Η αλήθεια για την ομιλία του μαχητή του τάγματος Αζόφ στη Βουλή – Ντοκουμέντο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ένα βίντεο που προβλήθηκε στη Βουλή κατά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο οποίο Ουκρανός ελληνικής καταγωγής ανέφερε ότι μάχεται με το «Τάγμα Αζόφ»

Από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής σημείωναν ότι ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο βίντεο δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι, χωρίς περαιτέρω πληροφόρηση. Δηλαδή δεν γνώριζαν τι θα έλεγαν οι δύο ομογενείς που απηύθυναν μήνυμα μέσω του συγκεκριμένου βίντεο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή θα ζητήσει το πρωτότυπο υλικό της απομαγνητοφώνησης της ομιλίας του ομογενή, ο οποίος μίλησε για το τάγμα Αζόφ. Το γραφείο του προέδρου της Βουλής μιλά για προϊόν διερμηνείας και όχι μετάφρασης καθώς στην απόδοση στα ελληνικά παρεμβάλλονταν δυο μεταφραστές. Δηλαδή, η εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταδώσει την ομιλία του Ζελένσκι στη Βουλή μετέφραζε τα όσα έλεγαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι δυο μαχητές από τα ουκρανικά στα αγγλικά και στην συνέχεια γινόταν η μετάφραση στα ελληνικά. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν αξιοπερίεργο ένα μέλος του τάγματος Αζόφ να καταφέρεται κατά των ναζιστών με αναφορές στον παππού του που πολέμησε στον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Tο enikos.gr παραθέτει το βίντεο με την ομιλία του συγκεκριμένου ομογενή, χωρίς τη μετάφραση, και σας μεταφέρει τι ακριβώς είπε. (Δείτε το βίντεο στο 13.36′).

Αφού είπε “καλημέρα” στα ελληνικά, σημείωσε:  “Αξιότιμοι βουλευτές της Δημοκρατίας της Ελλάδος, απευθύνομαι σε εσάς. Λέγομαι Μιχαήλ και έχω ελληνική καταγωγή. Ο παππούς μου, ο Βίκτορ Μισάιλοβιτς, πολέμησε τους Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τραυματίστηκε τρεις φορές. Τώρα παλεύω με τον ρωσικό ναζισμό. Τώρα είμαι ένας από αυτούς που προστατεύουμε την πόλη μας, τη Μαριούπολη, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, στις τάξεις του τάγματος Αζόφ. Χρειάζεται να σας πω για τις δυσκολίες στον αγώνα με τον εχθρό; Ως στρατιώτης και γιος της γης μου, δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Είναι καθήκον μου ως άνδρας και ως πολίτης. Αλλά δεν μπορώ να μην πω για τις καταστροφικές απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν οι πολίτες μιας ειρηνικής πόλης. Ξέρετε, η Μαριούπολη είναι ένα μικρό μέρος της Ελλάδας στην Ουκρανία. Όσον αφορά στην κουλτούρα και την καταγωγή.  Γι’ αυτό πάντα βοηθούσατε αυτήν την πόλη και χάρη και σε σας, έχει ανθίσει. Λοιπόν τώρα, το 90% αυτής της πόλης έχει καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Από την 1η Μαρτίου είναι εντελώς αποκομμένη από τον έξω κόσμο. Στην πόλη δεν υπάρχει νερό, φαγητό, φάρμακα, στην πόλη έχει προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή. Ο εχθρός βομβαρδίζει από αέρος ειρηνικές γειτονιές. Το πυροβολικό πυροβολεί συνεχώς , εκτοξεύει ρουκέτες από τη θάλασσα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες και δεν υπάρχει κανείς να τους θάψει. Ανάμεσά τους και ομογενείς. Καταλαβαίνετε…”

Σημειώνεται ότι και ο δεύτερος ομογενής αναφέρθηκε στο τάγμα του Αζόφ, χωρίς βεβαίως να πει ότι είναι μέλος του.  “Το τάγμα Αζόφ έχει αρκετή γενναιότητα για να αντισταθεί στον ανώτερο σε δυνάμεις αντίπαλο” ανέφερε μεταξύ άλλων ο “Αναστάς”, όπως συστήθηκε. (δείτε το βίντεο στο 15:13′)

Το βίντεο της Βουλής

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ