Σέρμπος στον Realfm 97,8: Πότε ενεργοποιείται η IRINI σε περίπτωση ναυαγίου

«Η Λιβύη είναι πέρασμα μεταναστών και από άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η Ευρώπη απέτυχε να καλύψει το κενό που υπήρχε σε πολλές γεωγραφικές ζώνες» δήλωσε ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ναυάγιο στην Πύλο: Τι μεταδίδει ο γαλλικός Τύπος για την πολύνεκρη τραγωδία – Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο

«Ειδικά μετά την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, εξακολουθούμε έπειτα από πολλά χρόνια να διαπραγματευόμαστε χωρίς να μπορέσουμε ακόμα να καταλήξουμε σε μια αναθεωρημένη, ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τους μετανάστες και το άσυλο. Θα δούμε αν και κατά πόσο αυτή η τελευταία τραγωδία θα επηρεάσει με θετικό πρόσημο την πολιτική διαπραγμάτευση που θα έχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα» ανέφερε.

Ο κ. Σέρμπος συνέχισε τονίζοντας ότι κάποιες χώρες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και μόνο,  μένουν άπραγες.

Ναυάγιο στην Πύλο: Στο Σχιστό οι σοροί των μεταναστών – Ξεκινά η ταυτοποίηση- ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν καταφέραμε τίποτα διότι πλέον το ζήτημα των προσφύγων και της μετανάστευσης επηρέασε και εσωτερικές διαδικασίες στα κράτη μέλη, επηρέασε την εκλογική ατζέντα, επηρέασε την εκλογική συμπεριφορά και αυτό το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους όλες οι χώρες. Αν δεν εξαντληθούν τα όρια της αλληλεγγύης τότε κάποιες χώρες θα παραμείνουν μόνες τους ως χώρες της πρώτης γραμμής. Η οικονομική βοήθεια που τους παρέχουν ως χώρες που σηκώνουν το βάρος, δεν είναι η λύση, δεν είναι το φάρμακο» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τους κανόνες παρέμβασης της Frontex και του λιμενικού των χωρών σε ναυάγια όπως το χθεσινό απάντησε «σε αυτές τις περιπτώσεις τον πρώτο λόγο, και αυτή είναι η αποστολή της IRINI, έχει το πολεμικό ναυτικό. Τώρα γιατί δεν δόθηκε η εντολή από τις ιταλικές αρχές που είχαν πρώτες την ενημέρωση είτε από τις ελληνικές, δεν το ξέρουμε. Δεν μπορεί να πάει το λιμενικό και να εκτελέσει μια τέτοια αποστολή. Αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Υπάρχει το πλαίσιο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί».

«Δεν ενεργοποιήθηκε η “IRINI“, τα πολεμικά πλοία μπορούν να εκτελέσουν νηοψία ανεξαρτήτως με τι θέλει ή όχι το σκάφος, αν υπάρχουν υποψίες μεταξύ άλλων και για τέτοια δουλεμπορικά δίκτυα» είπε χαρακτηριστικά. «Το ελληνικό λιμενικό δεν μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο από ό,τι έκανε. Ειδικά εφόσον δεν υπήρχε η συναίνεση» σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ