ΦΩΤΟ-Συνάντηση Αβραμόπουλου – Λαγούμτζια

ΦΩΤΟ-Συνάντηση Αβραμόπουλου – Λαγούμτζια

Με τον Βόσνιο ομόλογο του, Ζλάτκο Λαγούμτζια συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον οποίο έκαναν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ενώ συζήτησαν και διεθνή ζητήματα.

«Επιβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεών μας και εξετάσαμε τις προοπτικές που υπάρχουν για την ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας μας σε όλο το φάσμα τους», σχολίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε:

«Δίδοντας βέβαια έμφαση, πέραν από τις πολιτικές σχέσεις, στην οικονομία, στον τουρισμό, στο εμπόριο. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου, μολονότι αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, υπολείπεται αρκετά ώστε να αντανακλά το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων που έχουμε καλλιεργήσει τον τελευταίο καιρό. Πρέπει να εργασθούμε από κοινού, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής πρόοδος και στον τομέα αυτό. Δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν και στο πεδίο της επιχειρηματικής αλλά και της τουριστικής συνεργασίας. Συζητήσαμε, επίσης, για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επαναλάβαμε τη σταθερή και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε την βοσνιακή πλευρά στην προσπάθειά της να πλησιάσει γρηγορότερα την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράψαμε και σχετικό διμερές μνημόνιο συνεργασίας».

Ακόμα, ο Δ. Αρβραμόπουλος τόνισε ότι «Επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στην ενταξιακή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης προς το ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε, όπως ήταν φυσικό, και για την οικονομική κρίση και τον αντίκτυπό της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα, βήματα προόδου στους κρίσιμους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της. Ταυτόχρονα, προωθούμε και εφαρμόζουμε σημαντικές βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών:

«Δυστυχώς, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, δεν επιβεβαιώθηκαν. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Γνωρίζετε ότι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεως στο Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή, είμαστε σε επαφή με πάρα πολλές χώρες, ενημερώσαμε κυβερνήσεις, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το δραματικό και τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο ήδη έχει στοιχίσει δύο ζωές, θα κλείσει με την απελευθέρωση των δύο θρησ��ευτικών ηγετών. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποια νεότερη πληροφορία. Παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας και ευχόμαστε να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ