Στην Κρήτη την Τρίτη ο Πρωθυπουργός

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Με επίσκεψη στην Κρήτη, την ερχόμενη Τρίτη, συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του ανά την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα προς το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, πως η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες παραμένει στις επιλογές του.

Το σενάριο αυτό παραμένει στο τραπέζι, καθώς η διαπραγμάτευση δεν εξελίσσεται θετικά για την κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αποσπάσουν την συναίνεση των εταίρων για το κοινωνικό πακέτο, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ δεν ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αρνητική για το εφ’ άπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, εφόσον δεν ανατρέπονται οι στόχοι του προγράμματος.

Αυτό που έδειξε να την ενοχλεί πάντως ήταν ο αιφνιδιασμός, εξ’ ου και η σύσταση προς τον Πρωθυπουργό να συνεννοείται εκ των προτέρων για τέτοιες αποφάσεις με τους Θεσμούς.

Το κοινωνικό πακέτο αποτελεί ανάσα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν να πουν κάτι στους ψηφοφόρους τους τις μέρες που θα περάσουν στις περιφέρειές τους στις διακοπές των Χριστουγέννων και έδειξε να ανακόπτει κάπως την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει δε πάντα ένα ισχυρό όπλο σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο, το πακέτο δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός, ότι ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης Τσίπρα, που προϋπέθετε γρήγορη (εντός του Δεκεμβρίου) ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE) έχει ανατραπεί.

Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της πλέον σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης εντός του Ιανουαρίου, ώστε να παραμένει ρεαλιστικός στόχος η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE μέσα στους πρώτους μήνες του 2017.

Αν, όπως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται πολύ πιθανό, η αξιολόγηση παραταθεί ως το Μάρτιο, το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στη δίνη των ευρωπαϊκών εκλογών και η προοπτική ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση θα ανασταλεί επ’ αόριστον.

Το θετικό αφήγημα του Μαξίμου δεν θα υπάρχει πια και η επιλογή για πρόωρες εκλογές θα μπει πολύ δυνατά στην ατζέντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί όλες τις επιλογές του ανοικτές και προετοιμάζει και το εκλογικό σενάριο, αν τα πράγματα γίνουν ακόμα χειρότερα στο προσεχές μέλλον.

Με συνεχείς επιθέσεις στη ΝΔ προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του, αλλά και να διαμορφώσει ένα πολωτικό δίπολο σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες.

Χθες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού προχώρησε σε νέα οξύτατη πίεση στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εγκαλώντας τους για τηλεφωνικές επαφές με τους δανειστές.

Κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν ότι η αλλαγή στάσης της ΝΔ στην ψηφοφορία για τις παροχές προς συνταξιούχους ήλθε μετά από «ντιρεκτίβα» των δανειστών.

Η ανακοίνωση επισημαίνει, πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει το θράσος να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την εφάπαξ 13η σύνταξη για 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την ώρα που ο ίδιος δεν την υπερψήφισε!» και προσθέτει:

«Όταν άλλαζε την απόφαση της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών που του έδωσαν τη σχετική εντολή. Και θέλει να κυβερνήσει… Πως; Μέσω τηλεφώνων; Αν και έχει βαθειά εμπειρία από τηλέφωνα και τηλεφωνικά κέντρα, γερμανικά!».

Απαντώντας μάλιστα στην κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανηθικότητας του Πρωθυπουργού κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ, ότι «εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα “βάστα Σόιμπλε”, συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της χώρας. Μήπως και του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή τη Δευτέρα η τροπολογία για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

To μήνυμα του Μουζάλα για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ