Σε ΦΕΚ το αφορολόγητο «Ειδικό Επίδομα Αποστολών» – Tα «πλεύσιμα» του Στόλου

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό Φ.841/06/282186/Σ. 362, δημοσιεύθηκαν τα ποσά και οι προϋποθέσεις καταβολής τους στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδικές αποστολές. Πρόκειται για την αποκατάσταση της στρέβλωσης για το επίδομα γνωστό κι ως «πλεύσιμα».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία στρέβλωση που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με την φορολόγηση της ημερήσιας αποζημίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό έρχεται να διορθώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας πριν δύο εβδομάδες.

Κατά πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέδωσε προ ημερών το enikos.gr από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, τόσο τα μέλη του πλοίου όσο και οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και οι πιλότοι και οι τεχνικοί του ελικοπτέρου, θα λάβουν ημερήσια αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 120 ευρώ ενώ προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή 1.500 ευρώ στην οικογένεια κάθε μέλους του πληρώματος.

Πρόκειται για το γνωστό και ως «επίδομα στόλου» ή «πλεύσιμα» όπως αποκαλείται το επίδομα, για το οποίο έγινε εισήγηση από τον επίτιμο Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο σε συνεργασία με τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ Ιωάννη Δρυμούση πριν από ένα χρόνο και υιοθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τα «Πλεύσιμα» που έγιναν «Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας» και ως ΚΥΑ αποκαθιστούν μία αδικία ετών, επιβραβεύοντας όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», δίνοντας κίνητρα για αύξηση της επάνδρωσης.

Έτσι, σύμφωνα με το ΦΕΚ, Η προσαύξηση που χορηγείται στο προσωπικό λογίζεται ως κατ’ αποκοπή χορήγηση (δηλαδή αφορολόγητο) αποζημίωσης για κάθε μέρα εκτέλεσης της ειδικής αποστολής, όπως παρακάτω:

α. Εξήντα (60) ευρώ για εκτέλεση ειδικής αποστολής εντός Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) Α/ΓΕΕΘΑ.

β. Εκατό (100) ευρώ για εκτέλεση ειδικής αποστολής εκτός ΠΕ Α/ΓΕΕΘΑ, ανεξάρτητα εάν παρέχεται κατάλυμα στην ξηρά.

γ. Εκατόν είκοσι (120) ευρώ για εκτέλεση ειδικής αποστολής υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης εκτός ΠΕ Α/ ΓΕΕΘΑ, ανεξάρτητα εάν παρέχεται κατάλυμα στην ξηρά.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, μετά από εισήγηση των Ανώτατων Συμβουλίων των οικείων Κλάδων, καθορίζει με απόφασή του τις αποστολές – ειδικές αποστολές της παρ. 1 για την εφαρμογή της παρούσας, τον χαρακτηρισμό των αποστολών αυτών ως υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης, καθώς και το ετήσιο όριο ημερών αποζημίωσης ανά κατηγορία δικαιούχων, ώστε η ετήσια δαπάνη να μην υπερβαίνει τα 25.000.000 ευρώ ετησίως».

Δείτε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ