Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος νέο κόμμα

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την διάσπαση συνεχίστηκε με αλλεπάλληλα βήματα που άρχισαν το πρωί με την παραίτηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος και έκλεισε με κείμενο της Ομπρέλας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτου,  ενόψει της συνεδρίασης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο, η «Ομπρέλα» τονίζει ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς».

Μεταξύ άλλων στο κείμενο επικρίνονται οι «απαράδεκτες αλλαγές στο καταστατικό» του ΣΥΡΙΖΑ  και τονίζεται: «εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Η παραίτηση Κούλογλου

Ο Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε την αποχώρησή του με ανοιχτή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ευρωβουλευτής άφησε “καρφιά” για την ηγεσία Κασσελάκη και για την πολιτική γραμμή που ακολουθείται.  Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Ο Στέλιος Κούλογλου κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης που κρατά στάσιμο τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για προγραμματικές θέσεις που έχουν διατυπωθεί από μέρους του Στέφανου Κασσελάκη που είναι στον αντίποδα όσων υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη» καταλήγει η επιστολή του.

Οι δηλώσεις Φίλη

Μετά την επιστολή αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί εξέλιξη διάλυσης και εξευτελισμού του κόμματος.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό και συστημικό κόμμα. «Όπως εκφράζεται σήμερα ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.
«Δεν θέλω να ερμηνεύσω τα όσα λέει ο κύριος Κασσελάκης. Έχει δίκιο, εξελέγη από τη βάση κι αυτό είχε προβλήματα λόγω της κατάστασης. Όποιος ήθελε, έδινε 2 ευρώ και ψήφιζε. Ο ίδιος ήταν ένα μήνα μέλος του κόμματος και κέρδισε την προεδρία του», είπε αρνούμενος να σχολιάσει την αποστροφή Κασσελάκη πως έχει «νωπή εντολή από τη βάση του κόμματος» .

Να παραδώσει την έδρα

Στην συνέχεια, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε» ο κ. Κούλογλου, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Είπε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα, και ότι δεν είναι σε επαφή με άλλο κόμμα.  Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη που τον εκφράζει».
Οι ίδιες πηγές ΣΥΡΙΖΑ «υπενθύμισαν» στη συνέχεια ότι ο Στέλιος Κούλογλου «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του.

Άναψε φωτιές ο Βίτσας

Ακολούθησε τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα για την προαναγγελθείσα διαγραφή Κασσελάκη. Η τοποθέτηση άναψε φωτιές όχι μόνο γιατί μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για τη δημιουργία άλλου κόμματος, και είπε και το όνομά του: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι το όνομα του νέου κόμματος».

Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο». Ο ίδιος παραδέχτηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ:, «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα» και πρόσθεσε πως «είναι ώρα αποφάσεων».

 

Με αφορμή την συνέντευξη Βίτσα, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι πίσω από τα κλιμακούμενα πυρά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη «βλέπουν» ακόμη και «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος».
«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο βίντεο  κατά το οποίο ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Η παρέμβαση Παπαδημούλη

Ακολούθησε παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος δήλωσε ότι  «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος, όχι αυτοκράτορας» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ στη συνέχεια σχολίασε πως «το κόμμα δεν είναι λευκή σελίδα, έχει όργανα και διαδικασίες».
«Ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί με μεγαλύτερο μερίδιο να αναλογεί στον Αλέξη Τσίπρα την πτώση. Θα ήθελα να τον ακούσω, αλλά δεν θα του υποδείξω πώς και πότε θα το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ λόχος. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος. Όπως και η Έφη Αχτσιόγλου έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από το 44%. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να κάνει πράξει αυτά που είπε πως ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος”», είπε και σημείωσε: «Οι διασπάσεις συνήθως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από ότι λύνουν» πρόσθεσε.

Δηλώσεις Κούλογλου

Για την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στη συνέχεια ο Στέλιος Κούλογλου στο OPEN. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής, «ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά τροφοδοτεί τα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού».
«Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.

Η αντίδραση Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αντέδρασε από τις ΗΠΑ καλώντας τους διαφωνούντες να «ξεμπλοκαριστούν». Όπως είπε το βιωματικό του προφίλ είναι η πραγματική τους διαφωνία και όχι οι πολιτικές του θέσεις ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «σιχαίνεται και βαριέται την υπερέκθεση» του ιδίου και του συζύγου του.

Αμέσως μετά την συνέντευξη του στο ομογενειακό ραδιόφωνο Cosmos FM όπου επιχειρηματολόγησε για την επίμαχη αρθρογραφία του στο παρελθόν σε πολιτικοικονομικά ζητήματα της χώρας, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε σε ερωτήσεις του real.gr σχετικά με την εκμετάλλευση της υπερέκθεσης του και την εσωτερική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείτε ότι η υπερέκθεση της προσωπικής σας ζωής επισκιάζει τον πολιτικό σας λόγο καθώς αρκετοί θεωρούν ότι συμπεριφέρεστε ως influencer και όχι ως πολιτικό πρόσωπο;
«Σιχαίνομαι την υπερέκθεση της προσωπικής μου ζωής. Την έχω σκυλοβαρεθεί και εγώ και ο Τάιλερ. Μας κυνηγάνε λες και δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Τους λέω κάθε φορά που μας κυνηγούν: Ρε παιδιά, θα κάνετε καμιά δωρεά στην Θεσσαλία; Σας ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για την υπερέκθεση, δεν είναι η επιλογή μου. Προφανώς είμαστε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ελλάδα. Να ξέρετε όμως ότι καρδιά μας ανήκει στην σωστή μεριά της Ιστορίας. Και θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, τον τόπο μου. Ο Τάιλερ έχει υιοθετήσει τον τόπο μου. Άρα συνεπώς είναι και τόπος μας.
Με τον Τάιλερ έχουμε πάει στον Ευαγγελισμό μαζί. Είδε τους νοσηλευτές από τις ΜΕΘ, είδε τις αναλογίες νοσηλευτών-ασθενών. Άρα ο Τάιλερ το παίρνει προσωπικά και λέει: Tι είναι αυτό το πράγμα; Τι σόι χώρα είναι αυτή;

Στην πανδημία τραβήξαμε δύσκολες στιγμές, εκείνος δηλαδή δούλευε τις νύχτες, τον πήγαινα οδηγώντας στο νοσοκομείο. Έχει εμπειρία. Στην πανδημία, εδώ ήμασταν ( σσ: Νέα Υόρκη) δεν πήγαμε Φλόριντα να περνάμε καλά ή στα Χάμπτονς. Τα σιχάνομαι κιόλας τα Χάμπτονς, αλλά τέλος πάντων. Είναι μια νεόπλουτη ελίτ ανταγωνιστική.
Ειλικρινά έχουμε βαρεθεί αυτή την υπερέκθεση, θέλουμε να προσφέρουμε, έχουμε ιδέες, έχουμε εξαιρετικά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που γίνονται τώρα ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να προσφέρουν σε ένα κόμμα που τους αγκαλιάζει. Γιατί ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά με νοοτροπίες που ανήκουν 20 χρόνια πριν.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μόνο από τις πολλές διακρίσεις που κάνει η ελληνική κοινωνία. Ο φράκτης στον Έβρο που ο πρωθυπουργός έφερε απρόκλητα 31 Μαρτίου 2023 είναι άλλη διάκριση. Οι απόδημοι, δεν θα γυρίσουν στην χώρα μέχρι να αλλάξουν νοοτροπία στη χώρα. Οι νοοτροπίες δεν χρειάζονται νέους ανθρώπους, χρειάζονται νέες νοοτροπίες. Ο Όθωνας Ηλιόπουλος και ο ναύαρχος Αποστολάκης έχουν νέες νοοτροπίες και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν παλιές νοοτροπίες. Εγώ είμαι ξεκάθαρα με την μεριά της αλλαγής στην Ελλάδα και σε όποιον αρέσει. Κάποιος πρέπει να το προσπαθήσει αλλιώς είμαστε έρμαια των επιλογών του παρελθόντος. Όταν σταματήσουν να ασχολούνται με τη βέρα φοράω θα υπάρξει μια νέα νοοτροπία στην Ελλάδα».

Η Αριστερά είχε πάντα μια παράδοση στις διαφωνίες και στους χοντρούς καβγάδες για τις πολιτικές θέσεις. Μετά την εκλογή σας υπάρχει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που νιώθει ότι απειλείται η διαφωνία έτσι όπως εκφράζεται και η καταχώρηση των θέσεων του. Πώς το σχολιάζετε;

Αν η άποψη αυτών που διαφωνούν είναι επί συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων θα καταλάβουν πολύ γρήγορα ότι συμφωνούμε. Σε τι διαφωνούμε; Στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, στην δημόσια υγεία, στη αναθεώρηση του στρατεύματος; Aυτοί οι άνθρωποι δεν συμπαθούν το προφίλ μου, το βιωματικό μου προφίλ, αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση, αυτό είναι κόμπλεξ. Άρα λοιπόν, ας ξεκομπλαριστούν, τι να πω. Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο.Τι δουλεύει για τον κόσμο; Nα μπορέσουμε να σπάσουμε τους μηχανισμούς των συμφερόντων. Από το ρεύμα το οποίο ξεκοκκαλίζει το μέλλον τους, το νούμερο ένα κόστος ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Γιατί η Ελλάδα να έχει πρωτιά σ’αυτό; Oλιγοπώλιο είναι. Μην λέτε για ακρίβεια. Γιατί από εκεί αρχίζουμε. Και πάει μέχρι κάτω μέχρι την Δικαιοσύνη που δεν έχει αποκούμπι ο Έλληνας. Αυτά τα πράγματα που λέω είναι καθαρά αριστερά πράγματα. Η καλύτερη παρακαταθήκη για την σύγχρονη Αριστερά θα είναι να εφαρμόσουμε αυτό το ξεκαθάρισμα στο Κράτος. Να μπορέσει να γίνει σύγχρονη Ευρώπη. Φανταστείτε η δεύτερη φορά Αριστερά να καταφέρει να κάνει αυτό: να κάνει την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαική χώρα με μείωση των ανισοτήτων. Αυτό θέλω να κάνω.

Πολάκης για Φίλη

Η παρέμβασση Κασσελάκη από τις ΗΠΑ δεν ησύχασε τα πράγματα. Ο Παύλος Πολάκης «απάντησε» στον Νίκο Φίλη με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Παύλος Πολάκης καλεί τον Νίκο Φίλη να σταματήσει να «δηλητηριάζει τον τηλεοπτικό αέρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα, τον καλεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλιώς να αποχωρήσει.
Παύλος Πολάκης: Η ανάρτηση για τον Φίλη
«Νίκο Φίλη
Ή αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση)
Σταμάτα να δηλητηριάζεις, λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης, τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για «άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Χρήστος Σπίρτζης

Ακολούθησε τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη στον Realfm 97,8, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου : «Διαφωνώ με όσα είπε ο Τζουμάκας, λάθος ο χειρισμός του Κασσελάκη», είπε.

«Είναι πολλές οι ημέρες που δεν ξημερώνει καλή ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γίνεται γιατί δεν υπήρξαν αποφάσεις που να σέβονται τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, που δεν είναι τύπος είναι ουσία». «Διατυπώνονται απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί, δεν υπάρχει κάποια απόφαση του συνεδρίου. Το συνέδριο είναι το όργανο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις» σημείωσε.
«Τα προηγούμενα 4 χρόνια και στο προηγούμενο συνέδριο δεν έγινε ουσιαστική αυτοκριτική για τους λόγους που απομακρυνθήκαμε από κοινωνικά στρώματα, που μας στήριζαν. Δεν είχαμε ξεκάθαρη πρόταση ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για το φορολογικό, ούτε για τον τρόπο που πρέπει να γίνει η αναδιανομή του πλούτου. Δεν είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις ούτε για τα εθνικά θέματα» σχολίασε ο κ. Σπίρτζης.
Ερωτηθείς για όσα είπε ο Νίκος Φίλης για το πώς ήρθε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα απάντησε «δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι αν τον έφερνε και τον στήριζε ο Αλέξης Τσίπρας, πολλοί από εμάς θα το ξέραμε αν μη τι άλλο ή θα τον στηρίζαμε».

Το άρθρο Μπαλτά στην ΑΥΓΗ

Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο Αριστείδης Μπαλτάς.,  με άρθρο του στην Αυγή που έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο νέος Πρόεδρός του», έθεσε θέμα ηγεσίας του κόμματος, καθώς στο άρθρο του αναφέρει: «οι αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη όπως και η όλη πολιτική του συγκρότηση δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και αντίστροφα: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη».

Και προσθέτει: «Ένα new kid in town ψηφίστηκε, λοιπόν, χωρίς όρους γιατί αυτοπαρουσιαζόταν ως ικανός να νικήσει σε μια τέτοια μονομαχία (σ.σ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Μόνον που η Ελλάδα δεν είναι El Paso. Όπου ο σύνθετος χαρακτήρας της χώρας, για να μην πω τίποτε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν επιφυλάσσει στον κ. Κασσελάκη, τολμώ να εκτιμήσω, καμμιά τύχη»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ