Αποζημίωση και εφάπαξ για το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, που θα πάει στην Ερυθρά

Με πρωτοβουλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, το πλήρωμα που θα επανδρώσει την φρεγάτα ΥΔΡΑ θα πάρει αυξημένη ημερήσια αποζημίωση, ενώ και οι οικογένειες θα λάβουν ένα σημαντικό ποσό εφάπαξ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία στρέβλωση που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με την φορολόγηση της ημερήσιας αποζημίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό έρχεται να διορθώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας πριν δύο εβδομάδες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, τόσο τα μέλη του πλοίου όσο και οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και οι πιλότοι και οι τεχνικοί του ελικοπτέρου, θα λάβουν ημερήσια αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 120 ευρώ ενώ προβλέπεται η εφαπάξ καταβολή 1.500 ευρώ στην οικογένεια κάθε μέλους του πληρώματος.

Πρόκειται για το γνωστό και ως «επίδομα στόλου» ή «πλεύσιμα» όπως αποκαλείται το επίδομα, για το οποίο έγινε εισήγηση από τον επίτιμο Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο σε συνεργασία με τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ Ιωάννη Δρυμούση πριν από ένα χρόνο και υιοθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τα «Πλεύσιμα» που έγιναν «Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας» και ως ΚΥΑ αποκαθιστούν μία αδικία ετών, επιβραβεύοντας όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», δίνοντας κίνητρα για αύξηση της επάνδρωσης.

Μάλιστα, το επίδομα διαμορφώθηκε κατά τρόπο που «καλύπτει» όχι μόνο το προσωπικό του Στόλου, αλλά το προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.

Αρχικά διαφαινόταν ότι το επίδομα θα λειτουργούσε ως κίνητρο, ώστε αυξηθεί η επάνδρωση των πλοίων του Στόλου.

Μόνο που το υπουργείο Οικονομικών επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Εκεί που η ονομαστική αποζημίωση ήταν ένα σεβαστό ποσό, η τελική επιβολή φορολογίας μετέτρεπε το κίνητρο σε… φιλοδώρημα. Για παράδειγμα ένα στέλεχος που ήταν για ένα μήνα σε εν πλω αποστολή στη Μεσόγειο και λάμβανε θεωρητικά αποζημίωση 2.500 ευρώ, μετά τους φόρους και τις κρατήσεις έπαιρνε στο χέρι σχεδόν 1.600 ευρώ.

Τα χρήματα μπορεί να αυξήθηκαν, όμως το να φορολογεί το κράτος τα χρήματα που δίνει για τις δικές του αποστολές, θεωρήθηκε – και δικαίως – από πολλούς ως κοροϊδία.

Την αδικία αυτή, που προκάλεσε το υπουργείο Οικονομικών, είχε επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής Αρχηγού Στόλου στις 23 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές στην ηγεσία του Υπουργείου ότι η προσαύξηση του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών δια του Επιδόματος Αποστολής, δεν έχει εκπληρώσει τον σκοπό της. Πρέπει λοιπόν να το δούμε πάλι και να φροντίσουμε ώστε αυτό το Επίδομα, ανάλογα ρυθμιζόμενο, να αποδώσει στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όχι αντίτιμο για την υπηρεσία που παρέχουν στην πατρίδα – ούτε το απαιτούν ούτε αυτός είναι ο τρόπος να το εκφράσουν- αλλά τη δίκαιη ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας απέναντι στη μεγάλη εκπλήρωση του εθνικού καθήκοντος και της εθνικής αποστολής».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ