοποίησή τους.

Το πρώτο απ’ όλα είναι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αρχή γίνεται με το Άκκουγιου, για το οποίο στις αρχές Δεκέμβρη δόθηκε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με την κυβέρνηση να παραχωρεί τη σχετική άδεια στην εταιρεία διαχείρισης – την ρωσικών συμφερόντων Rosatom- του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Όμως, τα όνειρα του Ερντογάν δεν εξαντλούνται εκεί. Απεναντίας από εκεί ξεκινούν κι επεκτείνονται. Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία διαχείρισης του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου είναι αυτή που φιλοδοξεί να πάρει και το πρόγραμμα κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου στην Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 40 δισ. δολαρίων.

Και πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου, η τουρκική κυβέρνηση ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της για την κατασκευή και τρίτου. Αυτό μάλιστα το ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ο ίδιος ο Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου. Ήταν τότε που πρότεινε στον Πρωθυπουργό η Ελλάδα να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία, με την ελληνική κυβέρνηση να ξεκόβει κάθε ιδέα.

Όμως, τα όνειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων κάθε άλλο παρά ξένα με το πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας είναι. Στο enikos.gr έχουμε δημοσιεύσει πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο αντιπολιτευόμενος αγγλόφωνος ιστότοπος Nordic Monitor ότι η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή, παράλληλα με το πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου και τις σκέψεις για κατασκευή ακόμη ενός.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κάνει λόγο για την ανάπτυξη μυστικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, αποκαλύπτοντας την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – όπως και επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, από τον Ερντογάν, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα και για πυρηνικά.

Το σχέδιο απόκτησης πυρηνικών από την Τουρκία δεν είναι νέο. Το έχει εκφράσει επίσημα ο Ερντογάν από το 2018 όταν υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ, ενώ αμφισβήτησε δημόσια τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ερντογάν είχε ανοιχτά δηλώσει ότι «κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι έναν – δύο. Αλλά μας λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ».

Στα μέσα της εβδομάδας, κι ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις Κρίσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Επιτελείων, ο Τούρκος αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Deniz Aytan, υποστήριζε σε άρθρο στο “Deniz Kuvvetleri Dergisi”, το περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ότι μετά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού υποβρυχίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο άρθρο του, η Τουρκία με το Άκκουγιου θα μπει στο παγκόσμιο κλαμπ των χωρών που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια, προβλέποντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πολλαπλασιαστεί η τεχνογνωσία πάνω στο θέμα των εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Aytan παρουσιάζει ως σημείο καμπής για την Τουρκία την έναρξη λειτουργίας του Άκκουγιου το οποίο επικαλείται ως το εφαλτήριο για το προγραμματισμένο εθνικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετάβαση στα πυρηνικά υποβρύχια θα σημάνει οπωσδήποτε κρίσιμες εξελίξεις για το τουρκικό ναυτικό. Ιδίως, η εθνική βαριά τορπίλη AKYA και η υποβρύχια τορπίλη ATMACA G/M που θα ενισχύσουν την ισχύ των υποβρυχίων μας, καθώς και μαζί με την απόκτηση της ικανότητας εκτόξευσης πυραύλων GEZGİN μεγάλου βεληνεκούς από τα πυρηνικά μας υποβρύχια, τα υποβρύχια μας θα καταστούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στον κόσμο».

Στο άρθρο του ξεδιπλώνει όλο το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει βήμα – βήμα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ώστε οι ναυτικοί να αρχίσουν να εκπαιδεύονται σταδιακά πάνω στο πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού υποβρυχίου, ώστε να ξεπεραστούν τάχιστα τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν.

Το θέμα ανέδειξαν αμέσως τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την Akit να γράφει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα κάνει την Ελλάδα και της ΗΠΑ να χάσουν τον ύπνο τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ