Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική μονάδα

Στο βίντεο με το μήνυμα στρατιώτη του τάγματος του Αζόφ στη Βουλή, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, προβλήθηκε βίντεο με ομογενή να δηλώνει ότι μάχεται με το Τάγμα Αζόφ εναντίον της Ρωσίας.

Στη δήλωσή του ο Σεργκέι Σουτένκο υπογραμμίζει: “Για περισσότερα από 8 χρόνια και ειδικότερα από τότε που ξεκίνησε ο μεγάλης κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίζονται με γενναιότητα τον άμαχο πληθυσμό στο έδαφός μας και την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Ο μηχανισμός της ρωσικής προπαγάνδας στοχοποιεί το μυαλό των ελεύθερων ανθρώπων. Όχι μόνο θολώνει την πραγματικότητα, διαστρέφοντας γεγονότα, αλλά δημιουργεί τρομακτική ατμόσφαιρα μίσους και φόβου.

Σήμερα, Ρώσοι αξιωματούχοι και προπαγανδιστές αρνούνται το απόλυτο γεγονός της επιθετικότητας και της στρατιωτικής εισβολής στη χώρα μας και συνεχίζουν να λένε κραυγαλέα ψέματα και να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, όπως ο κόσμος έχει δει στην Μπούτσα” σχολιάζει ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα και προσθέτει:

“Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή, ειδικά στη Μαριούπολη, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών παραπληροφόρησης και μύθων. Για πολλά χρόνια η Ρωσία προσπάθησε να “φυτέψει” στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το τάγμα του Αζόφ είναι παραστρατιωτική ανεξάρτητη ομάδα που δρα στη Μαριούπολη, χωρίς πειθαρχία και υποταγή.

Δηλώσαμε σε πολλές περιπτώσεις, ότι στην πραγματικότητα, η εθελοντική στρατιωτική μονάδα Τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια να συντρίψει τη σταθερότητα της περιοχής του Ντόνετσκ και των πόλεών της. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη της πόλης της Μαριούπολης το 2014 και μεταρρυθμίστηκε πλήρως και ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή διοίκηση ενώ υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Δεδομένου ότι η πόλη της Μαριούπολης όλα αυτά τα χρόνια απολάμβανε ειρηνικές και ακμάζουσες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια.

Μετά τη ρωσική εισβολή, το τάγμα του Αζόφ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού σε μία από τις πιο σκληρές μάχες για τη Μαριούπολη, η οποία παραμένει ουκρανική χάρη στις προσπάθειές του. Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, ο ένας εκ των οποίων είναι από το τάγμα του Αζόφ, δείχνει την ισχυρή θέληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές πράξεις, που οι Ρώσοι διαπράττουν στη γη μας και εναντίον του λαού μας”, σημειώνει ο Σεργκέι Σουτένκο στη δήλωσή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ